Foto: EPA
Foto: EPA

Mariborska Pionirska knjižnica Nova vas bo v prihodnjih dneh rešila težavo visokih temperatur v prostorih za zaposlene in obiskovalce ter slabe klimatske pogoje knjižno gradivo. Začenjajo namreč z naložbo v prezračevalni in klimatski sistem. Dela bodo trajala približno teden dni.

Potem ko je bilo lani urejeno klimatiziranje in prezračevanje prostorov v mariborski knjižnici za odrasle v Novi vasi, bodo v prihodnjih dneh to uredili še v Pionirski knjižnici. Direktorica knjižnice Dragica Turjak: "Izvedli bomo še drugi del projekta urejanja prezračevanja in klimatizacije. V sprednjem delu stavbe z ravno streho bo vgrajena nova izolacija. Dela pa bodo trajala dober teden in načrtujemo, da se bo knjižnica znova odprla po 14. juliju.

Gre za dobrih 21 tisoč evrov vredno naložbo, ki bo predvsem izboljšala pogoje za obiskovalce in zaposlene. Kot pojasnjuje Turjakova, so v preteklosti imeli velike težave z vročinskimi vali, hkrati pa temperatura in vlaga slabo vplivata tudi na gradivo. S to naložbo tako rešujejo več težav hkrati.

V času zaprtja Pionirske knjižnice Nova vas si je knjige mogoče izposoditi v drugih enotah mariborske knjižnice. Vračanje gradiva pa je možno tudi v sosednji knjižnici za odrasle.

Turjakova ob tem dodaja, da je zadovoljna tudi z napredkom priprav na projekt gradnje osrednje knjižnice na Rotovškem trgu. Če jim bo uspelo zagotoviti sofinanciranje, bi se lahko naložba začela v prihodnjem letu.