Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 5. feb. 2022

Prvi • Sob, 5. feb.

00:00
Poročila

Polona Kunaver Ličen in David Ličen sta likovna umetnika, ki sta si za svoje mesto ustvarjanja izbrala Ajdovščino. Njuna galerija in atelje »Lična hiša« sooblikuje utrip mesta. Ne moreš se upreti, da ne bi pokukal vanjo, podobno kot ne moreš mimo pekarne, ko zadiši po svežem kruhu. Organizirata tudi likovne delavnice ter razstave domačih in tujih umetnikov. Kreativen par, ki je ob prihodu treh otrok moral postati še bolj kreativen, bo narisal tokratni nočni program. Še nekaj svoje barve mu bo poskušala dodati gostiteljica Eva Furlan.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Etnologinja in publicistka Alenka Veber v današnji ponovljeni Duhovni misli razmišlja o pomoči ljudem z roba družbe. Ta pomoč ne sme biti le materialna.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:38
V navezi TOMAZIN

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

S čem si se ukvarjal včeraj popoldne? S čim si začel svojo predstavitev? Katero obliko bi uporabili? V današnji Kratki informativni koristni slovenščini boste slišali, da je omenjeno prehajanje oz. zamenjevanje e-ja in i-ja dilema, ki izvira iz preteklosti. Več Darja Pograjc.

08:00
Poročila

Torek, ki se bliža, je prav poseben dan za našo državo. Osmi februar je dan, ko je umrl naš največji slovenski pesnik, France Prešeren, ki je zelo pomemben za slovenski narod in naš jezik. Zato na ta dan praznujemo Prešernov dan, ki je osrednji slovenski kulturni in državni praznik – je tudi dela prost dan. Zakaj pa je Prešeren tako pomembna osebnost? Kaj je to kulturno udejstvovanje? Vse to boste izvedeli v tokratni oddaji. Spoznali boste tudi učence osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani, ki se na kulturo dobro spoznajo. Zaupali nam bodo svoje najljubše knjige, pa tudi nekaj nasvetov o tem, kako napisati pesem.

Opera za otroke pripoveduje zgodbo o Anici in Pepiju, ki jima je v vojni umrl oče in živita sama z mamo, ki zboli in si želi piti svežega mleka. Zato pošlje Anico in Pepija na tržnico ponj, vendar brez denarja. Pa sta se spomnila, da bosta prepevala in morda kaj zaslužila. Ampak ni bilo tako enostavno, saj je na trgu kraljeval lajnar Brundibar, ki je stran spodil vsakega, ki mu je bil v napoto. Zato so Anici in Pepiju pomagale živali - pes, maček in vrabec. Jim je uspelo preglasiti Brundibarja?

09:00
Poročila

Pred kulturnim praznikom se bomo pogovarjali o rabi slovenskega jezika in branju. Mladi, ki pripravljajo šolski radijski program in pišejo gledališke igre, nam bodo predstavili, kaj za njihovo ustvarjanje pomeni dobro obvladovanje maternega jezika in na kakšne načine njihov besedni zaklad in domišljijo bogati to, kar preberejo.

11:00
Poročila

Ob koncu spletne izdaje festivala svetovnega filma v Rotterdamu smo si ogledali 14 filmov, ki so tekmovali za tigra, predstavljamo najzanimivejše in zmagovalko. Čez lužo se je pravkar končal tudi festival Sundance, izpostavljamo nekaj najboljših filmov po izboru filmske kritike. Ocenjujemo dva filma z najnovejšega kinosporeda, Titan in Ulico nočnih mor, pred mikrofon pa smo povabili Špelo Čadež, eno izmed letošnjih prejemnic nagrade Prešernovega sklada.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

12:15
Prva vrsta ponovitev: Prva vrsta ponovitev - Mihael Lajlar - Edenon

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Morje prinaša številne zgodbe, tiste iz daljnih prostranstev, pa tudi tiste z domačih bregov. Vsako soboto ob 13:40 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

14:00
Poročila

14:15
Napoved GLC 5. 2., Zbirka esejev, ki popisujejo protislovja družbenega ter kulturno-umetnostnega življenja v weimarski Nemčiji

Siegfried Kracauer velja za enega najbolj zanimivih, prodornih in vsestranskih nemških intelektualcev prve polovice 20. stoletja. Formalno se je sicer izšolal za arhitekta, a se je ob strani resno poglobil tudi v filozofijo, sociologijo in umetnostno zgodovino. Ta raznolika znanja pa so mu prišla še kako prav, ko je kot novinar, urednik in javni intelektualec po prvi svetovni vojni začel spremljati, komentirati in analizirati družbeni, politični, kulturni ter umetnostni utrip v tedanji Nemčiji. In imel je o čem pisati – življenje v weimarski republiki je bilo namreč resnično fascinantno. Po eni strani je to pač bilo obdobje številnih nezaslišanih novosti – med drugim vsesplošne razširitve oziroma dostopnosti avtomobila, filma in radia – novosti skratka, ki so obetala rojstvo neke nove, izrazito v prihodnost usmerjene civilizacije. No, po drugi strani pa je nad nemško družbo dvajsetih let dvajsetega stoletja vseskozi ležala tudi težka travma poraza v prvi svetovni vojni, ki ni le utrnila milijonov mladih življenj, ampak tudi zlomila nemško gospodarstvo in odnesla nemški kolonialni imperij, iz česar se je, kot vemo, potem napajala skrajna, nacistična desnica. Del teh protislovij lahko zdaj uzremo tudi ob branju Ornamenta množice, zbirke Kracauerjevih esejev, ki je v prevodu Anje Naglič izšla pri Založbi /*cf. Kako se torej Kracauerjevi eseji, posvečeni filmskemu okusu delavskega razreda ali pisanju Franza Kafke ali fotografiji zvezdnice v rumeni reviji, navsezadnje staknejo v živ portret neke dobe, smo v pogovoru s prevajalko preverjali v tokratnem Sobotnem branju. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Obvestila

Gostja današnje oddaje Razkošje v glavi bo muzejska svetnica v Narodnem muzeju Slovenije in docentka na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, dvojna doktorica znanosti umetnostne zgodovine in heritologije Mateja Kos Zabel. Specialni področji njenega dela na področju uporabne umetnosti sta keramika in steklo. Je avtorica številnih razstav, člankov in knjig ter raziskovalka, ki v svoje delo vključuje naravoslovne metode pri preučevanju muzejskih predmetov. Opravlja tudi ekspertno delo in je vodja evropskega projekta Kreativno podjetništvo v keramičnih regijah – razvijanje, izobraževanje, vzpodbujanje. Doc. dr. Matejo Kos Zabel je pred mikrofon povabila Petra Medved.

17:00
Poročila

V Pesmi v žepu poslušamo izbor uglasbene poezije nekaterih pesnikov, ki so si prislužili Prešernovo nagrado (med njimi sta jo dva tudi zavrnila): Ciril Zlobec, Ivan Minatti, Milan Jesih, Dane Zajc, Boris A. Novak, Janez Menart, Svetlana Makarovič in Feri Lainšček. Mnogi od njih so sicer pisali tudi besedila za popevke, šansone in druge glasbene zvrsti, včasih so celo sami stopili v vlogo izvajalcev. Mi pa tokrat ostajamo izključno pri njihovi poeziji, ki so si jo za uglasbitev izbrali različni glasbeniki.

18:11
Napoved GLC 5. 2., Na sporedu ob 18.30

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Kristjanke in kristjani so 2. januarja praznovali Jezusovo darovanje v templju ali svečnico. Od leta 1997 pa na ta dan v katoliški cerkvi po odločitvi papeža Janeza Pavla II. obhajajo dan Bogu posvečenega življenja. V Katoliški cerkvi na Slovenskem po njenih podatkih deluje 31 redovnih skupnosti, redovnikov in redovnic je blizu 750, škofijskih duhovnikov pa je kakih 800. Število posvečenih oseb v slovenski katoliški cerkvi upada; zato samevajo številne stavbe, v katerih so nekoč bivale posvečene osebe, ali pa so dobile drugo vsebino. Tak primer je samostan Mekinje, ki so ga redovnice uršulinke pred šestimi leti predale v upravljanje občini Kamnik.
Javni zavod za kulturo Kamnik je v samostanu Mekinje konec lanskega leta na ogled postavil stalno razstavo Življenje za samostanskimi vrati: Klarise in uršulinke v Mekinjah. Redovnice klarise so za zidovi omenjenega samostana delovale skoraj 500 let, medtem ko uršulinke nekaj več kot 100 let. Gre za dva zelo različna ženska redova, ki sta delovala v različnih političnih in družbenih okoliščinah, a sta kljub temu zaznamovala versko, gospodarsko in kulturno življenje v Mekinjah in okoliških krajih. Avtorji razstave – med njimi Katarina Mihelič, ki nas popelje po razstavi – so novo stalno razstavo zasnovali interaktivno, tako da obiskovalec dobi vpogled v skrivnostno življenje redovnic.

Zadnji teden februarja se za nekatere šolarje že začnejo zimske počitnice… In mogoče boste na belih strminah srečali tudi junaka iz nocojšnje pravljice - tudi Slon in žirafa gresta na smučanje. V zgodbo Jasmine Bolčina, ki smo jo leta 2013 v živo izvedli v Vili Šumica v Kranjski Gori, nas bosta popeljala igralec Gaber K. Trseglav in glasbenik Tomaž Domicelj.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Moški lik iz kratke igre svoji izvoljenki sicer zatrdi, da jo posluša, medtem ko gleda televizijo. Kasneje se začuden sprašuje, zakaj je kar nenadoma izginila… Vsakdanja situacija je prepoznavna in prav zato univerzalna miniatura skupnega bivanja.

Režiser: Jože Valentič
Dramaturginja: Vilma Štritof
Tonski mojster: Jure Culiberg
Glasbena opremljevalka: Cetka Bevc

Meta - Violeta Tomič
Prijateljica - Mojca Partljič
Miha - Željko Hrs
Peter - Uroš Maček
Sodelavec - Robert Prebil
Uslužbenka - Marija Gregorc
Petrova mama - Lenča Ferenčak
Petrova sestra - Urška Hlebec

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 1998.

23:00
Poročila

Velibor Čolić se je rodil v Bosni, v francoščini pa je ustvaril prepoznaven pripovedni opus. Bralko in bralca prevodne književnosti je prepričal že dvakrat, obakrat v odličnem prevodu Ane Barič Moder: najprej z romanom Sarajevski omnibus, nato pa še z avtobiografskim romanom Priročnik za izgnance (s podnaslovom Uspešno izgnanstvo v petintridesetih korakih). Predstavljamo odlomek iz njegove druge knjige o izgnanstvu, iz romana Knjiga odhodov, odlomek, v katerem se pisateljev alter ego opoteka po robu in ... Nikar ne zamudite.

Interpret: Gregor Zorc
Prevajalec: Marko Golja
Režiser: Saška Rakef
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Mojster zvoka: Urban Gruden

Smoke and Mirrors Sound System: Strength In Numbers. Korona ska projekt je s svojo energijo, udarnimi, polnimi aranžmaji izvrstnih pihalcev in klaviaturistov in z optimizmom zares nekaj posebnega....

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov