Foto: BoBo
Foto: BoBo

Epidemija koronavirusne bolezni 19 je močno vplivala tudi na ceno energije. Strmo so padle cene goriv, manj pa bomo plačevali tudi za električno energijo in zemeljski plin.

Minister za infrastrukturo je že pred tednom dni napovedal, da prispevka za proizvodnjo električne energije z visokim izkoristkom in za obnovljive vire do 31. maja ne bo. To naj bi uporabniki zaznali kot približno 20-odstotno znižanje.

Plačila so oproščeni gospodinjski odjemalci in odjemalci iz odjemne skupine nizka napetost brez merjenja moči (kar je najbližje malim poslovnim odjemalcem). Ukrep tako ne velja za industrijo.

Agencija za energijo je začasno spremenila tudi plačevanje dela omrežnine, ki se plačuje na obračunsko moč. To predstavlja približno 7-odstotno znižanje.

Dodatna znižanja cen napovedujejo tudi distributerji

Glede na to, da bo poraba v gospodinjstvih v tem času občutno večja, kot je to običajno, so se za znižanje cen energije odločili tudi nekateri distributerji. Tako so v Gen I-ju napovedali 15-odstotno pocenitev elektrike. Za 5-odstotkov bo cene znižala tudi Energija Plus, ki napoveduje tudi znižanje cen plina. Tega bodo pocenili za 30 odstotkov. Popust na elektriko za petino so napovedali v Energetiki Ljubljana. Istrabenz plini in Plinarna Maribor pa plin cenita za 6,5-odstotka.

Kakšen bo prihranek

Višina prihranka bo odvisna predvsem od obračunske moči in porabe, ki bo v času, ko so ljudje doma, občutno večja. Odjemalec, ki mesečno za elektriko plača 60 EUR, bo ob približno enaki porabi, zdaj plačal dobrih 40 EUR.

Kako je s cenami plina?

Znižanja cen plina so odvisna izključno od ponudnikov. Na ministrstvu se namreč za ukinitev prispevkov niso odločili, saj se, za razliko od električne energije, s plinom oskrbuje le manjši del gospodinjskih odjemalcev. Tovrsten ukrep tako ne bi imel enakega učinka za vsa gospodinjstva v Sloveniji.