Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 4. dec. 2020

Prvi • Pet, 4. dec.

00:00
Poročila

Vstopili smo v veseli december, v katerem bo veselje drugačno, kot smo ga bili vajeni doslej. Zato vas bomo po polnoči vprašali, kako si boste organizirali praznovanja letošnjih praznikov, ko druženja ne bodo množična, katere stvari vam bodo popestrile dolge decembrske večere in na kakšen način boste letos obdarili svoje najbližje. Kako si torej z upoštevanjem vseh veljavnih ukrepov in priporočil kljub vsemu lahko naredimo čaroben december? Na telefonski številki 01 475 22 22 vas bo pričakoval voditelj Aleš Ogrin.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

02:35
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.
Pripoveduje Adriana Gaberščik, ki veliko svoje moči posveča ljubiteljski kulturi, predvsem na področju ljudske pesmi.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Skorajda prepričan sem, da si vsak od nas talente predstavlja kot zlato in dragulje, torej kot nekaj svetlega in bleščečega in vsekakor vrednega poželenja. Zato življenje razumemo kot dobro, ko je takšno, in slabo, kadar je temu nasprotno. Toda talent ni nujno zlato. Talent je samo utežna mera, dobrih 34 kilogramov, torej nekaj, kar ima v življenju veliko težo, kar se šteje kot pomembno, morda celo odločilno. Material je pa lahko … kakršen koli.
To razmišljanje bi lahko krenilo v različne smeri. Glede na to, da sem v preteklem tednu doživljal nekatere osebno precej težke stvari, pa so vse te besede moj odziv na stvari, ki mi jih je življenje – kaj vem zakaj že – spet naneslo pred vrata mojega malega vsakdana in ki jih – kot malodane vedno doslej – nisem hotel sprejeti. Težke stvari so to. Ali pa morda tehtne? Tudi zaradi bremen zdajšnjega trenutka zdaj še bolj razmišljam, če nista ti dve stvari ne samo povezani, ampak tudi precej podobni … če ne celo enaki. Težko in tehtno. In da prihajajo pred moja vrata vse manj naključno, vse težje stvari z vse bolj tehtnim sporočilom.
Te talente lahko zakopljemo, jih odmaknemo na stran, jih ignoriramo in jih preprosto prezremo. Ker pa prihajajo vedno znova, ne da bi jih kar koli od tega odvrnilo, se mi zdi, da je njihovo stalno trkanje na moja vrata poziv, naj z njimi sodelujem. Naj z njimi nekaj naredim. Naj jih uporabim za nekaj, kar me bo premaknilo.
Če sem prav pošten, me te težke stvari pravzaprav hranijo, ohranjajo me pri življenju, ker sem živ, vse dokler se premikam. Ne razumem jih in niti malo mi niso všeč. Nisem tiste vrste pobožen kristjan, ki bi samo sklonil glavo in prikimal. Ne, jaz vpijem, pritožujem se, z vsemi štirimi se upiram. In med tem razmišljam o njih in o sebi. In o tem, kaj želijo od mene. Mislim, da takrat z njimi sodelujem, da me takrat začnejo spreminjati. Kajti talenti so tistemu, ki jih nosi, breme. Tistemu, ki z njimi sodeluje, rodovitnost.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 4. december

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Druga Andersenova pravljica, ki vam jo ponujamo v teh dneh v poslušanje za lahko jutro, je Grdi raček. Z zgoščenke Andersenovih 7 prihaja na Prvega v štirih delih.

V Petku brez pravila s Tremi zimskimi botri prebiramo pisma otrok iz socialno ogroženih družin oziroma družin s težkimi finančnimi razmerami.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V hladnem delu leta, ko vrtnarjenje na zelenjavnem vrtu ni mogoče, lahko za svežo domačo zelenjavo poskrbite ob pomoči rastlinjaka. Ta je poln tudi pozimi, služi tako za vzgojo kot za skladiščenje vrtnin. Seveda pa morate skrbeti za pravilno zračenje, zalivanje in po potrebi tudi ogrevanje, opozarja Davor Špehar, strokovnjak s spletnega portala Zeleni svet.

08:00
Poročila

Opozorila v smislu "ostanite doma" se za nekatere slišijo drugače. Dom ni vedno varno zavetje. Kdo lahko vloži prijavo družinskega nasilja, ali za to potrebuje kakšne dokaze in ali je strah, da se s storilcem ne bo nič zgodilo, žrtev pa bo samo še bolj izpostavljena, upravičen? Gostji oddaje bosta Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo in višja kriminalistična inšpektorica specialistka Bojana Kračan iz Oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Ugledni švedski inštitut V-Dem opozarja na povečano število držav, ki so zdrsnile v avtoritarizem. Papež Frančišek poudarja, da krščanstvo ne more brez usmiljenja. Leto dni po Macronovi kritiki o možgansko mrtvi zvezi je Nato močnejši in pripravljen na globalne izzive. Kitajska s pristankom sonde na Luni in modernimi tehnologijami dokazuje svojo strateško moč. Spoštovanje človekovih pravic je zanjo očitno bolj oddaljeno kot Luna. Drzni načrti Evropske komisije so v primežu virusa in tudi razhajanj, a cepivo je na dosegu roke. Orgije v gejevskem nočnem klubu v Bruslju so na sramotilni steber postavile tudi tesnega Orbanovega sodelavca. Avtor oddaje je Miha Lampreht.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Se bodo oskrbovanci domov za starejše vsaj med božičnimi in novoletnimi prazniki lahko srečali s svojci in prijatelji? Neprijetna epidemiološka statistika ne zbuja veliko upanja. A strokovnjaki vse glasneje opozarjajo, da tudi dolgotrajna osamljenost škodi zdravju. Kako torej na varen način omogočiti obiske oskrbovancev? Bodo k temu prispevali hitri testi, ki se vse bolj množično uporabljajo? Kdo bo izvajal testiranje in kdo plačal, s čim še olajšati življenje oskrbovancev? O razmerah v domovih za starejše in nujnih ukrepih Alenka Terlep s predstavniki domov, oskrbovancev in pristojnih ministrstev.

Gostje:
- Jožica Šemnički, dozdajšnja direktorica Doma upokojencev Ptuj,
- Denis Sahernik, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije,
- Cveto Uršič, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti,
- predstavnik Ministrstva za zdravje

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Tokrat bomo naredili vajo iz čuječnosti, ki je zelo pomembna veščina za doseganje umiritve in podlaga za raziskovanje notranjih procesov. Možno jo je gojiti in z vajo poglabljati. Današnji vstop bosta čokolada in njen okus. Pripravite si košček čokolade in uživajte ob vaji, ko jo je pripravil prof. dr. Borut Škodlar.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Kako je, če se princ zaljubi v zvezdo z neba?
Pripoveduje: Karel Brišnik.
Napisala: Mira Zelinka.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2002.

Naš tokratni gost ni ne kitarist ne bobnar ne pevec, pravzaprav sploh ni glasbenik, in vendar si brez njega nikakor ne moremo predstavljati slovenske popularne glasbe zadnjih 40 let in še več. Kako vendar bi si jo, ko pa je konec sedemdesetih produciral prve plošče Pankrtov, v zgodnjih osemdesetih je na noge postavil Novi rock, prvi in dolgo najpomembnejši rokovski festival v Sloveniji, v osemdesetih in devetdesetih pa je kot organizator koncertov k nam pripeljal take velikane svetovnega formata, kot je Nick Cave, David Bowie ali Nirvana. Morda še pomembneje pa je, da je v dolgem nizu avtorskih oddaj tako na Radiu Študent kot v naši hiši, na Valu 202, pa seveda z množico komentarjev, kritik in polemik vseskozi zavzeto, inteligentno in duhovito zagovarjal ne le pravico glasbenikov, da drzno preiskujejo meje svoje lastne kreativnosti, ampak tudi pravico nas, navadnih državljank in državljanov, da se sami, brez paternalističnega posredovanja raznovrstnih varuhov ideološke in estetske pravšnjosti, spoprimemo z glasbo, ki nam jo ti glasbeniki navsezadnje ponujajo v poslušanje. Kakor je bilo menda že mogoče uganiti, smo v tokratnem Kulturnem fokusu pred mikrofon povabili Igorja Vidmarja. Neposredni povod za pogovor je bila bližajoča se Vidmarjeva sedemdesetletnica, a zares nas je zanimalo, zakaj Vidmar verjame, naj dobra glasba hodi vštric z družbenopolitičnim aktivizmom; preverjali smo, kakšna je dediščina, ki so jo slovenski kulturi zapustile naše prvoborske punkovske skupine, zaposlovalo pa nas je tudi vprašanje, ali se je v času, ko so nosilci glasbe postali digitalni, družbena moč glasbe kaj zmanjšala. O vsem tem in še čem smo z Igorjem Vidmarjem malo diskutirali in malo klepetali v oddaji, ki jo je pripravil Goran Dekleva.

21:00
Poročila

V oddaji Slovencem po svetu se bomo ustavili na Poljskem in predstavili spletni kulturni projekt Turjaška Rozamunda, ki so ga prav na Ta veseli dan kulture pripravili v organizaciji slovenskih lektoratov v Katovicah in Varšavi. Interaktivna predstava je tekla ob sodelovanju študentov slovenistike dveh poljskih univerz, zgodbo pa je spremljalo tudi 15 slikovitih ilustracij. To je pomagalo k vpogledu v vsebino tudi gledalcem, ki ne znajo slovensko. Potovali bomo tudi na sever Evrope, na katerega je pred skoraj tremi desetletji ljubezen pripeljala tudi Sašo Aleksandro Tangen, predsednico društva Slovencev na Norveškem. Beseda je tekla o dogajanju v slovenski skupnosti na Norveškem, aktualnih razmerah in življenju v tej nordijski državi. Na radijskih valovih pa smo gostili tudi vodjo ekipe razvijalcev programske opreme iz Londona Aleša Matičiča in se z njim pogovarjali o petletnih izkušnjah bivanja na otoku in o tem, kakšen je letošnji praznični december v britanski prestolnici.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Milan Jesih v svojih osemvrstičnicah pronicljivo, prostodušno ter s prepoznavnima hudomušnostjo in humorjem, ki jima ni para v naši poeziji, odpira bivanjska vprašanja. Tudi tokrat njegove poetične miniaturke odlikujeta značilni jezikovna bravuroznost in stilistična izbrušenost. Poezija za sladokusce, torej, kot zadiha v interpretaciji pokojnega dramskega igralca Milana Štefeta.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov