Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru tečejo priprave na začetek gradnje požarnega dvigala in predelavo požarnih sektorjev na kirurški stavbi oziroma stolpnici. Sicer pa vodstvo ustanove nestrpno čaka začetek julija, ko naj bi vlada potrdila gradnjo nujno potrebnega novega infekcijskega oddelka.

Dotrajana stavba infekcijskega oddelka je povsem neprimerna, kar se je pokazalo tudi v času pandemije, ko so paciente oskrbovali v drugih prostorih. »To je najstarejša stavba v hiši, ki ni ustrezna za infekcijski oddelek. Hodniki in vrta so ozki, niti postelj ni mogoče obračat. Zaradi nosilnih sten in starosti stavbe tega ni mogoče širit in v načrtu je, da se stara stavba podre in na tem mestu zgradi nova«, poudarja direktor mariborskega UKC Vojko Flis. Ob tem izpostavlja, da naj bi novogradnja stala 50 milijonov evrov, končali pa naj bi jo do leta 2023. »O tem naj bi odločala Vlada RS na seji 2. julija. Te odločitve so se zamaknile, pričakovali smo jih prej. In seveda upamo, da bodo ti dogovori z državo obveljali«.

Foto: AP/Radio Maribor
Foto: AP/Radio Maribor

Poleg mariborskega oddelka je predvidena tudi gradnja nove infekcijske klinike v Ljubljani, trenutno stanje v obeh slovenskih kliničnih centrih pa po Flisovih besedah ni primerljivo. «Vidimo, da je infekcijska klinika v Ljubljani ločena od ostalih stavb in ima svoj oddelek za intenzivno medicino. Kar pomeni, da če tam sprejemajo Covid bolnike, ostale dejavnosti niso ohromljene. V Mariboru pa je obratno. Ker teh bolnikov ne moremo sprejemati v staro stavbo, ki je neustrezna in nima enote za intenzivno medicino, moramo te bolnike umestiti drugam«.

Vgradnja požarnega dvigala se bo začela kmalu

Medtem ko čakajo na odločitev vlade, pa v Mariboru že potekajo priprave na več 5 milijonov evrov vredno vgradnjo požarnega dvigala v stolpnici. V okviru projekta zagotavljanja požarne varnosti bodo morali začasno zapreti heliodrom, helikopterska nujna pomoč pa bo v nadaljevanju pristajala v Vojašnici generala Maistra.

Selitev pljučnega oddelka teče nemoteno

Direktor UKC MB je še pojasnil, da projekt selitve pljučnega oddelka, ki naj bi se končal leta 2023, teče nemoteno, v stavbi na Pohorju pa naj bi bila po selitvi pljučnih bolnikov in obnovi negovalna bolnišnica. Tudi v tem primeru pa je odločitev na vladni strani, Flis pa upa, da bodo papirnata zagotovila tudi realizirana.