Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič CIzerl
Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič CIzerl

Več spremenljivk je spremljalo izvedbo letošnje, devete Operne noči v Mariboru, ki so jo organizirali mariborski: Slovensko narodno gledališče in Društvo EZL EK, Narodni dom in Zavod za turizem pod častnim pokroviteljstvom občine. Vremenske razmere so prireditev zamaknile za en teden, tudi včeraj so organizatorji s skrbjo spremljali napoved in se ozirali v nebo, za nameček pa je zbolela napovedana solistka, sopranistka Sabina Cvilak. A vse se je dobro izšlo.

Tukaj lahko poslušate reportažo, vanjo smo ujeli številne vtise

Simon Krečič, umetniški vodja Opere SNG Maribor in dirigent Simfoničnega orkestra omenjene hiše, je bil zadovoljen že pred koncertom, ko je videl, kako se ljudje množično zbirajo:"Zelo smo veseli tega odziva in da so res vsi težko pričakovali to operno noč. To, da smo jo prestavili za en teden, ker jo je bilo prejšnji vikend zaradi vremene nemogoče izpeljati, je, tako se mi zdi, dodatno stopnjevajo napetost in pričakovanje. Že zadnjih deset dni sem neprestano spremljal radarsko sliko in upam, da nam bo vreme do konca naklonjeno."

Organizatorji so odlično rešili zagato z odpovedjo nastopa Sabine Cvilak zaradi bolezni. Vskočila je Darija Aguštan, solistka hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu:" Ne bojim se takšnih izzivov. Slučajno sem bila v Ljubljani in ker sem se dobro počutila, sem takoj privolila. V Mariboru še nisem pela, tu sem bila le kot turistka in kot gledalka."

Skupen nastop z baritonostom Domnom Križajem je bil za oba umetnika debi, ki sta ga odlično prestala. "Mogoče bo nekdo poslušal samo deset minut, mogoče pa bomo koga s tem čudovitim programom premamili, da si vzame več časa za ta koncert. Mogoče se celo odloči, da pride še kdaj na kakšen drug dogodek", pravi Križaj.

Operna noč se v nekoliko spremenjenih programskih različicah prihodnji konec tedna seli v Mursko Soboto in Velenje, potem pa junija še na Ptuj in v Portorož.