Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 3. mar. 2021

Prvi • Sre, 3. mar.

00:00
Poročila

Najprej se je rodil, kar je lepo dejstvo, glede na to, kaj vse je nočni gost ponudil občestvu. Pronicljiv filmski, gledališki in televizijski igralec, glasbenik, režiser, pisec pesmi, voditelj, direktor, knjižničar, učitelj, lesar in tabornik Gojmir Lešnjak - Gojc, čigar življenje je rokenrol, bo gost nočnega programa. Z voditeljico Lucijo Grm bosta prerešetala njegovo ustvarjalno pot - seveda z veliko njegove dobre glasbe.

00:53
NAJPREJ SEM SE RODIL

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

03:00
Poročila

03:29
ID Nočni program - glasba Teja Klobčar

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Spominjam se poljudnoznanstvene oddaje, ki je prikazovala življenje žiraf. Morda niste vedeli, a žirafe porodijo svoje mladiče stoje. In tako je prva stvar, ki jo novorojena žirafa doživi, trimetrski padec na trda tla.
Malo drugače od našega jutranjega postavljanja na noge, kaj ne? Čeprav se nam kdaj zjutraj zdi, kot da smo zares padli v nov dan s treh metrov višine.
Še vedno nekoliko zbegan žirafji mladič se poskuša postaviti na noge, a pri tem se njegova mama obnaša milo rečeno čudno. Svojega mladiča namreč nežno brcne v zanjo plat, kar ga seveda spet vrže po tleh. Verjetno še bolj zmeden žirafji mladič se ponovno poskuša spraviti pokonci, a kaj ko ga že naslednja nežna brca spet spravi na tla.
Ves proces se še nekajkrat ponovi, dokler ni novorojeni žirafji mladič že preveč izmučen, da bi se postavil nazaj na noge. Tedaj ga mama žirafa še enkrat nežno brcne in ga tako prisili, da vstane. Od tedaj naprej svojega mladiča nikoli več ne porine na tla.
Zakaj ta neobičajen in na videz prav nič materinski prizor? Razlaga je preprosta: da bi mladič preživel napade plenilcev, mora biti prva lekcija, ki se je nauči v življenju, kako se hitro spraviti na noge. Tako materina navidezna krutost ni več tako kruta.
V naših življenjih nas marsikaj spravi ob tla in kdaj potrebujemo kar nekaj časa in moči, da se spet postavimo nazaj na noge. Stati na svojih nogah je znamenje, da želimo živeti življenje v polnosti in da smo pripravljeni na življenjske izzive. Ti bodo tudi danes prišli v takšni ali drugačni obliki – in morda nas bodo tako kot žirafjega mladiča pritisnili ob tla. Ampak lekcija, ki se je mora žirafji mladič hitro naučiti, da ne postane obrok plenilcev je, kako se čim prej pobrati na noge. Materini sunki in nežne brce so mladiču 'hitri tečaj' življenja. Takšne brce – v zadnje tri črke – kdaj potrebujemo tudi mi, da se nam okrepijo klecava kolena. Lahko pa smo po potrebi kdaj tudi nežne žirafje brce tudi drug drugemu, da si pomagamo postaviti na noge, obstati in iti naprej – novim življenjskim izzivom naproti.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 3. marec

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V Veste, kaj jeste? smo do danes obdelali že 11 mineralov, ki so v našem telesu in jih moramo dobiti s hrano. Vsi so pomembni, nekateri pa celo esencialni, torej nujni za naše delovanje. Pri kromu so strokovna mnenja deljena. Tako zasledimo tudi številne dvome o resnični pomembnejši učinkovitosti minerala za telo. O dveh zdravstvenih trditvah sicer dvoma ni.

08:00
Poročila

Približuje se 15. marec, ki označuje konec predpisanega obdobja, v katerem je v prometu obvezna uporaba zimske opreme. Marsikdo že razmišlja o nakupu novih letnih pnevmatik, ki so najpomembnejši del opreme avtomobila. Pri izbiri najprimernejših pnevmatik so dragocena pomoč še vedno primerjalni testi. Podrobneje v pogovoru z Jurijem Kočarjem, vodjo servisne službe pri Avto-moto zvezi Slovenije, in Blažem Poženelom, odgovornim urednikom Motorevije.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Nekdanja britanska premierka je že leta 1989 opozorila, da podnebne spremembe vplivajo na vse nas. 30 let pozneje še vedno razpravljamo o tem, kako bi ukrepali.

10:00
Poročila

Z več kot 30-imi leti izkušenj v turizmu se Mateja Kregar Gliha, ustanoviteljica in predsednica Društva regionalnih turističnih vodnikov ARGOS, gotovo uvršča med odlične poznavalke svojega področja. Bo pa za digitalizacijo turističnega vodenja potrebno kar nekaj nadgradnje znanja, predvsem pa prepričevanja turistov, da bodo pripravljeni sprejeti takšno vodenje. O turizmu kot načinu življenja, o izkušnjah doma in v tujini, o povezavi med knjigami in razumevanjem trenutnega položaja, pa tudi o vrnitvi v študijske klopi se bo s certificirano trenerko za turistične vodnike Svetovne zveze društev turističnih vodnikov pogovarjala Tina Lamovšek.

11:00
Poročila

Ekipa Prvega vsako sredo ob 11.30 po radijskih valovih pripelje v vaše domove dogajanje iz različnih kotičkov Slovenije. Ob pomoči sogovornikov vam pričaramo ozračje, ki vlada v različnih ustanovah med delovnim dnem, ter vam predstavimo vsakdanjik prebivalcev z nekega območja in prostovoljske projekte, ki ne smejo biti spregledani.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Drugi poudarki:
Tržni inšpektorat opozoril, da so kavni pokrovčki obvezni, čeprav ti po le nekaj sekundah uporabe romajo v koš
Omejitveni ukrepi zaradi epidemije blagodejno vplivali na kakovost zraka v Ljubljani
Je fitoterapija nova priložnost v kmetijstvu?

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

14:05
Imported Break 14:05:00

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Novela zakona o vrtcih, sprejeta januarja, staršem, ki imajo v vrtec vključena dva otroka, spet zagotavlja brezplačen vrtec za mlajšega otroka, pa tudi za vse naslednje. Hkrati bolje ureja varstvo predšolskih otrok na domu. Zagotovila naj bi, da se afera Kengurujček ne bo več ponovila. Spremembe, začnejo veljati septembra. Kaj prinašajo vrtcem, kaj uporabnikom? Kako je z investicijami v vrtce in z uresničevanjem prostorskih normativov? Vrtci se v zadnjem letu soočajo tudi z zaostrenimi razmerami zaradi epidemije. Kako na te odgovarjajo zakonodaja, pravilniki in protikoronski svežnji ukrepov? O vsem tem voditeljica Špela Šebenik z gosti.

Gostje:
- Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenija,
- Jasna Gabrič, županja Trbovelj in podpredsednica Skupnosti občin Slovenije,
- Vida Starič Holobar, vodja sektorja za predšolsko vzgojo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Pogovarjali smo se tudi s predsednico Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Tajo Steblovnik, naša dopisnica Sabrina Mulec pa je v Postojni obiskala varuhinjo predšolskih otrok na domu Mojco Smajila.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Pojdi, pojdi beli mož, čas prišel je mladih rož …\t\t\t
Pripovedujejo: Iva Krajnc, Uroš Smolej, Pavle Ravnohrib, Boris Kos.\t\t
Napisal: Vojan Tihomir Arhar.
Posneto v studiih Radia Slovenija leta 2003.

Govorili bomo o festivalu Dnevi etnografskega filma, ki se s spletnim predvajanjem filmov začenja danes, trajal pa bo do sobote. Predstavili vam bomo ustvarjanje etnografskih filmov in kakšno vlogo pri njem nosi raziskovanje z udeležbo. Nekaj filmov uvrščenih v festivalski program je tudi študentskih, zato boste med drugim izvedeli, na kakšen način se lahko brez profesionalne opreme lotite ustvarjanja filma, ki bo dovolj kakovosten za predvajanje na festivalu. Nekaj besed pa bomo namenili tudi poletni šoli vizualne etnologije.

21:00
Poročila

Danes se bomo v oddaji Sami naši pogovarjali predvsem o literaturi. Predstavili vam bomo bosansko-hercegovskega pisatelja Alena Meškovića, ki ga je v spletnem dogodku »Ispeci pa reci« gostila Vodnikova domačija. Gostili bomo tudi Nikollo Berishaja, prevajalca, ki je slovensko literaturo približal tudi albansko govorečim bralcem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Anunciada Fernandez de Cordova, španska pesnica in pisateljica, je bila od leta 2009 pa do leta 2015 veleposlanica v Ljubljani. V tem času je nastalo nekaj pesmi, ki se vežejo na nekatere kraje v mestu ali posredujejo intimno čustveno in telesno občutenje Ljubljane. Pesmi je objavila v alternativnem vodniku Ljubljane z naslovom Postaje letnih časov v Ljubljani. Povedala je, da jih je napisala kot odmeve svojih korakov, nespečnosti in odkritij.

Za prijeten konec dneva bodo danes poskrbele italijanske popevke. Včeraj se je namreč začel največji italijanski glasbeni festival Sanremo, 71. po vrsti. Postregel bo z veliko nastopajočimi in z novimi popevkami, a tokrat prvič v zgodovini tekmovanja v dvorani Ariston ni gledalcev. Ti festival lahko spremljajo po radijskem, televizijskem in internetnem prenosu. V oddaji Za prijeten konec dneva pa bomo zavrteli čas nazaj in se spomnili nekaterih skladb in izvajalcev, ki so ustvarjali zgodovino sanremskega festivala. Prepevali bodo Domenico Modugno, Adriano Celentano, Toto Cutugno, Laura Pausini, Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli in drugi. Oddajo pripravlja in vodi Anja Rupel.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov