Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 16. avg. 2021

Ars • Pon, 16. avg.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Oktet za pihala v B-duru, op. 156 Franza Lachnerja bodo izvedli pihalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Simona Krečiča.

Matej Krajnc je posvetil pesem Dejanu Kobanu, ki so ga na "protestu za Palestino 21.5. 2021 aretirali in mu naložili visoko denarno kazen samo zato, ker se ni hotel umakniti pred policisti, ki so izvajali nasilje nad protestniki" - ta informacija spremlja objavo pesmi na portalu Vrabec anarhist, ki ga izdaja Društvo slovenskih pisateljev.

Uvod sklepnega dela Glasbene jutranjice namenjamo Mozartovi uverturi k operi Ascani v Albi in Beethovnovi Sonati za violino in klavir št. 10 v G-duru. Kratka simfonična pesnitev Poletna pastorala Arthurja Honeggerja nas bo nato popeljala v idilično naravo Bernskih Alp, sledila bo Sonata za flavto in klavir Francisa Poulenca, zadnjo uro pa namenjamo glasbi za lutnjo Bernharda Joachima Hagna, simfonični fantaziji Iz Italije Richarda Straussa, ki je leta 1886 nastalo pod vtisi popotovanja po italijanskih pokrajinah, ter Busonijevi klavirski transkripciji koralnega preludija Pridi zdaj, odrešenik ljudstev Johanna Sebastiana Bacha.

10:00
Poročila

V Lucijanu Mariji Škerjancu lahko prepoznamo osebnost, katere pomen lahko enačimo s pomenom bratov Rubinštajn za rusko glasbo. Za vse namreč velja, da so postavili trdne temelje na številnih bistvenih področjih glasbenega delovanja, hkrati pa zasadili drevesa, ki še rastejo in se bohotijo.

11:00
Poročila

Mlada slikarka in konceptualna umetnica Iris Pokovec ter fotograf in kostumograf Claudi Sovre nista še nikoli sodelovala in se osebno ne poznata, pa vendar ju je Žiga Bratoš povabil k skupnemu pogovoru. Sprejela sta izziv. Čeprav so njuni pristopi precej različni, sta oba igriva in tudi poglobljena ustvarjalca. Segata v skupni bazen blišča popularne kulture in potrošništva, ki ga hkrati na novo izprašujeta. Vsaj nekaj je v njunih delih filozofije pop arta. O tem, kakšne razmisleke tako nenavadno srečanje prinese, več v oddaji, ki je četrta in zadnja v poletnem ciklu Dvogovori umetnic/umetnikov. Tega je zasnovala Petra Tanko.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Tokratno poletno oddajo posvečamo spominu na javni pomen Nede Pagon (1941-2020), lani oktobra preminule doktorice sociologije, prevajalke, nenazadnje pa dolgoletne urednice zbirke Studia Humanitatis. Pomen v čem? Predvsem v vzdrževanju intelektualne ravni njenih javnih posegov v množičnih medijih. Ne bom enciklopedično našteval njenih dosežkov, saj je bila med tistimi, katerih pomen in vloga sta bili pri nekaterih takšna, kot da bi ona sama poznala nas, ki smo jo brali in občasno poslušali – da povzamem del spominskega zapisa zgodovinarja Igorja Grdine lani jeseni po njenem odhodu. Ker je znala subtilno prodreti v nedrje mentalitet družb – tudi slovenske skozi različna obdobja po vojni. Danes ponavljamo del njenega eseja z naslovom „Presojanje duha časa“ oziroma Poskus za čas od 1950 do 1955! Nastal je v njeni vlogi ene od urednic oziroma urednikov izbranih del Borisa Ziherla, ki jih je SAZU izdala v prvi polovici 80-ih. Pri poskusu osvetlitve vloge marksističnega filozofa, tudi enega od začetnikov povojne slovenske sociologije, s katerim je pri tem početju sodelovala Neda Pagon, takrat tudi Brglez, je v pričujočem „poskusu“, torej eseju, med drugim zapisala, „da se je v tem obdobju marsikaj družbenega in človeškega prelamljalo, in se marsikaj družbenega ni zares prelomilo, marsikaj človeškega pa se je resnično zlomilo“ - konec citata. Mi smo na tretjem programu to besedilo predvajali daljnega leta 1992, zdaj pa vas vabimo k preskusu, kaj ima še povedati danes, poleti, po pravzaprav skoraj štirih desetletjih!

V oddaji Ženske v svetu glasbe predstavljamo rusko violinistko Nadeždo Tokarevo, ki od leta 2011 živi in muzicira v Sloveniji. Že zgodaj je zmagala na več tekmovanjih v takratni Sovjetski zvezi. Od leta 1996 je študirala na Moskovskem državnem konservatoriju Petra Iljiča Čajkovskega pri legendarnem violinskem pedagogu, profesorju Eduardu Graču. Tokareva je bila ena od njegovih najboljših študentk in je s svojimi izvajalskimi dosežki kmalu pritegnila pozornost poslušalcev po Rusiji in v evropskih državah, kjer je nastopila. Nadežda Tokareva je bila od leta 1999 do leta 2012 violinistka solistka Moskovske državne akademske filharmonije. Sodelovala je s skoraj vsemi moskovskimi simfoničnimi orkestri in s številnimi drugimi orkestri v Rusiji, nastopala je v največjih moskovskih koncertnih dvoranah, gostovala je že v več kot tridesetih državah po svetu. V sezoni 2011/2012 je bila koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Z orkestrom je pod taktirko Antona Nanuta posnela tudi deli, ki ju bomo predstavili v oddaji: 1. stavek koncertantne skladbe Inventiones ferales Uroša Kreka in Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35, Petra Iljiča Čajkovskega, iz katerega boste poslušali 3. stavek. V oddaji, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bo violinistka tudi govorila o izvajanju violinskih koncertov.

14:00
Poročila

Britanec Mark Fisher (1968–2017), avtor znamenitega bloga k-punk, ki je med drugim številnim mladim pomagal misliti, kaj neki proizvod popularne kulture pove o nas, ni bil del akademskih krogov, ni bil del intelektualcev, ki so sodili o vsem, bil je kibernetski mislec, ki je svoja razmišljanja o sodobni kulturi in družbi največkrat podajal v digitalnem (medijskem) prostoru. Z nanašanjem na različne reference mu je uspelo ustvariti poseben, teoretsko-publicističen način pisanja, primeren spletu in duhu časa. Mark Fisher, ki je najbolj znan po delu Kapitalistični realizem (zdaj ga lahko beremo v slovenščini), je vplival na številne pisce (tudi pri nas), izzval marsikatero debato oziroma polemiko ter nakazal možnost delovanja in udejstvovanja intelektualca v 21. stoletju. Gosta: Gregor Moder in Muanis Sinanović.

V tretji iz niza petih oddaj o Donu Ellisu bomo podrobneje osvetlili glasbenikovo življenjsko pot in predvajali tri skladbe s plošče "V živo v tri cele dvotretjinsko četrtinskem ritmu", izdane leta 1967. Don Ellis Orchestra bo pod Ellisovim vodstvom izvedel njegovi skladbi Upstart (v tri cele dvotretjinsko četrtinskem ritmu) in Angel Eyes ter delo z naslovom Thetis Ellisovega dolgoletnega glasbenega prijatelja Hanka Levyja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Danes poslušamo glasbo s starejšim datumom nastanka, in sicer posnetek koncerta, na katerem sta konec novembra leta 2016 nastopila flavtistka Marjana Jocif s čembalistom Albertom Busettinijem ter Baročni duo Magdevska–Penger, ki ga sestavljata violinistka Vera Magdevska in čembalist Miha Penger. Koncert je bil v Orfejevem salonu ljubljanske operne hiše v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske.

Recenzije so napisali Nives Kovač, Nina Gostiša, Andrej Arko in Miša Gams.

V tokratni oddaji Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti bomo predvajali sodobno slovensko koncertantno glasbo: Arcor – koncert za rog in godala Tomaža Habeta in Koncert za violino in orkester Božidarja Kosa.

Glasbena medigra.

Dramski teoretik, gledališki, literarni in filmski kritik, prevajalec in pisatelj Vladimir Kralj se je rodil 16. avgusta 1921 v Celju. Med drugim je s svojo študijo Dramaturški vademekum utemeljil dramsko teorijo na Slovenskem, prevedel je kar nekaj knjig, tudi Pravljice Wilhelma Hauffa, dokazal pa se je tudi kot pripovednik, kot avtor novelistične zbirke Mož, ki je strigel z ušesi. V omenjeni zbirki je opisal svoje izkušnje iz koncentracijskega taborišča Dachau. Vladimirja Kralja, ki je umrl 29. marca 1969 v Ljubljani, se bomo spomnili z njegovo novelo Dresura. Nikar ne zamudite.
Interpretira Urban Kuntarič.

George Holbrook Jackson je bil britanski novinar, pisatelj in založnik. Rodil se je v Liverpoolu leta 1874 in umrl 1948. Bil je poznan kot eden vodilnih bibliofilov svojega časa. Andrej Rot je za oddajo tokrat izbral njegov esej Strah pred knjigami. Objavljen je bil leta 2019 v reviji Sodobnost, prevedla ga je Maja Kraigher. Vmesni glasbeni vložki po izboru Mihaela Kozjeka so odlomki iz Adagia in Andante sostenuta – dveh kratkih skladbic za klarinet in klavir Ralpha Vaughana Williamsa, igrata klarinetist Charles Stier in pianistka Molly Newton. Oblikovalec zvoka Vito Plavčak, bereta Mateja Perpar in Ambrož Kvartič.

Simfonični orkester zahodnonemškega radia iz Kölna je na koncertu 19. junija lani v kölnski filharmoniji izvedel: Wagnerjevo čutno Siegriedovo idilo, Ibertovo duhovito, iskrivo skladbo Divertissement in Schubertovo briljantno 5. simfonijo. Vrhunec večera je bil 12. klavirski koncert Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki ga je interpretiral eden najbolj iskanih pianistov na svetu: Igor Levit. Koncert pa se je začel z Botticellijevim triptihom, P. 151 Ottorina Respighija.

22:00
Poročila

Zgodba iz serije govori o Kurentu, ki ima v slovenski mitologiji in v ljudskem izročilu posebno mesto.

Prirejevalec: Aleksander Zorn
Režiser: Boris Kobal
Tonski mojster: Paolo Angiolini

Kolenčeva Jera, pripovedovalka: Bogdana Bratuž
Ajd, prerok iz starodavnega ljudstva velikanov: Vladimir Jurc
Noe, Kurent in Tretji hudič: Gojmir Lešnjak
Oče Slovenec in Drugi hudič: Tone Gogala
Mati Slovenka: Bernarda Oman
Kurentek in Druga Šavrinka: Maja Blagovič
Javor, Župnik in sveti Urban: Anton Petje
Vinska trta in Prva Šavrinka: Lučka Počkaj
Jezus: Alojz Svete
Sveti Peter: Drago Gorup
Prvi hudič: Stojan Colja

Na violino je igral Oskar Kjuder.

Traja 34' 16''.
Produkcija: Radio Trst A novembra 1992.

Glasbena medigra.

Oddaja prinaša novosti s sodobne jazzovske scene, obravnava pa tudi zanimive zgodovinske jazzovske teme.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov