Foto: Radio Maribor/LGM/Boštjan Lah
Foto: Radio Maribor/LGM/Boštjan Lah

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo ob 18. uri premierno uprizorili drugo lutkovno predstavo nove sezone z naslovom Ferdo, veliki ptič. Predstava za otroke, stare vsaj 3 leta, je nastala po nagrajeni slikanici Ferdo, veliki ptič«.

Režiserka lutkovne uprizoritve Katja Povše se je navdušena nad slikanico »Ferdo, veliki ptič« slikarke Andreje Peklar, ki zgodbo o ptiču Ferdu, pripoveduje samo z likovnimi podobami, odločila, da jo s kar se da malo besedila uprizori na lutkovnem odru.

Režiserka je kratko besedilo ob pomoči igralke Vesne Vončina oblikovala v času nastajanja predstave. Zgodbo o prevelikem ptiču, ki začne motiti prebivalce, ti najprej s pridom uporabljajo njegovo pomoč, potem pa ga izločijo, igralka pripovedujejo z lesenimi namiznimi lutkami. V predstavi je veliko glasbe in zvočnih elementov, lik Potepuhinje, ki zgodbo pripoveduje, zaživi le na odru in male gledalce opominja na pomembne vrednote, ki naj bi jih spremljale v življenju.

"Predstava opominja na to, da lahko imamo prijatelja, ki nam pomaga, da se za naše napake vedno najde rešitev, da lahko svojo drugačnost uporabiš na drug način in da zelo različna bitja sobivamo na skupnem planetu«, pojasnjuje Katja Povše.

Likovno podobo predstave je oblikovala Andreja Peklar, avtorica slikanice, ki je skupaj z Mojco Bernjak zasnovala tudi kostume. Glasbo za predstavo sta napisala Gregor Zemljič in Nina Šardi.