Foto: Radio Maribor/Hit d.d. Nova Gorica
Foto: Radio Maribor/Hit d.d. Nova Gorica

Hitov igralniško-zabaviščni center Mond v Šentilju je lani zaradi omejenega poslovanja – seveda zaradi protikoronskih ukrepov –dosegel le približno polovico prihodkov v primerjavi z letom 2019. Tudi letos bodo zabeležili precejšen finančni izpad, saj so prvič, in še to le delno, odprli vrata šele pred nekaj več kot 14 dnevi, še vedno pa je na čakanju na delo doma več kot polovica zaposlenih.

V šentiljskem Mondu je zaposlenih 156 delavcev, njegov vodja Ahac Pinter pa poudarja, »da, bi tudi podjetje Hit d.d. imelo velike težave, če ne bi bilo državnih pomoči«. Pred dnevi so odprli igralni del in spet vzpostavili gostinsko dejavnost, v petek pa bodo prvič letos za vse goste odprli tudi hotel. A kljub temu se je, tudi zaradi skrajšanega delovnika v igralnici, na delo vrnilo le 70 zaposlenih, to je slaba polovica: »Koliko pa jih bomo imeli potem, pa je odvisno od prvih odzivov gostov. Dobra polovica zaposlenih zato ostaja doma, na čakanju na delo. Sicer smo glavnino zaposlenih v tem obdobju, ko smo bili zaprti ohranili zahvaljujoč državni pomoči in subvencijam na čakanje na delo«.

Korovirusni ukrepi oklestili prihodke

Epidemija pa je negativno vplivala tudi na prihodke: »Dosegli smo nekje 50 odstotkov prihodov v primerjavi z letom 2019, kar je normalno, glede na to, da smo lahko poslovali zgolj 7 mesecev«.
Zaradi protikoronskih omejitev in prilagoditev bo tudi letošnje poslovno leto precej okrnjeno. »Glede na to, da smo v teh dneh intenzivno obveščali goste, da odpiramo, smo vseeno optimistični in pričakujemo dober odziv in potem v jesenskem delu dokaj stabilno poslovanje«, še dodaja Pinter. Optimizem pa gradijo predvsem na podlagi lanskega odziva gostov po prvem valu epidemije.