Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 17. jan. 2021

Ars • Ned, 17. jan.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled najnovejših glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Literarni zgodovinar in teoretik Dejan Kos je leta 2015 objavil pesniško zbirko Evangelij bližine, pet let pozneje pa Zahvalne speve. Zbirka, ki je razdelljena v tri cikle, se konča s ciklom Molitev. V Utrinek smo uvrstili sklepno pesem cikla in zbirke, ki se živo navezuje na apofatično tradicijo.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Založba Ognjišče je v zbirki Zgodbe za dušo pred kratkim izdala knjigo z naslovom »V preizkušnji mi bodi blizu, Gospod – Zgodbe za čas trpljenja in preizkušnje«. Ves svet se zdaj sooča s težavami, številni pa tudi s trpljenjem v času pandemije covida-19. Zgodbe o premagovanju trpljenja in iskanju opore v Bogu je zbral in uredil katoliški duhovnik mag. Božo Rustja.

Ker smo še vedno v božičnem času (tá v širšem smislu traja vse do svečnice, ki je 2. februarja), vas danes vabimo k poslušanju božičnih pesmi v izvedbi Zbora kolidža Merton iz Oxforda, ki združuje okrog 30 nekdanjih in sedanjih gojencev te ustanove. Člani zbora prepevajo na koncertih, ki jih prirejajo v okviru kolidža in izven njega in tudi pri bogoslužju, ki je vsak dan v kapeli iz 13. stoletja, ki je del kolidža. V njej vladata spokojnost in mir - kot v božičnih pesmih …

Iz mariborske stolnice na drugo nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo, ki jo daruje mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

11:00
Poročila

Tokrat bomo predvajali posnetek Simfoničnega orkestra iz Aarhusa, ki je pod dirigentskim vodstvom Andrisa Poge nastopil 12. novembra lani v Koncertni dvorani v Aarhusu na Danskem. Na sporedu koncerta sta bila Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 61 Ludwiga van Beethovna in Simfonija št. 10 v e-molu, op. 93, Dmitrija Šostakoviča.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Prejšnji teden smo se v Humoreski tega tedna vrnili s Strogo zaupnega potovanja po Irskem z Brankom Gradišnikom, danes gremo z njim na Sicilijo. Vendar si ne bomo ogledovali tamkajšnjih znamenitosti, saj je že izposoja avtomobila lahko precej adrenalinsko dejanje. Zgodbo interpretira igralec Zvone Hribar.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:00
DIO: šport, vreme, promet

Oddaja Musica noster amor bo v znamenju glasbe Johannesa Brahmsa. Predvajali bomo posnetke s koncerta Losangeleških filharmonikov, ki so pod vodstvom Zubina Mehte nastopili štirinajstega decembra leta 2018 v dvorani Walta Disneyja v Los Angelesu. Spored sta sestavljali dve veliki Brahmsovi deli – Klavirski koncert št. 1 v d-molu, op. 15, v katerem se je kot solist predstavil Yefim Bronfman, in Simfonija št. 1 v c-molu, op. 68.

18:00
Poročila

Ustvarjalni začetki Paula Austerja, eminentnega ameriškega pisatelja poljsko-judovskih korenin, segajo v Evropo, kamor se je lačen novih izkušenj in doživetij podal po končanem študiju, nato pa se za več let ustalil v Parizu. Tam si je skromen denar služil s prevajanjem francoskih pesnikov in drugih avtorjev v angleščino, z novinarstvom ter raznimi priložnostnimi deli. S podobno svobodnjaškim življenjem je nato še nekaj časa nadaljeval v New Yorku, kjer živi še danes. Pisateljski preboj mu je uspel v njegovih tridesetih s spomini Odkritje samote in kasneje z znamenito Newyorško trilogijo. V oddaji Spomini, pisma in potopisi vas vabimo k poslušanju uvodnega odlomka iz prvega dela njegove avtobiografije z naslovom Iz rok v usta; v njem pripoveduje o svojih pisateljskih začetkih, ter nekaterih zanimivih okoliščinah in pripetljajih iz svojega otroštva. Izbrala in prevedla ga je Sara Virk.

Glasbena medigra

Ponavljamo oddajo o verskih motivih v pravljicah bratov Grimm. Jacob in Wilhelm Grimm sta črpala iz arhetipov in simbolov svetovnih kultur, pa tudi iz svoje protestantske, kalvinistične vere. O ustvarjanju obeh bratov je v pogovoru z Robertom Kraljem spregovorila profesorica na pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Milena Mileva Blažić.

V oddaji bomo poslušali izvedbe francoskega organista Oliviera Latryja, priznanega interpreta in profesorja na pariškem konservatoriju. Latry je zelo iskan orgelski koncertant, v svoji karieri je nastopil v več kot petdesetih državah po svetu, še posebej ga cenijo v Združenih državah Amerike, kjer je prvič gostoval pri svojih 24-ih letih. Je tudi eden od organistov pariške katedrale Notre Dame, kjer igra pri liturgiji, improvizira, koncertira in snema že več kot trideset let. Slovi tudi kot odličen improvizator. Na podlagi improvizacije, ki jo je leta 1999 izvedel na Univerzi Lawrence v Kansasu v Združenih državah Amerike, je nekaj let pozneje napisal skladbo za glas in orgle Salve regina. Ta temelji na gregorijanskem napevu, antifoni v čast Mariji Kraljici, ki jo je prepeval že kot otrok.

17 januar je vsakoleten datum za evroradijski projekt Rojstni dan umetnosti in za ta prazničen dan radijske postaje pripravijo 20-minutna radiofonska rojstnodnevna darila. Evroradio prenose teh zvočnih daril posreduje na dveh satelitskih kanalih, končno podobo pa vsak radijski program oblikuje z miksanjem zvočnih sledi z dveh kanalov. Tako skrbno izbrano zvočno materijo prepušča spontanosti, igri in poslušanjem nepredvidljivim zvočnim kombinacijam.
Letošnje praznovanje se bo začelo nekoliko drugače, s polurno izvedbo projekta freq_wave, ki združuje posamezna umetniška zvočna dela, skladbe, improvizacije, performanse – ta se odvijajo istočasno, vsak umetnik deluje predvsem v vnaprej določenem frekvenčnem območju, njihove zvočne sledi pa v živo nadzira in miksa znan švedski skladatelj, zvočni in večmedijski umetnik Carl Michael von Hausswolff.
Prispevek našega radia k temu projektu, nastop skladateljice Bojane Šaljić Podešva iz Studia 13, bo v živo oskrboval najvišji del spektra med 5000 in 12000 hertzi.
Klasično javljanje z zvočnim darilom pa je prispeval skladatelj, zvočni umetnik, snemalec Boštjan Perovšek, ki se v zadnjih mesecih v času večerne in nočne omejitve gibanja odpravlja v urbana središča in s svojimi mikrofoni beleži zvočnost, kot jo spreminja uvedba policijske ure. To gradivo je zložil v 20-minutno delo Koronske noči v Ljubljani, ki ga bomo v mednarodnem prenosu Rojstnega dne umetnosti zaslišali ob 23h.

Na prvi dan leta je umrl Dušan Jovanović, pisatelj, dramatik, gledališki režiser, pesnik. Leta 2012 je izšel njegov pesniški prvenec Nisem. Takrat je zapisal Aleš Šteger, da so Jovanovićeve pesmi kot »rezime življenja, zapitek in črta pod obračun, kot samo na videz preprosto sporočilo.« Danes, ko Dušana Jovanovića ni več, naslov zbirke in sporočilo v njih razumemo še vse drugače, morda tudi kot pesniško volilo človeka z eno najnenavadnejših pesniških pisav na Slovenskem.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov