Ivan Trajkovič je postal najboljši športnik Maribora v letu 2017. Foto: Radio Maribor
Ivan Trajkovič je postal najboljši športnik Maribora v letu 2017. Foto: Radio Maribor

Športna zveza Maribor je že tradicionalno za dosežke v lanskem letu nagradila najboljše športnike v mestu.
Slovesnost, ki je letos prvič prostor našla v dvorani hotela Habakuk, je poklon za uspehe v preteklem letu. Tako za športnike in športnice, klube, trenerje in številne športne akterje v mestu, ki so znova dokazali, da je Maribor prava evropska prestolnica športa.
Podelili so plakete, priznanja, zahvale in nagrade za tiste, ki tako ali drugače soustvarjajo športno podobo mesta. Poseben prostor je našel šport invalidov. Priznanje zaslužni organizaciji je letos odšlo v roke Osnovne šole Gustava Šiliha v Mariboru, za uspešno vključevanje invalidov v športne aktivnosti, plaketa zaslužnemu posamezniku pa Ljubomirju Miličeviču, ki je desetletja življenja posvetil delu na področju športa invalidov. Naj ekipa leta je moštvo Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor v futsalu, športnica leta med invalidi je postala kegljačica Danica Padežnik, športnik leta pa tenisač Marino Kegl.
Med Cizljevimi nagrajenci so se letos znašli Rudolf Majcen, mojster BUDO veščin, Marjan Peter Avguštin, dolgoletni boksar, sodnik in funkcionar, Vili Vindiš za dolgoletno delo v taborniški organizaciji ter Akademsko planinsko društvo Maribor, ki na področju športa deluje že več kot 60 let.
Posebne znake so podeljevali tudi v imenu Olimpijskega komiteja Slovenije. Bronaste so prejeli taekwondojisti Domen Kugl, Teja Toplak in Urša Terdin ter kegljačici na ledu Mojca Mahajnc in Sabina Jančič. Srebrni znaki so šli v roke tenisačici Anji Gal, kegljačici Danici Padežnik, ki je edina prejela tudi zlati znak, plavalki Katji Fain, judoistu Eneju Mariniču, taekwondojistki Urški Gazvoda ter kickbokserjema Žigi Pečniku in Urši Terdin. Perspektivna športnica Maribora je postala alpska smučarka Nika Tomšič, športnik pa judoist Enej Marinič.
Posebna pozornost je bila namenjena tudi trenerjem, ki so pogosto tvorci uspehov najboljših športnikov. Naj trener lanskega leta v individualnih športih je postal Gregor Koštomaj, trener Ilke Štuhec, naj trener ekipnih športov pa strateg nogometašev Maribora Darko Milanič. Odbojkarice kluba Nova KBM Branik Maribor so najboljša ženska ekipa lanskega leta, nogometaši Maribora pa najboljša moška. Kapetan vijoličastih Marcos Tavares je prejel tudi posebno priznanje Športne zveze Maribor za največ doseženih golov na tekmah prve slovenske nogometne lige.
Med najboljšimi športnicami Maribora se je na tretjem mestu znašla lanska perspektivna športnica, plavalka Katja Fain. Na drugem mestu je po mnenju strokovne komisije in mariborskih športnih novinarjev pristala kickboksarka in taekwondojistka Urša Terdin, naj športnica Maribora za lansko leto pa je postala alpska smučarka Ilka Štuhec.
V moški konkurenci se je tokrat na tretjem mestu znašel Filip Flisar. Na drugem mestu je končal lani prvi Boštjan Kline, športnik leta pa je postal taekwondojist Ivan Trajkovič, ki je lani dosegel tretje mesto na svetovnem prvenstvu, bil evropski klubski prvak, k temu pa dodal še nekaj odmevnih izidov.
O priznanjih, ki jih v Mariboru podeljujejo že vse od leta 1973, so tudi letos odločali glasovi članov strokovnega sveta Športne zveze Maribor in športnih novinarjev mariborskih medijev. Nagrado za posebne dosežke pa sta poleg Tavaresa prejela še plesalca Damir Halužan in Ana Maščic.
Prisluhnite celotnemu posnetku in izjavam: