Terme Foto: BoBo
Terme Foto: BoBo

Nadaljuje se razprodaja premoženja ruskih lastnikov mariborskih Term. Po tem ko so v dobrem letu prodali Medicinski center Fontana, hotel Bellevue na Pohorju in gostilno Pri treh ribnikih, zdaj preverjajo interes še za odprodajo treh mestnih hotelov: Ibis, Mercure in Uni. Zaposleni in sindikati so zaskrbljeni, zato se vrstijo pozivi k iskanju strateškega lastnika, ki bo razvijal dejavnost in obdržal delovno silo.

Večina od skoraj 200 zaposlenih v Termah Maribor in njihovem hčerinskem podjetju je tudi po koncu pandemije še vedno doma na čakanju na delo. Plačo prejemajo, po sestanku vodstva s hišnim sindikatom se bodo dogovorili za skrajšani delovni čas, pri izplačilu regresa pa je, kot pravi predsednik sindikata Term Maribor Kristijan Lasbaher, zahteva jasna. » Če regres ne bo nakazan 30. junija, bomo 1. julija naredili prijavo na inšpekcijo in pa kazensko ovadbo proti direktorju in finančni direktorici«.

Po koronski krizi zdaj dela le nekaj več kot 20 zaposlenih. »Vzdušje med zaposlenimi v obeh družba je slabo. Ljudje se zanimajo za odpravnine. Posledično se družba z neki delom strinja. V sindikatu smo se odločili, da če je že odpravnina oziroma poslovni razlog, naj bo to paket. Torej ne samo tistih, ki jih v družbi nočejo več imeti«.

Ibis, Mercure in Uni v prodajo

V družbi Terme pa so zapisali, da naj bi bili kmalu odprti vsi njihovi hoteli, z izjemo hotela Habakuk, ki ga bodo do decembra obnovili, odzvali pa so se tudi na objavo o predvideni prodaji treh mestnih hotelov – s pomočjo nepremičninske agencije za zdaj preverjajo interes potencialnih kupcev, a o prodajni vrednosti ne govorijo, ker je to poslovna skrivnost. V hišnem sindikatu in v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije pa so, kot pravi generalna sekretarka slednjega Breda Črnčec, zaskrbljeni za prihodnost dejavnosti: «Dejstvo je, da moramo najti vlagatelja, ki bo imel cilj oživiti mestno jedro Maribora in razvoj mestnega turizma povezanega z vsemi deležniki, ki so vključeni v turistično delovanje. In vsega tega ne bo možno zagotoviti brez dobrega kadra. Zato sindikat apelira na župana in mestne svetnike, da se z novim kupcem zagotovi ohranitev delovnih mest«. Na klic na pomoč po najboljših močeh pa se je odzval mariborski podžupan Samo Peter Medved, ki je dejal , da ne bodo brezbrižni in da bodo aktivno sodelovali. «Gre za pomembne objekte in dejavnost v Mariboru, kaj več pa vam ta trenutek ne morem povedat«.

Hotele prodaja tudi slaba banka

Hotel Arena ob vznožju mariborskega Pohorja Foto: BoBo
Hotel Arena ob vznožju mariborskega Pohorja Foto: BoBo

Mariborski hotelski turizem pa je tudi sicer v nezavidljivem stanju. Ob razprodaji nepremičnin Term Maribor poteka namreč tudi iskanje kupcev za hotele Arena, Bolfenk in Videc ter za apartmaje Pohorske terase, ki jih za 6 milijonov in pol evrov prodaja slaba banka.