Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 16. avg. 2021

Prvi • Pon, 16. avg.

00:00
Poročila

Če je vse eno …
… je vseeno.
Tudi tisto, ker je eno.
Je vse,
Ko bo svet za oba …
… bo obsvetila svetloba.

To so verzi Mateja Kastelica, skladatelja, ljubitelja besede, gledališča in narave. Z njim se v Nočnem obisku pogovarja Višnja Fičor.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

Kako pomemben je odnos do sebe, nam bo povedala naša tokratna sogovornica. In da je pomembno tudi to, da se poslušamo in si sledimo. Alenka Peterlin je ena tistih, ki je svoje življenje temeljito prevetrila in zdaj s svojo izkušnjo pomaga tudi drugim ženskam. Sprejeti lastno bolečino je težko, a velikokrat nujno. Del svojega življenja in razmišljanja je delila z nami v oddaji, katere ponovitev sledi. Z Alenko Peterlin se je pogovarjala Lucija Fatur.

03:00
Poročila

03:15
Pop panorama repriza, V popraznični oddaji bomo postregli s pestro ter času in priložnosti primerno glasbo - se slišimo! Vabljene in vabljeni...

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Vsi tako ali drugače trpimo, se spoprijemamo z izgubami ter končno z umiranjem in smrtjo. Trpljenje zadene tako verujočega kot tudi neverujočega človeka. Glede tega med njima ni razlike. Razlika med njima je samo v tem, kako se kdo od njiju spopada s trpljenjem in ga prestaja.
Nedavno tega mi je beseda apostola Pavla v zvezi s tem odprla povsem nov pogled. Takole pravi: "Za izgubo imam vse zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda [...], da bi spoznal njega in moč njegovega vstajenja ter delež pri njegovem trpljenju, pri tem pa postajam podoben njegovi smrti, da kako pridem do vstajenja od mrtvih" (Flp 3,8-11). Nadvse pomenljivo je, da Pavel na prvo mesto postavlja vstajenje in šele nato nadaljuje s trpljenjem in smrtjo. Naše običajno gledanje je prav nasprotno: mi se s trpljenjem največkrat spoprijemamo le iz naše slabotne človeške narave. Apostol pa ne: on "se je znašel v Kristusu" (v. 9) in zato tudi vse zemeljsko življenje doživlja iz izkušnje odrešenega, novega, vstalega človeka. Prav zaradi tega se v svojem življenju s trpljenjem in umiranjem ni spoprijemal iz lastnih moči, temveč iz novega življenja v Kristusu. Pavel po veri vanj že tukaj in zdaj izkuša, da smrt nad njim nima več moči. In enako se dogaja v vsakem krščenem človeku, kajti po krstu je že deležen Kristusovega vstajenja. "Saj vemo, da Kristus, potem ko je bil obujen od mrtvih, več ne umre; smrt nad njim nima več oblasti" (Rim 6,9). Enako velja za nas.
Če bomo skušali premagovati trpljenje z našimi človeškimi napori, bomo slej ko prej kapitulirali. Če ne prej, se bo to zgodilo v trenutku naše smrti. Po veri v Kristusa pa imamo zagotovilo novega življenja: ker smo pri krstu sprejeli Kristusa za našega Gospoda in se znašli v njem, trpljenje, življenjske tegobe in končno smrt sama – kljub njihovi dejanski teži, ki jo ob njih občutimo – nad nami nimajo več moči. Tako apostolove besede verujočega uvajajo v resničnost novega življenja v Kristusu, zato ga tudi trpljenje in smrt ne moreta uničiti, neverujočemu pa so lahko v izziv, da se je s trpljenjem in smrtjo mogoče soočati tudi drugače kot zgolj po človeško.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 16.8.

06:15
Vreme z meteorologom

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

07:35
Odjuga: Odjuga: Gibonni

08:00
Poročila

Ne glede na to, ali se s kolesom vozimo v mestu, na podeželju, na krajših ali daljših razdaljah, s specialnim kolesom, mestnim, gorskim ali električnim kolesom, moramo poskrbeti za njegovo vzdrževanje in popravilo. Kaj lahko popravimo sami in kaj prepustimo strokovnjaku? Kako očistimo kolo? Katero orodje je smiselno imeti s sabo, kadar smo na daljši vožnji? Gost je strokovnjak za kolesa Primož Čerin.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

10:10
Med štirimi stenami: Srce bije v dvojini!, ponovitev oddaje, Posvojila dvojčka iz Afrike in o tem napisala knjigo

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Iz Afganistana beži več tisoč prestrašenih ljudi. Oblast v državi so po dvajsetih letih spet prevzeli talibani in ljudje se še zelo dobro spomnijo njihovega brutalnega režima. Iz več zasedenih krajev prihajajo novice o njihovih grozodejstvih, kot so javne usmrtitve na stadionih.


Ostale teme:
- Vlada spet čez noč zaostrila ukrepe, razburjeni v avtošolah
- Novo mesto ta teden v znamenju jazza
- Na vzhodu države odstranjujejo posledice neurja

Drugi poudarki oddaje:
V sklopu prenove središča Murske Sobote v teh dneh začetek del na ulici Staneta Rozmana
Občina Duplek v osvežitev gradu Vurberk - obnova bo v več delih verjetno trajala nekaj let
Prenova cestišča pri železniškem podvozu na Rakeku bo obremenila zlasti večja tovorna vozila
V gorenjskih zgodovinskih mestih sezono, tako kot lani, rešujejo predvsem domači obiskovalci
V Vipavski dolini morajo ponudniki zaradi polne zasedenosti odklanjati goste

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Na Kitajskem že od leta 2014 postopno in prostovoljno uvajajo sistem točkovanja družbenega ugleda, ki naj bi do leta 2025 postal obvezen. Gre za nagrajevanje in kaznovanje podjetij in posameznikov za dejanja, kot so prostovoljno delo v družbi ali pa neplačevanje obveznosti. Kitajska želi tako zagotoviti vladavino prava, saj ji v hitrem razvoju to doslej ni uspelo. Toda kritiki, predvsem z zahoda, trdijo, da gre za obliko vzpostavitve orwellovskega totalitarizma. Več o tem, ali imajo prav in ali smo tudi na zahodu tarče vse bolj obsežnega digitalnega nadzora, v oddaji Eppur si muove.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Slovenci dolgoročno varčujemo neučinkovito. Čeprav privarčujemo kar 13 odstotkov razpoložljivega dohodka, je struktura naših prihrankov povsem nedonosna. Glavnino namreč nalagamo v banke in to kljub negativnim obrestnim meram in celo ležarinam. Ob tem je naš borzni trg še vedno nerazvit in zanemarjen. Kako ga oživiti in to na način, da bodo naši prihranki tako donosni, da bodo pokrili tudi pomemben del stroškov v času naše upokojitve? Rešitev je lahko obvezni tretji pokojninski steber, poudarjajo nekateri. O tem voditeljica Urška Jereb s sogovorniki.

Gostje:
– Stanislava Zadravec Caprirolo, predsednica Združenja bank Slovenije,
– Aleš Ipavec, predsednik uprave Ljubljanske borze,
– Blaž Bračič, član uprave NLB skladi,
– dr. Igor Lončarski, ekonomist z ljubljanske ekonomske fakultete.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Dogodivščine iz Zakajčkove ulice.
Pripoveduje: Stanislava Bonisegna.
Napisala: Milena Miklavčič.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1994.

Oddajo v celoti posvečamo Slovencem v Porabju. Od najmlajših, ki so na jezikovnih taborih izboljševali svoje znanje slovenskega jezika in ob tem spoznavali Kekčevo deželo, do planincev, ki so se tudi letos podali na najvišji slovenski vrh. Jim je uspelo? Predstavimo Januša Küharja, znanega in za porabske rojake zelo pomembnega duhovnika. Ustavimo pa se tudi v trgovinici lokalnih proizvodov, ki je odprla vrata na slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku.

21:00
Poročila

V minulih letih nas je pot pogosto zanesla izven meja Slovenije, kjer smo spoznavali različne zgodbe Romov. Po daljših reportažah iz Hrvaške, Španije, Irske, Slovaške in Združenih držav Amerike smo se nekateri soustvarjalci oddaje pred nekaj tedni odpravili v Francijo, natančneje v Pariz. V tej zahodni evropski državi, kamor se je v zadnjih desetletjih iz drugih držav preselilo več tisoč Romov, uradnih podatkov koliko pripadnikov romske skupnosti zares živi, ni. Se pa ocene posameznih organizacij in vladnih institucij gibljejo med 20 in 400 tisoč. V tokratnih Naših poteh bomo skozi reportažo iz Pariza in pogovore z različnimi sogovorniki iskali odgovore na mnoga vprašanja o tamkajšnjih Romih.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Priklic Visle plovila Kapela Ze Wsi Warszava. Album »Uwodzenie – Waterduction« nas preseneti z zelo strnjenim prepletanjem tradicije in sodobnih urbanih glasbenih jezikov, predvsem art folka in etno džeza.

23:00
Poročila

Dramski teoretik, gledališki, literarni in filmski kritik, prevajalec in pisatelj Vladimir Kralj se je rodil 16. avgusta 1921 v Celju. Med drugim je s svojo študijo Dramaturški vademekum utemeljil dramsko teorijo na Slovenskem, prevedel je kar nekaj knjig, tudi Pravljice Wilhelma Hauffa, dokazal pa se je tudi kot pripovednik, kot avtor novelistične zbirke Mož, ki je strigel z ušesi. V omenjeni zbirki je opisal svoje izkušnje iz koncentracijskega taborišča Dachau. Vladimirja Kralja, ki je umrl 29. marca 1969 v Ljubljani, se bomo spomnili z njegovo novelo Dresura. Nikar ne zamudite.
Interpretira Urban Kuntarič.

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov