Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 24. jul. 2021

Prvi • Sob, 24. jul.

00:00
Poročila

Gostja nocojšnjega nočnega programa bo Mojca Milone, učiteljica tehnike, fizike in astronomije na Osnovni šoli Solkan, pevka in ljubiteljica narave, ki je letos skupaj z domačini s Trnovsko-Banjške planote opozorila na, po njihovem mnenju, nepravilno gospodarjenje s Trnovskim gozdom in tudi dosegla nekatere spremembe. Za delo z mladimi in promocijo tehnike je bila večkrat nagrajena, letos tudi z nagrado inženirska iskra. V več kot treh desetletjih je iz njene učilnice prišla marsikatera zanimiva inovacija, ki so jo poslali tudi podjetjem Mercedes, Ford in Opel. Nočni program bo povezala Karin Zorn Čebokli.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Lokalnega junaka smo danes našli na skrajnem severovzhodu države. Dejan Horvat, duhovnik in največji ekološki kmet na Goričkem, je dušni pastir, ki zgledno skrbi tudi za večdesetglavo govejo čredo, nekaj konj in 100 hektarov travnikov ter polj na območju Krajinskega parka Goričko in Nature 2000. Od lani je tudi član Sveta Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije. Vešč je dela s kmetijsko mehanizacijo in pomaga sokrajanom, ki so njegove pomoči vselej veseli tudi ob različnih dogodkih, pa naj gre za gasilsko veselico, nogometno tekmo, ali tabor za otroke. Govori tudi madžarsko, to mu na narodnostno mešanem območju in ob meji zelo koristi, zadovoljen pa je tudi s sožitjem, ki ga na Goričkem živijo pripadniki različnih cerkva.

Zanimivo, kolikokrat slišimo prav ta stavek: »Kaj bodo pa ljudje rekli?« Kot da vse delamo samo zaradi drugih, da bodo zadovoljni, da nas bodo pustili pri miru, da bodo o nas rekli samo kaj dobrega, če že bodo kaj rekli. V resnici pa ljudje o drugih ljudeh govorijo zelo veliko. Pravzaprav veliko raje govorijo o drugih kot o sebi. Govorijo tudi najrazličnejše stvari. Take, ki ustrezajo resnici, take, ki so zelo blizu resnice, pa tudi take, ki so zelo, zelo daleč stran od resnice.
\tKdor je pameten, bo z veliko previdnostjo sprejemal vse, kar sliši o drugih. S tem, kar sliši, bo tudi previdno ravnal. Najhuje je takrat, ko se različne »novice«, ki ne ustrezajo resnici, kot blisk širijo naokrog in po poti še rastejo in postajajo vedno večje in večje. Ljudje se o tem pogovarjajo, uživajo, pri tem pa jim ni treba prav nič premišljevati o sebi, o svojih reakcijah, o tem, kako sploh znamo ravnati z resnico.
\tTako začenjamo že čisto majhne otroke navajati na to, da jim zelo veliko pomeni, kaj bodo ljudje rekli o njih. Namesto da bi jih vzgajali v samostojne ljudi, ki znajo misliti s svojo glavo, ki znajo biti to, kar so, ki znajo biti na to svojo enkratnost tudi ponosni in kaj vložiti vase, v razvoj in rast svoje osebnosti, jih že kot majhne navajamo, da se morajo ravnati po drugih. Samo da niso drugačni. Taki ljudje največkrat tudi niso zadovoljni s seboj, ker drugim ljudem vedno kaj ni po volji. Vse to se potem pri človeku vleče do pozne starosti, pravzaprav do konca, do smrti.
\tPrav zabavala sem se, ko sem poslušala o zelo stari gospe, ki je morala na majhno operacijo kožne spremembe na nosu. Pravzaprav ni bilo nič posebnega, le za nekaj dni so ji drobno brazgotino prekrili z obližem. Ko jo je hčerka pripeljala domov, pred blok, je bila njena glavna skrb: »Kaj bodo pa ljudje rekli, ko me bodo videli?« To jo je najbolj skrbelo. Ne to, kako se bo ranica celila. In potem je z velikim olajšanjem ugotavljala: »Hvala Bogu, da me nihče ni videl.«

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Če ste med tistimi, ki so od pouka slovenščine kaj odnesli, govorite in pišete »za kaj gre« in ne »za kaj se gre«. In če ste med omenjenimi, potem se verjetno tudi precej zdrznete, če slišite napačno rabo. Pa je res tako zelo napačna? V oddaji Kratka informativna koristna slovenščina spet preverjamo, ali je »za kaj se gre« res »kiks«.

08:00
Poročila

Tudi med počitnicami se slišimo in srečujemo na naših radijskih valovih, tokrat bomo v roke vzeli kuhalnice, pobrskali po kuharskih knjigah in začeli ustvarjati v kuhinji. Pozorni pa bomo, da bodo jedi, ki jih kuhamo, zdrave. Otroci, pa tudi odrasli namreč zelo radi pohrustamo tudi hrano, ki za nas ni najbolj zdrava. To so po navadi različne slaščice, čokolada in čips, težko se upremo tudi kakšni pici ali hamburgerju. Vse te jedi seveda lahko pojemo od časa do časa, vendar moramo paziti, da jemo raznoliko in čim bolj zdravo. Kaj pa to sploh pomeni, da jemo zdravo? Ali to pomeni, da moramo jesti samo solato in brokoli ter piti korenčkov sok? V oddaji nam bo odgovore pomagala poiskati prav posebna gostja, inženirka živilske tehnologije Mojca Koman, ki se s prehrano ukvarja že veliko let. Ima tudi pet otrok, zato dobro ve, kakšno hrano imate fantje in dekleta najraje.

Violinček je glasbena oddaja, ki naše najmlajše poslušalce nevsiljivo in sproščeno vodi skozi svet glasbene umetnosti. Pripravlja jo profesor Matej Jevnišek.

09:00
Poročila

Vsako soboto od 9.05 do 10.00 se imamo na prvem programu HUDO dobro. Z znanimi gosti in mladimi sogovorniki raziskujemo tako sproščene kot resne teme, od šolskih, prostočasnih, ekoloških in športnih do težav, s katerimi se mladi srečujejo v obdobju odraščanja. Mikrofone prepustimo tudi mladim novinarjem, ki so radijsko delo spoznali na novinarskih delavnicah. Sami pripravijo oddajo – in seveda HUDO!

10:04
PSS prvič 24. 7. 2021, Gostimo člane slovenskega društva za morske sesalce Morigenos

10:19
PSS drugič 24. 7. 2021, Gostimo člane slovenskega društva za morske sesalce Morigenos

10:34
PSS tretjič 24. 7. 2021, Gostimo člane slovenskega društva za morske sesalce Morigenos

11:00
Poročila

Tokrat predstavljamo šesterico grozljivih in fantastičnih celovečernih filmov, ki se v Ljutomeru na 17. Grossmannovem festivalu potegujejo za hudega mačka. Recenziramo z oskarjem nagrajeno celovečerno animacijo Duša ter Hollywoodsko prevaro, v kateri igrajo kar trije oskarjevci. Pogovarjamo se s slovenskim koproducentom filma Morena, ki je na pred kratkim končanem canskem festivalu dosegel velik uspeh. Morena je v Cannesu prejela nagrado za najboljši prvenec, pretekli teden pa je odprla še festival v Pulju.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri je aprila nastopil rapar Leopold I. z zasedbo Drügi.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Osem let je minilo, odkar je Edward Snowden razkril, da obveščevalne službe vdirajo v našo zasebnost, medtem ko mi brskamo po spletu. Afera, povezana z izraelskim vohunskim programom Pegaz, pa je pokazala, da je dovolj že, če imamo v žepu pametni telefon. Vohuni tako ne opazujejo le sovražnikov, tarče so tudi zavezniki, novinarji, tako rekoč vsi mi. Dogaja se to, kar so mnogi napovedovali ob napovedi ameriškega umika iz Afganistana. Talibani nadzirajo že večji del države. Njihov teror pa spominja na čas pred ameriškim posredovanjem. Kaj to pomeni v okviru rusko-ameriških odnosov in odnosov s Kitajsko? O tem in še čem bomo govorili v tokratnih Labirintih sveta. Z vami bo Marjan Vešligaj.

14:00
Poročila

14:09
Napoved GLC 24.7.2021, Roman o turbulentnem razmerju znane francoske fotografinje Dore Maar z enim največjih slikarskih genijev, Pablom Picassom

Sobotno branje govori o knjigah na poseben način. Pripoveduje o posamezni knjigi – leposlovni, poljudnoznanstveni ali strokovni – in njenem širšem kontekstu, o dogajanju na literarnem prizorišču in njegovih lavreatih. Za ljudi, ki berejo. Za ljudi knjige. Ob sobotah ob 14.30 na Prvem.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Nemiren duh ter zagledanost v znanost in raziskovanje. Tako bi lahko opisali upokojenega profesorja Fakultete za elektrotehniko. Njegovo poklicno, pedagoško in raziskovalno področje dela je telekomunikacija. Napisal je tudi več učbenikov. Aprila je dopolnil 90 let, a njegova misel in neustavljiva želja po odkrivanju novega zapolnita vsak kotiček njegovega življenja. Zdaj ga najbolj zanimajo pojavi v vesolju. O tem piše knjigo, ki pa še ni končana, saj jo skoraj vsak dan dopolni s čim novim – z novim spoznanjem.

17:00
Poročila

Igralec Boris Cavazza in jazzovski kitarist Igor Leonardi sta prvo skupno glasbeno poglavje, šansone s Cavačevimi besedili in Leonardijevo glasbo, napisala leta 2005 z albumom »11 korakov«. Sledili so koncerti, tudi na Festivalu slovenskega šansona (2011), prvotni kvartet se je razširil v kvintet, hkrati pa so nastajale tudi nove pesmi. V letu 2020 je Boris Cavazza Kvintet posnel ploščo »Sprehod«, ki nam jo v Pesmi v žepu predstavlja Boris Cavazza.

18:12
Napoved GLC 24.7.2021, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Papež Frančišek je na začetku leta ustanovil svetovni dan starih staršev in ostarelih. V Katoliški cerkvi ga bodo obhajali četrto nedeljo v juliju. Papež Frančišek je za moto prvega svetovnega dne babic in dedkov ter starejših izbral svetopisemsko misel »Jaz sem s teboj vse dni«. Duhovnik Miro Šlibar premišljuje o sporočilu omenjene misli in pojasnjuje, kako bodo prvič zaznamovali v Katoliški cerkvi na Slovenskem omenjeni svetovni dan.

Ob izbruhu vulkana zaljubljenca reši zvezda.
Pripoveduje: Majda Grbac.
Napisala: Alenka Bole Vrabec.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Med 60 radijskimi besedili Frančka Rudolfa je kar dobra tretjina na humorni, tudi satirični strani razpoloženjskega razpona. Komedija absurda o domnevno ukradenem »biciklu« je iz časov tovarišev, občanov in miličnikov, da preverimo, ali se je razen naslavljanja res vse drugo bistveno spremenilo.


Avtor besedila: Franček Rudolf
Režiser: Gregor Tozon
Dramaturg: Pavel Lužan
Igralec /Občan/: Niko Goršič
Igralec /Miličnik/: Dare Valič
Mojster zvoka: Jure Culiberg
Asistent zvoka: Zmago Frece

Traja: 11'18''
Posneto v studiih Radia Slovenija 1990.

23:00
Poročila

William Edgar Stafford (1914–1993) je eden izmed klasikov sodobne ameriške poezije, in še zmeraj je tudi med njenimi najplodovitejšimi avtorji – čeprav je svojo prvo knjigo objavil šele pri šestinštiridesetih letih, jih je potem podpisal še več kot šestdeset. Mnogi ga primerjajo z Robertom Frostom, v pesmih izhaja iz vsakdanjih situacij in posameznosti v njihovi neposrednosti. Jezik Staffordove poezije se v tonu in načinu izreke včasih približa pogovornemu, tudi zato se le-ta lahko zdi lahkotnejša, kot v resnici je. Pesmi je prevedla Tina Kozin, interpetira jih dramski igralec Primož Pirnat.

Dvakrat EP: Jo Mersa Marley in Sisa Me. Na vožnji od Jamajke do Berlina ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov