Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 18. avg. 2021

Prvi • Sre, 18. avg.

00:00
Poročila

Poletje se bo tudi letos izteklo s festivalom Mladi levi, že 24. po vrsti. Kako živo in dejavno je umetniško polje v teh čudnih časih? Kaj se dogaja s festivali, kako umetnost išče in najde pot do ljudi? O vsem tem, pa tudi o zanimivih, prodornih predstavah in drugih dogodkih letošnjega festivala se bomo pogovarjali z vodjo programa Stare elektrarne Mojco Jug in v. d. direktorice Bunkerja Almo R. Selimović, ki sta soselektorici letošnjega festivala. Pred mikrofon ju je povabila Nada Vodušek.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Idrijski rudar je godbo potreboval tako kot zrak in hrano

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Vernice in verniki radi romajo v Marijina svetišča, še posebej v času praznikov. V Sloveniji so priljubljena tudi romanja v Međugorje. Tam je bil tudi avtor današnje Duhovne misli pravnik in ekonomist dr. Peter Millonig, ki opisuje duhovne izkušnje romarjev v Međugorju, tudi svojo.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Zadostna preskrba z vitamini pomaga telesu pri številnih nalogah. Pantotenska kislina, ki je del skupine ali kompleksa vitamina B, laično ji rečemo tudi vitamin B5, ima prste vmes pri številnih presnovnih funkcijah. Dr. Aleš Mlinarič, mag. farm. iz zasebnega farmacevtskega podjetja, ob tem dodaja, da ima naš organizem še eno pomembno funkcijo, in sicer tako imenovan "samoohranjevalni mehanizem", kar pomeni, da vse s hrano vnešene pantotenske kisline ne izločimo, ampak jo lahko naše telo uporabi večkrat.

08:00
Poročila

Ročnih ur ne smemo izpostavljati ekstremnim zunanjim vplivom, kot so visoka temperatura, vlaga in udarci. Vse to lahko vpliva na njihovo delovanje in točnost. In to velja tudi za stenske ali žepne na eni ter mehanske ali avtomatske ure na drugi strani. Gost bo urarski mojster David Lečnik.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Je novinarka in pisateljica. Pravi, da ji pri pisanju romana najbolj pomagajo izkušnje – tako novinarske kot bralske. Potem ko je napisala tri publicistične knjige, in sicer o italijanski mafiji, političnih akrobacijah Berlusconija in tudi o papežu, ki je odstopil, se je lotila pisanja tistega, kar ji je všeč kot bralki – kriminalke in trilerja. Kriminalka Pogodba se dogaja v Italiji in se začne – kot se za kriminalko spodobi – z najdbo trupla. Njen zadnji roman Evidenca odstira kriminalno dogajanje na slovenskih tleh, prepleteno s politiko in medijskim svetom. Zgodba je v celoti izmišljena. A zveni resnično. Ali Mojca, ki je trenutno dopisnica RTV iz Bruslja, ideje dobi pri svojem delu? Kakšno je to dopisniško delo, spremljanje in poročanje o dogajanju v središču moči v Bruslju? In kakšen je pogled na Slovenijo z bruseljskih hodnikov?

11:00
Poročila

V Savinjski dolini se začenja sezona obiranja hmelja, s pridelkom pa letos zaradi ujm marsikje ne bodo zadovoljni. Hmeljarstvo se je v Savinjski dolini razmahnilo v drugi polovici 19. stoletja, danes pa lahko rečemo, da sta hmelj in hmeljarstvo simbol te doline. Prvi bo na obisku na kmetiji Pustoslemšek, kjer hmelj pridelujejo na 21-ih hektarjih, hči Tea pa letos nosi naziv hmeljarske princese. O tradiciji hmeljarstva v Savinjski dolini, letošnjem zmanjšanju pridelka zaradi ujm, o delovni sili, ki jo potrebujejo za obiranje, o pomenu slovenske pridelave hmelja za pivovarstvo in o tem, kako so Savinjčani povezani s hmeljarstvom, se bomo pogovarjali z Milanom in Teo Pustoslemšek, s kmetijsko svetovalko Ireno Friškovec in direktorjem Hmeljarskega inštituta Bojanom Cizejem.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Talibani, ki so v Afganistanu prevzeli oblast, imajo po navedbah ameriških oblasti zdaj v lasti velik del ameriškega orožja in druge vojaške opreme, ki so jo zasegli prebivalcem. Med opremo ni visokotehnološkega orožja, dobili pa so več sto tisoč kosov pušk in mitraljezov ter ogromne količine nabojev. Medtem države nadaljujejo evakuacijo svojih ljudi iz Afganistana.
Ostale teme:
- Včeraj nov porast primerov okužbe in smrti, povezanih s koronavirusom
- Ravnatelji tudi po današnjem srečanju brez konkretnih odgovorov, strokovna skupina popoldne pri premierju Janši
- Jutri postavitev prvih prometnih znakov za zavijanje desno tudi ob rdeči luči

Ostali poudarki oddaje:

- v Lendavi več zaposlitvenih možnosti, a hkrati pomanjkanje stanovanj,
- v Ilirski Bistrici gradijo nov heliport,
- dokumentacija za širitev vrtca v Bistrici ob Sotli nared, zdaj iščejo vire financiranja,
-z novo ponudbo luksuznih glamping hišk so se na Bledu še bolj približali kolesarjem.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Predor Karavanke ob konicah prevozi 40 tisoč vozil na dan. Ob odprtju pred 30-imi leti je bil med najsodobnejšimi in najbolj varnimi, zdaj pa je edini enocevni avtocestni predor, po katerem teče promet v obe smeri, in je že zato nevaren. Kdaj bo zgrajena druga cev? Dela so se začela pred enim letom. Koliko je do preboja in zakaj bodo na avstrijski strani na meji že prihodnji mesec? O delih v težkih geoloških razmerah in nevarnosti vdora vode, pa o izkušnjah, pridobljenih ob graditvi prve cevi, v današnjem Studiu ob 17-ih s karavanškega gradbišča z voditeljico Alenko Terlep.
Gosti:
- Boštjan Rigler, član uprave DARS, zadolžen za področje novogradenj
- Milan Črepinšek, namestnik vodje nadzora gradnje druge cevi predora Karavanke (Projekt d. d., Nova Gorica)
- Edvard Kastelic, vodja del (pri turškem gradbincu Cengiz Insaat)
- Anton Marinko, upokojenec (vodja nadzora gradnje prve cevi predora Karavanke)

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Miška in slončka imajo rojstni dan kar večkrat, tudi jutri …
Pripoveduje: Vesna Jevnikar.
Napisala: Mira Voglar.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2009.

V oddaji Gymnasium predstavljamo srednješolce, ki ob rednih šolskih obveznostih presenečajo z ustvarjalnostjo in izvirnostjo ter sodelujejo pri različnih projektih. V oddaji, ki velja za "obvezno smer za mlade," lahko slišite tudi komentarje aktualne dijaške problematike. Vsako sredo ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Ko je leta 2003 pri založbi KUD Logos izšla knjiga Izbrane pesmi kiparja Jakoba Savinška, je to, da je ob likovnem intenzivno gojil tudi pesniški izraz, marsikoga presenetilo. Danes vemo, da je Savinškova poezija ravno tako izvirna in polnokrvna kot njegovo kiparstvo, z njim v marsičem komplementarna. Po osnovni naravnanosti so avtorjeve pesmi intimistične, pogosto hrepenenjske, najbližji temi sta mu ljubezen in skrivnost bivanja, njihova zunanja oblika pa se prilagaja poudarkom vsebine. Jakoba Savinška se petdeset let po njegovi smrti spominjamo z izborom pesmi iz knjige v interpretaciji dramskega igralca Gregorja Čušina.

Oddaja Za prijeten konec dneva bo posvečena eni izmed največjih še živečih pop ikon, ki je s svojim, dostikrat kontroverznim in provokativnim videzom, izjavami, delom, video spoti in nastopi premikala meje v pop glasbi in postavila nove standarde za glasbenice. Nikoli se ni prilagajala trendom, temveč jih je ustvarjala. To je Madonna, ki je praznovala že 63. rojstni dan. Do polnoči se bomo spomnili nekaterih njenih največjih uspešnic.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov