Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in predsednica koalicijskega Desusa Aleksandra Pivec je dopoldne obiskala Maribor. V pogovorih z županom Sašo Arsenovičem sta načela več tem – od zahodne obvoznice, mestnih vinogradov do sprememb občinskega prostorskega načrta. Pivčeva je še zatrdila, da bo predvidoma že jeseni v Mariboru zaživel urad za demografijo.

Ministrica Aleksandra Pivec je ob kratkem obisku zagotovila, da bo v Mariboru sedež urada za demografijo in demografskega sklada: «Kar se tiče urada samega, so že pripravljeni osnovni dokumenti, bil je pripravljen tudi odlok o ustanovitvi. Vendar smo ga ustavili, ker usklajujemo še vsebinski del. Jaz računam, da bomo še pred parlamentarnimi počitnicami sprejeli ta odlok, vsaj na vladne nivoju, in tudi potem speljali vse postopke, da v jesenskem času pride do odprtja urada v Mariboru«. Lokacija sicer še ni znana, odločitev umestitev sedeža državne ustanove v mestu ob Dravi pa je pozdravil tudi župan Saša Arsenovič. Dejal je, da »bi to moral biti začetek prenosov državnih institucij v Maribor. Kot signal države, da je potrebno drugo največje mesto v Slovenijo podpreti tudi na ta način«.

V ospredju njunih pogovorov pa je bil tudi razvoj mestnih vinogradov, kjer so zemljišča tudi v državni lasti. Pivčeva je zatrdila, da ima mariborska občina dobre ideje za oživitev. Zato bodo tudi na državni ravni poiskali rešitve bodisi brezplačnega prenosa upravljanja na občino ali pa brezplačnega dolgotrajnega najema državnih zemljišč.

Predsednica koalicijskega Desusa si je ogledala tudi Dom pod gorco, kjer načrtujejo gradnjo prizidka doma za starejše s 60 posteljami, županu pa je prenesla tudi željo, da bi v prihodnje skušali v Mariboru in Ljubljani zagotoviti brezplačni mestni avtobusni prevoz za upokojence.