Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 24. jan. 2022

Prvi • Pon, 24. jan.

00:00
Poročila

Dr. Svanibor Pettan je redni profesor in vodja katedre za etnomuzikologijo na oddelku za muzikologijo filozofske fakultete univerze v Ljubljani, lani pa je prevzel še vodenje Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo. Nocoj se bomo v njegovi družbi odpravili na Kosovo, natančneje, v Prizren, v katerega se je dolga leta odpravljal tudi sam z namenom, da bi spoznaval in preučeval romsko glasbo. Tja se je pred več desetletji odpravil tudi na služenje vojaščine, hkrati pa je raziskoval glasbo več kultur. "Preučevati in brati o romski glasbi je eno, prav posebno doživetje pa je slišati romsko glasbo živo," je dr. Pettan zaupal Sandiju Horvatu pred nekaj tedni, preden se je za nekaj mesecev odpravil na Šrilanko. Pot na Kosovo bo v tokratnem Nočnem obisku popestrila tudi glasba kosovskih Romov iz našega bogatega glasbenega arhiva.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

03:00
Poročila

03:15
Pop panorama repriza, Mešane na žaru, kuhane, pečene in marinirane, z vseh vetrov pripihane nas bodo grele tudi med tretjo in četrto zjutraj. Vablene in vabljeni!

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor današnje ponovljene Duhovne misli, arabist in islamolog dr. Raid Al Daghistani, razmišlja o kontemplaciji islamskih mistikov, ki so z izkustvenim spoznanjem odstirali tančice resničnosti in poskušali doseči pot spoznanja presežnega – božanskega.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo trenutno dogajanje v različnih državah sveta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

07:41
Petkovo srečanje - Aki Rahimovski - Aida Kurtović - 3.2.2006, Na sporedu ob 7.00

08:00
Poročila

Pred začetkom koledarskega ali poslovnega leta delodajalec določi letni razpored delovnega časa in o tem pisno obvesti delavca. Pojasnili bomo enakomerno in neenakomerno razporejen delovni čas ter pravila o nadurnem delu, odmorih in počitkih, letnem dopustu, nočnem delu, dežurstvu in pripravljenosti za delo. Gostja je odvetnica Tina Šnajder Paunović.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

O sramu kot normalnem čustvu, ki se pojavi v določenem obdobju otroštva, in o sramu kot pretirano toksičnem stanju, ki povzroča izgubo stika med starši in otroki, bomo govorili v oddaji Med štirimi stenami. Tudi o tem, kako pomembno je samoopazovanje in v skladu s tem spreminjanje svojih odzivov v odnosu z otrokom, da nas ne odnese predaleč, se bo Cirila Štuber pogovarjala z dr. Janezom Sečnikom, relacijskim družinskim terapevtom iz Študijskoraziskovalnega centra za družino.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Število na novo potrjenih primerov okužbe s koronavirusom se pri nas še naprej povečuje. V bolnišnicah je 23 odstotkov več bolnikov kot prejšnji teden, zato bodo še povečali kapacitete na navadnih covidnih oddelkih. Glavna današnja novost je sicer možnost skrajšanja izolacije na 7 dni ob negativnem hitrem testu.

Ostali poudarki oddaje:
- Robert Golob bo kandidiral za predsednika Stranke zelenih dejanj.
- O Assangeovi izročitvi Združenim državam bo odločalo britansko vrhovno sodišče.
- Nosilca slovenske zastave na olimpijskih igrah bosta Ilka Štuhec in Žan Košir.

Še drugi poudarki iz oddaje:
- Sanacija celjskih vrtcev se nadaljuje
- Računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti na koprski občini za leti 2018 in 2019
- Eti Izlake se ponaša z nazivom Tovarna leta 2021
- Obnova jadrnice Galeb, v lasti Pie in Pina Mlakar, napreduje

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Približno dva tedna nas še loči od začetka zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Antično zamisel o premirju med trajanjem olimpijskih iger, na katerih so zmagovalci za nagrado dobili vence iz oljčnih vejic, simbol miru, v sodobnem času simbolizira bela barva na olimpijski zastavi s krogi, ki predstavljajo med seboj povezane celine v sožitju, spoštovanju in prijateljstvu. Da bi se ta simbolizem prenesel tudi v resničnost, žal ostaja utopija. Tudi tokratne olimpijske igre je zaznamovalo merjenje mišic velesil na političnem področju. Tokratni Eppur si muove je pripravila Rajka Pervanje.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

V Italiji se bo v ponedeljek sestala tisoččlanska skupščina, ki bo v naslednjih dneh izbrala novega predsednika republike. Kdo se bo vselil v palačo na Kvirinalu, ostaja neznanka. Kakšno dediščino bo po sedmih letih za seboj pustil dozdajšnji predsednik Sergio Mattarella? Zakaj je tako pomembno, kdo bo zasedel predsedniški položaj? V kakšni kondiciji sta italijanska politika in gospodarstvo?

O vsem tem, pa tudi o slovensko-italijanskih odnosih, voditelj Blaž Ermenc z gosti ter v posnetem pogovoru senatorka v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc.

Gostje bodo:
- Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija v Rimu,
- Bogdan Benko, nekdanji slovenski veleposlanik v Rimu,
- in Bojan Brezigar, novinar in publicist.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Na Prvem sledi prva epizoda zvočne knjige Leninov park avtorja Tadeja Goloba. Knjigo pod režiserko taktirko Ane Krauthaker prebira dramski igralec Saša Tabakovič. Zvočno knjigo lahko poslušate vsak dan ob 19h in 10 minut na Prvem, v celoti jo lahko kupite na spletni strani ZKP RTV SLOVENIJA.

Dogodivščine male pošasti Mici iz 2.a.
Zgodbico pripoveduje Darja Reichman.
Napisala jo je Majda Koren.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija 2010.

Kako v teh zahtevnih časih poteka pouk na dvojezičnih šolah na avstrijskem Koroškem in na šolah s slovenskim učnim jezikom v Furlaniji – Julijski krajini? Odgovarjata Sabina Sandrieser, vodja oddelka za manjšinsko šolstvo na izobraževalni direkciji dežele Koroške, in podravnatelj večstopenjske šole na Opčinah David Pupulin. Predstava Meje sneženja v režiji Gorana Vojnovića - poklon Slovenskega stalnega gledališča v Trstu avtorju Marku Sosiču. Planinska skupina društva Bazovica z Reke praznuje 20-letnico delovanja. Knjige v slovenskem jeziku iz tiskarne Wellisch v Monoštru že v 19. stoletju.

21:00
Poročila

V Sloveniji na OŠ Beltinci in OŠ Metlika že poteka poučevanje romskega jezika in kulture v okviru dopolnilnega pouka maternih jezikov in kultur za druge jezikovne in kulturne skupine. O tem kako poteka poučevanje, smo se pogovarjali z izvajalko na OŠ Beltinci, Sandro Rudaš. Prinašamo novico o novi glasbeni zasedbi pri nas, ki je na pragu novega leta v svet ponesla panonski romski melos. Razkrivamo še kaj prinaša novi javni razpis Sveta romske skupnosti za aktivnosti zvez društev v tem letu ter kako so potekale nadomestne volitve za predstavnika romske skupnosti v občinskem svetu občine Trebnje in predvsem kdo je novi predstavnik romske skupnosti.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Alžirsko-švicarska etnofuzija Anouarja Kaddourja Cherifa. Njegov album prvenec »Djawla« je pozornost vzbujajoč primer etnodžeza, v katerem se elementi arabske glasbe s koreninami zelo skladno prepletejo z evropskim urbanim džezovskim izražanjem.

23:00
Poročila

Pierre Augustin Caron de Beaumarchais je bil francoski razsvetljenski komediograf; njegov opus šteje osemnajst dramskih in komedijskih del. Najbolj znani komediji sta Figarova svatba in Seviljski brivec, ki pomenita vrh komedije 18. stoletja; v njiju je avtor združil dediščino Moliera, commedie dell'arte in rokokojske komedije ter tem prvinam dodal novo satiro. Komediji sta postali tudi predlogi za Mozartovo in Rossinijevo opero. Figarova svatba je v prevodu Igorja Lampreta v slovenščini izšla leta 1993. V odlomku, ki smo ga izbrali, se sredi tretjega dejanja stikata tematiki intimnih dvornih spletk in politike. Poleg vrtoglavih zapletov v imenu ljubezenskih strasti, v katerih so udeleženi dvorjani vseh družbenih stanov, se bistri in premeteni Figaro, grofov sobar in ključar na dvoru, poteguje za grofovega diplomatskega spremljevalca v Londonu. Gre sicer za stranski motiv, ki ga dramatik vpelje kot sredstvo nove satire, s katerim želi realistično prikazati francosko družbo tik pred revolucijo, njen socialni in moralni razkroj, kot ga pooseblja zlasti visoko plemstvo. Pozneje se seznanimo tudi z grofovimi nameni s Figarovo zaročenko Suzano.

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov