Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 28. jan. 2022

Prvi • Pet, 28. jan.

00:00
Poročila

Romano Krajnčan večina pozna kot pevko otroških pesmi - leta 1989 je posnela prvo kaseto za otroke z naslovom Romana in Bolhobend ter postala sinonim za pevko avtorskih pesmi za otroke. Posnela je kar 15 kaset in zgoščenk za otroke, ustvarila šest muzikalov in več glasbeno-plesnih predstav za otroke ter knjige z notnim zapisom. Vendar je prepoznavnost pridobila že prej kot vokalistka ansamblov 12. nadstropje in Sibila, Kranjskega Dixiland Banda in ansambla Rž. Udeležila se je festivalov Pop delavnica, Slovenska popevka, Melodije morja in sonca ter festivalov Slovenski šanson. Na nočni klepet jo je povabila voditeljica Lucija Grm.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

Francois Botton [izgovorjava: Fransuá Bottó] je pred leti v naši prestolnici spoznal Slovenko, s katero si je ustvaril družino; zdaj živijo v okolici Ljubljane. Se pa Francois pogosto opravlja na Télče na Dolenjsko, na posest ženinih staršev - domaine [izgovarjava: domen] Slapšak se imenuje posest, kjer prideluje penino. Zakaj je Dolenjska popolna za ustvarjanje penine in zakaj smo Slovenci preveč pridni, je takole razložil Darji Pograjc pred približno pol leta.

02:35
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Mlad fant, ki ga je zapustilo dekle in je zaradi tega zelo trpel, je razmišljal o življenju. Razumel ga je kot vabilo na pot, za katero ne veš, kam te bo peljala, kaj ti bo prinesla – na katero stopaš v upanju, da te bo popeljala v boljšo prihodnost. Od tega, kaj doživljaš na poti, pa je odvisno, kako boš gledal na življenje. Če boš stopil na zaklad, boš postal bogat in življenje bo zate eno samo veliko bogastvo. Če pa boš stopil na mino, ti bo morda odtrgalo noge in življenje bo zate ena sama bolečina. Človek največkrat ni sam kriv, kam stopi.
Fant je razmišljal še dalje. Hudo je tudi, če ljudje namenoma nastavljajo mine, da drugi stopijo nanje. Najbolj pa ga boli, kadar ljudje obsojajo tiste, ki so stopili na mino in so ranjeni. Namesto, da bi jim pomagali, jih obsojajo.
Ob tem fantovem razmišljanju sem se spomnila na klošarja, ki je prosil za denar. Ko sva se nekaj časa pogovarjala, pa je na denar pozabil. Pripovedoval mi je svojo življenjsko zgodbo, ki je bila eno samo stopanje po minskem polju, že od samega rojstva dalje. »Vse v življenju se mi je podiralo in se mi še podira – želel sem živeti drugače, pa …« Ničesar nisem mogla storiti, da bi to njegovo življenje postalo drugačno. Samo poslušala sem ga in ga skušala razumeti. Ko je odhajal, je bilo v njegovih očeh nekaj veselja.
Dan za dnem srečujem ljudi, ki bi lahko rekli podobno: Preveč je bilo min pod njihovimi nogami! Morda se mnogih objektivno ni dalo odstraniti. Ob ljudeh, ki trpijo, pa se vendarle lahko vprašamo, ali nismo kakšne mine, ki jih je ranila, postavili tudi mi? Z nerazumevanjem, obsojanjem, nestrpnostjo, nepripravljenostjo za spravo, sebičnostjo …

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 28. januar

06:15
Vreme z meteorologom

Petek brez pravila zavrača razmišljanje, da je oblačenje domačih ljubljenčkov predvsem zabava lastnikov ali t.i. počlovečenje kosmatincev. A hkrati se dotaknemo vprašanja, kje je še meja razumnega. Tudi glede cen živalske garderobe. Gostja: Metka Brodarič Bobnar, ki se je pred leti odločila, da bo za pasjo zimsko kolekcijo poskrbela kar s šivalnim strojem.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Podnebne spremembe, vključno z ekstremnimi vremenskimi pojavi, že vplivajo na celotno družbo, pa tudi na rast in stabilnost gozdov v Evropi in po svetu. Blaženje in prilagajanje sta besedi, ki ju bomo večkrat slišali v današnji epizodi » Koliko stopinj še?«. Gre za dve strani istega kovanca, na eni gozd kot ponor ogljika, na drugi ukrepi za zmanjševanje ranljivosti gozdov. Zastavljamo si torej dve na videz diametralno nasprotni, a hkrati povezani, vprašanji: Kako so zaradi podnebnih sprememb ogroženi gozdovi in kakšna je vloga gozdov pri blaženju in obvladovanju podnebnih sprememb?

08:00
Poročila

Evropska unija je že s splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) pokazala, da želi varovati človekove pravice in svoboščine tudi v digitalnem prostoru. Z aktoma o digitalnih storitvah in trgih pripravlja nove omejitve za spletne gigante in spreminja pravila podatkovne ekonomije na spletu. Kako omejuje ciljano oglaševanje, tehnike zavajanja in usmerjanja, algoritmično profiliranje in širjenje dezinformacij na spletu in kaj to pomeni za uporabnike in uporabnice? Na vprašanja odgovarja raziskovalec dr. Matija Damjan s Pravne fakultete Univeze v Ljubljani.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Valentina Plaskan, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Analize najodmevnejših tem in zanimivosti iz lokalnega okolja

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

V Labirintih sveta o naraščanju napetosti v Ukrajini in o poudarjanju enotnosti članic Nata, pri čemer pa se včasih kateremu izmed voditeljev manjših držav izmuznejo tudi povsem nediplomatska sporočila. Zabave, ki si jih je v času najstrožjih epidemioloških ukrepov v Veliki Britaniji privoščil premier Boris Johnson, zdaj preiskuje tudi policija. Tudi o tem, da se pravica včasih izkaže šele po dolgih letih. Da pa je vse naše prerekanje nepomembno, ko smo soočeni z grožnjo, ki jo lahko premagamo le s skupnimi močmi.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Domači politični parket je ta teden dobil nekoliko jasnejšo podobo. Na predvolilni ples se je - pričakovano - prijavil nov plesalec. Redki so ga sprejeli s poklonom, drugi so ostro nastavili komolce, tretji tesneje stisnili že izbrane plesalke. Na mednarodnem parketu je bilo bolj spolzko. Rusko-zahodi diplomatski ples se je vrtel ob zvokih rožljanja z orožjem ob rusko-ukrajinski meji, sprašujemo se, komu utegne spodrsniti in kakšna bo škoda. Takt vsakdanjiku pa je tudi ta teden s svojimi rekordi dajal nepredvidljivi covid-19. O teh in drugih dogodkih v kritičnem pregledu tedna Urška Valjavec.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Na Prvem sledi prva epizoda zvočne knjige Leninov park avtorja Tadeja Goloba. Knjigo pod režiserko taktirko Ane Krauthaker prebira dramski igralec Saša Tabakovič. Zvočno knjigo lahko poslušate vsak dan ob 19.10 minut na Prvem, v celoti pa jo lahko kupite na spletni strani ZKP RTV SLOVENIJA.

Previdno pri pospravljanju sobe!
Pripoveduje: Tomaž Gubenšek.
Napisala: Mira Zelinka.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1998.

Pred začetkom zimskih olimpijskih iger na Kitajskem se bomo v oddaji Kulturni fokus sprehodili po različnih kulturnih, religioznih, socioloških okoliščinah, ki so v preteklosti oblikovale zavedanja o pomenu gibanja, ko so civilizacije upoštevale tako estetsko kot etično noto. Razmišljamo o tem, kako so se skozi umetnost in šport razkrivale značilnosti družb in njihove spremembe, razredna nasprotja in sistemi razlikovanj v različnih družbenih ureditvah. Z zgodovinarjem in sociologom, dr. Tomažem Pavlinom, ki predava na ljubljanski fakulteti za šport, se bo pogovarjala Magda Tušar.

21:00
Poročila

V oddaji bomo predstavili zgodbe naših rojakov iz Južne Afrike, Velike Britanije in z Balkana. Slovenec Fredy Mohorič iz Capetowna bo med drugim pripovedoval o življenju med pandemijo v Južnoafriški republiki, o svojem delu, ki je povezano s popravljanjem industrijskih strojev, pa tudi o obiskovanju gora v Južni Afriki in svojem hobiju, iskanju divjih orhidej. Podali se bomo tudi v Bosno in Hercegovino in se s predsednico slovenskega društva Lipa iz Prijedora Alenko Uduč pogovarjali o dejavnosti društva in življenju slovenskih rojakov na tem območju, predstavili pa bomo tudi mlado Urško Rožman iz Brežic, ki tri leta biva in študira v angleškem Birminghamu, tam pa se ukvarja z muzikalom in nastopanjem v gledališču.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Novelo je napisal Abdelkader Benali, sodobni nizozemski pisatelj maroškega porekla, ki se loteva problemov v družini, slabega razumevanja med sinovi in očetom, in sicer na skrajno karikiran, skoraj absurden način. S slengovskimi izrazi, anglicizmi, namigovanji na razne literarne predhodnike skuša pripovedovalec orisati očetovo življenje in se na ta način pomiriti z demoni preteklosti, ki prežijo nanj. Zgodbo je prevedla Mateja Seliškar Kenda.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov