Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Betnavski gozd v Mariboru je po včeraj končani sečnji poškodovanega lesa znova odprt za sprehajalce. Družbi Slovenski državni gozdovi je dela uspelo končati pred predvidenim rokom.

Posekati je bilo treba približno 160 potencialno nevarnih dreves v Betnavskem gozdu, ki sicer nima posebne gospodarske vrednosti za družbo Slovenski državni gozdovi. Velja pa za zelo pomembno rekreacijsko točko, kjer je treba poskrbeti predvsem za varnost. Zato so, kot pojasnjuje vodja enote Slov. državni gozdovi Maribor Peter Kolar, odstranili drevesa, ki bi lahko bila nevarna in bi se lahko ob vetru podrla.

Gre za les slabše kakovosti

Večina podrtega drevja je les slabše kakovosti in bo primeren za kurjavo in celulozo. Manjši del bo mogoče primeren za deske oz. za les za uporabo v gradbeništvu.

Kupe lesa bodo iz gozda odstranili prihodnji teden

Za zdaj so v gozdu še kupi lesa, ki pa jih bodo prihodnji teden odstranili. Ob tem Kolar prosi, da obiskovalci ne plezajo na kupe in v času nalaganja lesa na tovornjak upoštevajo navodila delavcev.

Družba Slovenski državni gozdovi v Mariboru in njegovi okolici v bližnji prihodnosti ne načrtuje podobnih sečenj. Interventno pa bodo poskrbeli za gozdove v primeru pojava lubadarja ali še česa nepredvidenega.