Foto: BoBo
Foto: BoBo

Jutri se začenja novo študijsko leto. Na fakultetah mariborske univerze bodo v skladu z navodili NIJZ in pristojnega ministrstva predavanja v manjših skupinah potekala v predavalnicah, v večjih pa hibridno. Del študentov bo v predavalnici, preostali pa bodo spremljali predavanja na daljavo prek videopovezave.

Senat mariborske univerze je dekanom fakultet naložil upoštevanje vseh ukrepov in prilagoditev za izvedbo predavanj in vaj. Študijski proces bo v manjših skupinah in kjer bo to mogoče, bo potekal v živo, pri večjih pa hibridno. »Del študentov, ki bodo rotirali po tedensko, dvotedenskem ali tritedenskem režimu, bo predavanja spremljal v predavalnici, preostali pa na daljavo prek videopovezave v domačem okolju pred svojimi računalniki«, je pojasnila prorektorica za študijsko dejavnost Univerze v Mariboru doc. dr. Marina Tavčar Krajnc. Ob tem je poudarila, da bo hibridni sistem zaživel na vseh fakultetah, prodekan za izobraževalno dejavnost na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko doc. dr. Boštjan Vlaovič pa pojasnjuje, da so laboratorijsko opremo preselili v večje predavalnice, saj si prizadevajo za delo v živo, predvsem z bruci: »Organiziramo tako predavanja in vaje z njimi v živo oz. kontaktno, naslednja prioriteta so laboratorijske in računalniške vaje, ki jih prav tako želimo organizirati v živo za vse ostale letnike«.

V polno zasedenih Študentskih domovih Maribor posebni ukrepi veljajo že od marca, direktorica Maja Kranjc Ružič pa dodaja, da še naprej velja prepoved obiskov in prenočitev drugih ljudi zaradi preprečevanja okužb s covidom-19. »Ja, menim, da tudi zaradi tega, ker smo vsa ta pravila upoštevali v preteklih mesecih do okužbe ni prišlo«.

Tako v domovih kot na fakultetah opozarjajo študente na spoštovanje ukrepov, državo pa pozivajo, da zagotovi dodatni denar, med drugim tudi za tehnologijo za predavanja na daljavo.