Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 18. mar. 2021

Prvi • Čet, 18. mar.

00:00
Poročila

Na nočni klepet prihaja Klavdija Babšek, ponosna mama, hči in sestra, katere življenjsko vodilo je Nazaj k naravi, nazaj k sebi. Raziskuje in preučuje vodne izvire in energijske točke, starodavne ljudske modrosti in predvsem sebe. Blizu so ji intuitivno slikanje, ples, zvok in glas. Radijsko pa bomo hodili tudi po žerjavici in izkusili ledeno kopel ter spoznali pomembnost voda v našem življenju. Gostja se namreč trudi živeti v sozvočju z naravo in darovi, ki jih ta ponuja. Na nočni klepet, po polnoči, jo je povabil Robert Zajšek.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V današnji Duhovni misli nas bo nagovorila binkoštna pridigarka Milena Dušej iz Slovenske Bistrice. Razmišlja o božji ljubezni. Bog ima vse rad; Jezus je na svet prinesel sporočilo ljubezni in dobrote.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 18. marec

06:15
Vreme z meteorologom

Tokrat zavijemo v studio Radia Maribor. Čas bomo naravnali na zgodovino Gasilskega društva Maribor - mesto.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Tokrat možgane peljemo v ekstremne razmere. Za nekatere so ekstremi že jutranje vstajanje, za druge raziskovanje najvišjih vrhov sveta. Skoraj vedno pa se ekstremi poigrjo z našo cono udobja in varnosti. In pravzaprav smo bili v zadnem letu vsi na nek način - v ekremni situaciji. Kako so naši nevroni omreženi za takšne razmere? In kaj se zgodi, če je adrenalina in stresa preveč? O tem z nevrologom, prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom in alpinistom, kirurgom in gorskim reševalcem, dr. Jurijem Gorjancem. Pripravljata Mojca Delač in Luka Hvalc.

08:00
Poročila

Eno izmed najzahtevnejših in najodgovornejših nalog med službenimi psi imajo psi vodniki slepih in invalidnih. Kako jih izšolajo, katere pasme so najprimernejše in kdo vse je upravičen do takega psa, boste izvedeli v Svetovalnem servisu na Prvem. Naš gost bo Marko Bručan, vodja intervencijske enote MUSAR pri Upravi za zaščito in reševanje RS in podpredsednik mednarodne komisije za reševalne pse pri mednarodni kinološki zvezi. Pokličite nas ali nam pišite, vprašanje nam lahko zastavite tudi v obrazcu na spletni strani Prvega.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika poudarja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter pregleda glasbene vsebine na Prvem.

Poslušalec Ultrazvoka je na spletu zasledil članek o zdravljenju erektilne disfunkcije s terapijo z udarnimi valovi. Urolog mag. Dejan Bratuš iz Kliničnega centra v Mariboru pravi, da gre za zelo učinkovito moderno metodo, ki pomaga v primeru, kadar je vzrok za težave z erekcijo v slabem pretoku krvi skozi penis. »Težave z erekcijo se lahko pojavijo ne glede na starost,« še dodaja mag. Bratuš. Motnje erekcije so tema tokratnega Ultrazvoka, ki ga je pripravil Iztok Konc.

10:00
Poročila

Pozimi je bila na Zanzibarju, na otoku, kjer ni skrbi. Vsak potrebuje odklop od rutine, saj življenje ni brezskrbno in ni pravljica. Potovanja so zanjo odklop od rutine in tudi naložba v lastno življenje, ki sicer ne prinaša samo brezskrbnih in lepih trenutkov.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Drugi poudarki:
Tudi zaradi staranja prebivalstva ponekod velik upad števila krvodajalcev; treba bo privabiti nove, predvsem mlade, a kako?
Notranjski regijski park si s partnerji prizadeva izboljšati habitate kraškega območja in s tem življenjske razmere za živali in rastline
Na drugi osnovni šoli v Celju so se domiselno lotili izboljševanja gibalnih in fizičnih sposobnosti učencev

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Policija je doslej rada poudarjala, da njeno delo temelji na avtonomnosti, strokovnosti in sodelovanju z državljani, v zadnjem letu pa smo priče odmiku od te usmeritve. To je še posebej dobro vidno v postopkih policije ob javnem izražanju nestrinjanja s potezami aktualne vlade. Ali sledi doktrini, da si politika lahko podredi državljane, še posebej v epidemiji, le s trdo roko? Ali smo morda priče nekakšnemu novemu »fetišu do represije«?

Odgovore na ta in druga odprta vprašanja v zvezi z vlogo in položajem policije in policistov iščejo voditelj Robert Škrjanc in gostje:
- Anton Olaj, generalni direktor Policije,
- Jože Kozina, vrhovni državni tožilec,
- Aleš Bučar Ručman, profesor s Fakultete za varnostne vede,
- Miroslav Žaberl, profesor s Fakultete za varnostne vede.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Tudi Metulji zvečer počasi zadremajo in se pripravljajo na nov dan …
Pripoveduje: Brane Grubar.
Napisal: Dragan Milkovič.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2000.

Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Tokrat je na sporedu, kot že naslov pove, glasba ansamblov nove generacije. Poslušate glasbo treh: Naveze, Opoja in Poskočnih muzikantov. Vsi so redni obiskovalci festivalov takšne glasbene zvrsti in vsi so na tem področju že dosegli nekaj uspehov, ki jih uvrščajo med opaznejše mlajše izvajalce slovenske narodnozabavne glasbe.

21:00
Poročila

Jamie Marina Lau je 24-letna pisateljica in eksperimentalna glasbenica, ki se je s svojim prvencem – romanom Rožnata gora na otoku kobilic – uvrstila v štiri izbore pomembnih avstralskih nagrad. V romanu v osredje postavlja življenje in vsakdan 15-letne protagonistke, pripadnice etnične manjšine, ki živi v kitajski četrti velemesta. Druga avtorica, ki se jo je v kontekstu mlade avstralske proze odločil predstaviti avtor scenarija in prevajalec Andrej Pleterski, pa je Ellena Savage. V prvencu Borovnice, ki ga je izdala lani, najdemo petnajst esejističnih besedil, pri katerih gre za spoj osebne esejistike, memoarske proze, toka zavesti idr. V Literarnem večeru vam bomo približali njen esej s povednim naslovom Portret pisateljice kot delavke.
Vabljeni k poslušanju!

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Pevec in kitarist Jure Lesar je svojo glasbeno pot začel kot vodja skupine Eskobars, nato pa se je podal na samostojno pot. Po prvencu Zemljin sin (2018) se nam zdaj predstavlja z drugo avtorsko ploščo Je kaj novega. Osem pesmi na albumu je vsebinsko in zvočno raznovrstnih, Jure se poigrava z besedno in glasbeno vsebino in pravi: »Izplača se tvegati, da pokažeš svoj izraz.«

23:00
Poročila

Dvajseti marec je od leta 2004 tradicionalno namenjen pripovedništvu, saj ta mednarodno priznani dan zaznamuje praznik ustnega pripovedovanja zgodb. Praznik pripovedništva izvira iz Švedske, kjer ga poznajo že iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, v zadnjem dobrem desetletju in pol pa je postal izjemno priljubljen tudi pri nas. V oddaji Literarni nokturno se ga spominjamo z izborom povesti iz knjige Bajke in pripovedke slovenskega ljudstva, najobsežnejše zbirke slovenskih bajk in pripovedk. Zbral in objavil jih je Jakob Kelemina, za oddajo pa smo izbrali nekaj povesti iz poglavja o duhovih – po Kelemini so s tem izrazom mišljena tista mitična bitja, ki imajo svoj izvor v veri v človeško dušo ali človeškega duha. Izbor besedil interpretira Blaž Šef.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov