Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska Snaga bo letošnje polletno poslovanje sklenila z minimalno izgubo, ki je posledica epidemije, trdi novi direktor Franc Dover. Obenem verjame, da bodo kljub spremembi poslovnega načrta leto 2020 končali pozitivno. Naslednik Janeza Letnika si želi, da bi sortirnica delovala 24 ur dnevno, podpira pa tudi projekt Javnega holdinga Maribor, v katerega je vključeno tudi omenjeno komunalno podjetje.

Franc Dover, dolgoletni prvi mož Javnega komunalnega podjetja Slovenske Konjice, je vodenje Snage prevzel 1. julija. Kot pravi, bo jutri znano, kakšni so polletni poslovni rezultati; po petih mesecih pa so imeli približno 46 tisoč evrov izgube. »V kolikor ne bi bilo koronavirusa bi imeli približno 50 tisoč evrov presežka«. Letos naj bi končali s 125 tisoč evrov presežka, lani je bil ta 147 tisoč evrov, do septembra pa bodo zaradi posledic epidemije pripravili rebalans načrta. Dover ocenjuje, da bodo poslovno leto končali v zelenih številkah, tudi zaradi tega, ker pridobivajo nove posle za sortirno linijo.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Sortirna linija v 3 izmenah?

Sicer pa sporna sortirnica odpadkov trenutno deluje na 30 odstotkih zmožnosti: »Želim si, da bi ta linija delovala v 3 izmenah, se pravi, vgrajena tehnologija mora biti izpopolnjena«.
Tudi v Snagi se borijo z odvečnimi kupi odpadne embalaže, z okoljskim ministrstvom pa so podpisali 125 tisoč evrov vredno pogodbo za zmanjšanje teh odpadkov. »V avgustu bomo začeli sortirat odvečno emabalažo, potem pa jo bomo predali prevzemnikom. Po podatkih, ki jih imamo, je nekje 40 odstotkov še koristne, 60 odstotkov pa gre v termično obdelavo«.

Novi direktor Snage pripravlja tudi 4-letni poslovni načrt podjetja, v katerem je trenutno 272 zaposlenih, med njimi je 25 agencijskih delavcev. Trenutno iščejo tehnično podkovan kader, ob zmanjšanju števila vodij posameznih služb z 11 na 6 pa bo najel zunanjega svetovalca za kontroling. Dover je še zatrdil, da bo skupaj z mariborsko občino skušal najti primerno zemljišče za ponovno vzpostavitev tretjega zbirnega centra odpadkov v Mariboru.