Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 20. mar. 2021

Ars • Sob, 20. mar.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Raymond Carver je v svojih pesmih pogosto uporabil značilen prijem: naslikal je podobo, skiciral kratko kratko kratko zgodbo, nato pa jo v zadnjem verzu povzdignil v drugo, drugačno, tudi lepšo razsežnost. Tako tudi v pesmi Vse njeno življenje.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Oddajo posvečamo postni glasbi Francisa Poulenca. V prvem delu boste lahko slišali skladateljevo obsežno uglasbitev sekvence Stabat Mater - Mati žalostna je stala v izvedbi sopranistke Barbare Hendricks, Zbora Francoskega radia in Francoskega nacionalnega orkestra pod vodstvom Georgesa Pretra, v drugem delu pa še Štiri motete za postni čas, ki jih bo predstavil britanski zbor The Sixteen pod vodstvom Harryja Christophersa.

Ljudska glasba je bogato in pomembno slovensko izročilo. Na koncertu bomo slišali, kako zveni v izvirni pevski obliki, pa tudi v priredbah za simfonični orkester.

Izvajalci
Orkester Slovenske filharmonije
Zbor Slovenske filharmonije
Dirigent: Tilen Draksler
Moderator: Franci Krevh

Koncert poteka v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije.

Danilo Bučar: OB KOLPI
Alojz Srebotnjak: SLOVENSKI LJUDSKI PLESI
Tilen Slakan: MARKO SKAČE
Slovenska ljudska (po zvočnem zapisu): MAGLICE DOV POPADAJO

12:00
Poročila

Dr. Brane Senegačnik s sugestivno pesniško govorico, izrazito ritmično in muzikalno, razpira temeljna bivanjska vprašanja, tako da se hkrati vrača tudi k samim izvorom poezije. Pesniška zbirka Pogovori z nikomer, za katero je Senegačnik prejel nagrado Prešernovega sklada, je po mnenju dr. Matije Ogrina vrh njegovega dosedanjega ustvarjanja: je vrhunski glas čiste lirske poezije, ki je hkrati modernistična, impresivna, izpovedna in bivanjska. Z Branetom Senegačnikom tokrat predvsem o liriki in tišini, ki se v njegovi poeziji razrašča v ontološko razsežnost v pogovoru s Tino Kozin.

Kerala je dežela na jugozahodni strani konice indijske podceline in glasbo iz te dežele bomo slišali v današnji oddaji Oddaljeni zvočni svetovi. Večinoma so prebivalci dežele pripadniki hindujske veroizpovedi in tudi glasba, ki jo bomo slišali na posnetkih iz petdesetih let, je v celoti del hindujske kulture, pa tudi sicer večinoma vezana na verske vsebine … Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.

13:00
Poročila

Po srečanju Ignacije Fridl Jarc, državne sekretarke ministrstva za kulturo s kolegijem direktorjev slovenskih gledaliških hiš, smo se z njo pogovarjali o rezultatih. Pripravili smo tudi prispevek ob 25-letnici Mestnega gledališča Ptuj, govorili pa bomo tudi o katalogu del Bogdana Borčiča, ki ga je izdala Koroška galerija likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca. Posvetili smo se t. i. "Projektu Jesenice", razstavi, s katero trije umetniki na sebi lasten način obdelujejo gorenjski center železarstva Jesenice. Prikazali bomo poglavitna razhajanja in stične točke strokovne razprave, ki so jo v torek na temo "prenove Žičke kartuzije" pripravili na ZRC SAZU v Ljubljani, za konec pa bomo opozorili na nedeljski začetek projekta branja knjige kratkih zgodb "Iz zemlje in sanj" (2011) nedavno umrlega tržaškega pisatelja Marka Sosiča, ki so jo pripravili na slovenskem programu Radia Trst A.

14:00
Poročila

Glasbena medigra.

V Cankarjevem domu v Ljubljani je na ogled razstava francoskega fotografa Henrija Cartierja-Bressona, ki je ovekovečil mnoge znane in manj znane obraze, podobe, pokrajine. V oddaji Razgledi in razmisleki boste slišali esej o njem, ki ga jev devetdesetih, ko je Cartier-Bresson še živel in ustvarjal, napisal Philip Brookman.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Prejšnjo soboto je bila oddaja v znamenju treh Beethovnovih del, današnjo pa namenjamo glasbi njegovih nekoliko mlajših kolegov – Theodorja Kirchnerja in Johannesa Brahmsa. Najprej boste lahko slišali izbor sedmih iz niza dvanajstih kratkih skladbic za klavirski trio, ki ga je Kirchner naslovil Barviti listi, nato pa še Brahmsov Klavirski trio št. 1 v H-duru, op. 8.
Dela bo izvedel Klavirski trio Gould, v katerem glasbene moči že tri desetletja združujejo violinistka Lucy Gould, violončelist Richard Lester in pianist Benjamin Frith. Predvajali bomo posnetke z njihovega koncerta, ki je bil trinajstega maja leta 2019 v dvorani Wigmore v Londonu.

V oddaji vam najbrž prvič v slovenščini predstavljamo francoskega pisatelja Yvesa Raveyja, rojenega leta 1953, avtorja dvajsetih romanov in sedmih gledaliških iger. Zlasti zadnja dela, kot so: Ugrabitev, Nenavaden notar in Hčerka mojega najboljšega prijatelja, so nekakšne črne kriminalke, katerih prvoosebni pripovedovalec je bolj ali manj spreten slepar, pripravljen na najbolj cinične goljufije, ki pa mu njegove spletke in nakane - po humornih, tudi absurdnih preobratih - praviloma spodletijo. Aleš Berger je za radio prevedel nekaj uvodnih strani iz romana Trije dnevi pri moji teti, ki je izšel leta 2017.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

V literarnem nokturnu predstavljamo, verjetno prvič v slovenščini, francoskega pisatelja Louisa Renéja des Foretsa, rojenega leta 1918 v Parizu. Danes je znan in priznan po romanih "Berači" in "Bebljač", izdanih kmalu po drugi svetovni vojni, ko sta zaradi svoje hermetičnosti dosegla le ozek krog bralcev. Širše priljubljen je, paradoksalno, postal na starost: leta 1997, štiri leta pred smrtjo, je izdal knjigo "Ostinato", v kateri je pod naslovom iz glasbene terminologije zbral poetične prebliske iz preteklih let. Poslušajmo jih nekaj z začetka zbirke, prevedel jih je Aleš Berger.

Posnetek je nastal enaindvajsetega februarja v Dunajski državni operi; dirigent je bil Andrés Orozco-Estrada. Vloge in interpreti glavnih vlog:

Carmen: Anita Rahvelišvili,
Don José: Piotr Beczała,
Micaela: Vera-Lotte Böcker in
Escamillo: Erwin Schrott.
Nastopili so še: Slávka Zámečníková (Frasquita), Szilvia Vörös (Mercédes), Peter Kellner (Zuniga), Martin Hässler (Morales), Carlos Osuna (Remendado) in Michael Arivony (Dancairo).

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:30
Radijski roman: Dušan Jelinčič: Tržaške prikazni (15/15), 15. del

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov