Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 5. jun. 2022

Ars • Ned, 5. jun.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Danes bodo v Cankarjevem domu v Ljubljani v sodelovanju s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem premierno uprizorili opero za otroke Veveriček posebne sorte. Po priljubljeni literarni predlogi Svetlane Makarovič sta jo ustvarila skladatelj Iztok Kocen in libretist Jakob Barbo. Veveričja mama je pretresena, ko ugotovi, da eden od njenih otrok ni takšen kot drugi, saj ne more skakati! A čeprav mladega Čopka družina izloči, ta spozna, da ima veliko drugih talentov, ki jih lahko razvija. Otroško opero je režirala Kaya Tokuhisa, kostumografijo je pripravila Anjana Pavlič, scenografijo Jaro Ješe, koreografijo pa Maša Vajda Andrejka. V pevskih vlogah nastopajo Klemen Torkar, Katja Konvalinka, Eva Černe, Marko Erzar in Antea Poljak. Po današnji premierni uprizoritvi bo opera v prihodnjem tednu na ogled za šolske skupine, za izven pa ponovno jeseni.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

V Združenih državah, kjer so razdalje velike, je potovanje način življenja. Mi bomo postali na Avtobusni postaji, kot je naslov pesmi Milene Šoukal, ki je večino življenja preživela kot izseljenka v Chicagu in tam tudi poučevala na srednješolskem tečaju izseljenske skupnosti Sv. Štefan, zadnja leta pa se je zadrževala na kmetiji blizu Munfordvilla v zvezni državi Kentucky.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Kristjani na binkoštno nedeljo praznujejo prihod Sv. duha, ki je Jezusove učence navdihnil, da so začeli po vsem svetu oznanjati evangelij in širiti krščansko vero. Kako živ je ta duh danes? Koliko je Cerkev še dejavna pri širjenju evangelija, ali zna sodobnemu človeku približati krščansko duhovnost? O teh aktualnih vprašanjih v oddaji Sledi večnosti, ki jo ponavljamo, premišljuje teolog, ki se med drugim ukvarja s iskanjem poti do nove evangelizacije v Avstriji in Nemčiji, mag. Otto Neubauer.

(Erschallet ihr Lieder, erklinget, ihr Seiten) Pesmi donite, strune zvenite je kantata, ki jo je Bach namenil za binkošti, praznik prihoda Svetega Duha. S tretjo božjo osebo so po navedbah iz zbranih apostolskih del tesno povezani začetki Cerkve, iz nje je črpal navdih tudi weimarski dvorni pesnik Salomon Franck, najverjetnejši avtor besedila omenjene Bachove kantate.

Iz ljubljanske župnijske cerkve Kristusovega učlovečenja v Dravljah na binkoštni praznik neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik p. Primož Jakop, somašuje p. Egon Hriberšek, poje zbor Stopinje pod vodstvom Marjete Raztresen.

11:00
Poročila

Predvajamo posnetek koncerta Orkestra Romanske Švice in violinista Valerija Sokolova, ki sta pod dirigentskim vodstvom Charlesa Dutoita nastopila 18. maja v Viktorijini dvorani v Ženevi v Švici. Na sporedu koncerta so bili Uvertura k operi Ruslan in Ljudmila, Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskega in balet Ognjena ptica Igorja Stravinskega.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Nostalgičen spomin na avtomobilske kolone in zaplete s hotelskimi rezervacijami. A nikar naj vas ne skrbi, danes je vse drugače.

Prevajalec: Štefan Kutoš
Igralec: Zvone Hribar
Režiserka: Ana Krauthaker
Glasbeni opremljevalec: Marko Stopar
Mojster zvoka: Jure Culiberg
Leto nastanka: 2004

Zvezde svetovnih opernih odrov imajo na programu Ars posebno oddajo.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Simfonični orkester Bavarskega radia je 4. marca letos pod vodstvom uveljavljenega italijanskega dirigenta Danieleja Gattija nastopil v Herkulovi dvorani münchenske Rezidence – nekdanje kraljeve palače slovite dinastije, rodbine Wittelsbach. Orkester je na koncertu najprej izvedel Straussovo zgodnjo simfonično pesnitev Don Juan, sledil je preludij meditativnega značaja k tretjemu dejanju opere Mojstri pevci nürnberški Richarda Wagnerja, osrednje, najobsežnejše delo sporeda pa je bila Berliozova Fantastična simfonija s podnaslovom 'Prizori iz življenja umetnika ... v petih delih'.

V krščanskih cerkvah se petdeseti dan po veliki noči spominjajo prihoda Svetega duha, ki se je, kot beremo v Svetem pismu, z vso ognjevitostjo dotaknil zbranih učencev. V ljudski govorici prazniku pri nas rečemo tudi binkošti. O pomenu delovanja Svetega duha v življenju slehernega kristjana in občestva Cerkve kot celote premišljuje protestantski duhovnik, pastor, Daniel Grabar, ki je tudi superintendent Zveze Binkoštnih cerkva Slovenije in generalni direktor Splošne bolnišnice v Murski Soboti.

Olivier Messiaen je svojo Binkoštno mašo zasnoval kot petstavčno kompozicijo, napisal jo je v letih 1949 in 1950 in jo namenil izvajanju med bogoslužjem. Pet skladb ustreza petim delom maše, pri katerih se lahko oglasijo tudi orgle: na začetku, pri darovanju, spremenjenju, obhajilu in na koncu maše. V delu je uporabil tudi različne kompozicijske tehnike, dodekafonijo, različne ritme, hindujsko in grško metriko, imitacije ptičjega petja, kapljanja vode, elemente gregorijanskega korala in nasploh barvitost registrov. Skladbo je na nosilec zvoka posnel leta 1956 v cerkvi sv. Trojice v Parizu.

Slovenski književnik Boris Pahor je preživel strahote taborišč političnih deportirancev med drugo svetovno vojno. Internirancem so rekli Rdeči trikotniki - in tak je tudi naslov njegovega spominskega dela, ki je izšlo leta 2015 pri Cankarjevi založbi.

Interpret: Milan Štefe
Avtorica oddaje: Lea Flis
Prevajalka: Tatjana Rojc
Režiser: Jože Valentič
Mojster zvoka: Nejc Zupančič
Leto produkcije: 2015

V oddaji Nedeljski glasbeni portret bomo predstavili življenjsko pot Acija Bertonclja, enega izmed pomembnejših pianistov preteklega stoletja.

22:00
Poročila

Vesna Liponik je leta 2019 v zbirki Lambda (Škuc) objavila pesniško zbirko roko razje in bila zanjo nominirana za kritiško sito. V zbirki je ubesedila intimno izkušnjo. Pesnico in njeno poezijo, ki se navezuje na modernizem, portretira pesnica Tona Jelen, v oddajo pa je uvrstila kar nekaj doslej neobjavljenih pesmi Vesne Liponik. Nikar ne zamudite.

Avtorica oddaje: Tonja Jelen
Režiserka: Ana Krauthaker
Bralka: Maja Moll
Interpretka: Ana Urbanc
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Tonski mojster: Matjaž Miklič
Glasbeni opremljevalec: Luka Hočevar
Urednik oddaje: Marko Golja

22:30
Glasbena skrinjica: Mitološke zgodbe v glasbi IV, Perzej in Andromeda

Ruski pisatelj Anton Pavlovič Čehov je bil velik mojster gledališke igre in kratke proze. Pisal je veliko in mnoge njegove zgodbe so prave male umetnine, duhovite in spretno napisane. Taka je tudi kratka zgodba z naslovom Traged.

Prevajalka: Ana Krauthaker
Interpret: Primož Pirnat
Režiserka: Špela Kravogel
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Tonski mojster: Urban Gruden
Urednica oddaje: Staša Grahek

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov