Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 16. avg. 2022

Prvi • Tor, 16. avg.

00:00
Poročila

Življenjske okoliščine človeka vodijo po različnih poteh in v različna okolja. In če ve, da so vzrok za to prave odločitve in če je zvest samemu sebi in svojim vrednotam, ni nič pretežko. Dr. Hubert Zeiler, ki se je rodil in pretežni del svojega življenja preživel v rodni Avstriji, danes nič ne okleva pri vprašanju, kje je doma. Doma je v Sloveniji. Hubert Zeiler je študiral gozdarstvo. Svojo poklicno pot je posvetil skrbi za divje živali v naravnem okolju, vplivu človeka na ta habitat in ozaveščanju, zakaj je treba skrbno čuvati biotsko pestrost. Je tudi ilustrator, slikar, avtor številnih strokovnih člankov in knjig, 15 jih je in med temi so tudi knjige za otroke. Na njegovem domu na Vrhu nad Višnjo Goro ga je obiskala Darja Groznik.

01:00
Poročila

Zdaj pa za pol ure sedimo na motorno kolo in se skupaj z Marko Radmilovičem v Nedeljski reportaži odpravimo raziskovati države na Balkanu. Bolje rečeno Bosno, nekaj Hrvaške in delček Črne gore …

02:00
Poročila

Tokratne Sledi časa nas bodo popeljale v čas prvega slovenskega tabora v Ljutomeru, ki ga je izdatno podrl tudi tistega leta ustanovljeni mladoslovenski politični časopis Slovenski narod. Urejal ga je Anton Tomšič, naš prvi poklicni novinar in urednik, ki se je rodil pred 180 leti v Dednem Dolu pri Višnji Gori. Oddajo pripravlja Stane Kocutar.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Ljudje čutimo, da imamo v svojem življenju poslanstva, da smo poklicani, da zaživimo svoje življenje na svojstven način. Poslanstvo nekako začutimo in se mu s celotnim življenjem prepustimo. Lahko gre za poklic, ki ga z zavzetostjo opravljamo, morda za vlogo matere ali očeta, lahko pa svoje življenje posvetimo skrbi za nekoga, morda gre za duhovni poklic. A pogosto se nam tudi zdi, da naše delo, naša naprezanja ne obrodijo tistih sadov, ki bi si jih želeli …
Neki moški je spal v svoji koči, ko se nenadoma njegova spalnica napolni z močno svetlobo in se mu prikaže sam Bog. Reče mu, da ima zanj delo in mu pokaže veliko skalo, ki je bila zavaljena pred vhodna vrata njegove koče. Naroči mu, naj zjutraj začne z vso močjo pritiskati obnjo.
To je moški tudi storil in počel dan za dnem. Tako je garal leta in leta od sončnega vzhoda do zahoda, z ramami na vso moč pritiskal ob hladno, mogočno površino nepremične skale. Vsako noč se je moški vrnil v svojo sobo odrgnjen in izmučen, misleč, da je ves dan vrgel stran.
Človeku se je zdelo, da je njegova naloga res neizvedljiva in da je prava zguba. Mislil si je: »Zakaj se pravzaprav ubijam s tem nekoristnim opravilom? Namenil mu bom le malo časa in le minimalen napor, kar bo povsem zadostovalo.«
Tako je nadaljeval nekaj dni, dokler se ni odločil, da se končno odloči pritožiti Bogu. »Gospod,« je dejal, »dolgo sem trdo delal, kar si mi naročil in vložil vso svojo moč. Pa vendar mi v vsem tem času ni uspelo premakniti skale niti za milimeter. Povej, kaj se tukaj dogaja, zakaj ni nobenega napredka?«
Bog odgovori na njegovo pritožbo in pravi: »Prijatelj moj, od kar sem te prosil za to opravilo in si se s tem strinjal, je bila tvoja naloga, da pritiskaš ob to skalo z vso svojo močjo, kar si tudi delal. Niti z besedico ti nisem omenil, da pričakujem od tebe, da boš skalo premaknil. Tvoja naloga je bila, da pritiskaš. In sedaj se obračaš name, ko si porabil vso svojo moč in se ti zdi, da je vse skupaj brez smisla. Ampak ali je res tako. Poglej se. Tvoje roke so močne in mišičaste, tvoj hrbet izklesan in zagorel, tvoje dlani utrjene od stalnega pritiska ter noge masivne in trdne. Zaradi upiranja si oblikoval sposobnosti in se razvil bolj kot kadar koli. Vendar še vedno nisi premaknil skale. Ampak to ni bilo tvoje poslanstvo, saj sva se dogovorila drugače in ti si upošteval svoj del dogovora.
In zdaj bom jaz premaknil skalo.«

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 16. 8.

06:15
Vreme z meteorologom

V nedeljo so minila štiri leta od zrušenja avtocestnega viadukta arhitekta Riccarda Morandija v Genovi. Skoraj 1200 metrov dolg viadukt so zgradili leta 1967. Usodnega dne leta 2018 so malo pred poldnevom popustili v beton oblečeni nosilni kabli ob enem od nosilnih stebrov, in v globino je zgrmelo 200 metrov cestišča. V tragediji je umrlo 43 ljudi. Nesreča je močno pretresla Genovo ter pustila hude posledice. Še več: zrušitev genovskega viadukta je sprožila spremembe v sistemu avtocestnih koncesij v Italiji, tako doma kot po Evropi pa široko razpravo o varnosti dotrajanih viaduktov in mostov, zgrajenih v šestdesetih in sedemdesetih letih. Podrobneje v Inforetrospektivi.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Drugi pogled je zmeraj zanimiv, saj razkriva, da samopodoba ni zmeraj enaka podobi, ki si jo o nas ustvarijo drugi. Številni tujci si za novo deželo prebivanja izberejo prav Slovenijo, še zlasti odkar je članica Evropske unije. Pripeljejo jih ljubezen, poslovne priložnosti, študij ali stiske. Kakšno je njihovo življenje pri nas in med nami? Kako je vse, kar imamo za značilno slovensko, videti z očmi drugih? O tem v Drugem pogledu vsak torek ob 7.40 na Prvem.

08:00
Poročila

Sezona sveže zelenjave je na vrhuncu in da se ne boste spraševali, kam z obilico bučk, vam bomo v torkovem Svetovalnem servisu priskočili na pomoč. Buče so visoko hranilna vrsta hrane, vsebujejo veliko prehranskih vlaknin in malo kalorij. Poleg številnih pozitivnih lastnosti, ki jih imajo buče na zdravje, pa je njihova prednost tudi skoraj neskončne možnosti priprave jedi. Bučni namazi, juhe, pite, solate in bučne sladice. Kuharske nasvete bo po osmi na Prvem delila poznavalka buč in priprave bučnih jedi Mateja Reš.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Torkovo dopoldne je rezervirano za različne poglede na aktualne dogodke, ki iz tedna v teden spreminjajo svet, pa tega pogosto sploh ne opazimo. V Intelekti poskušamo skupaj z uglednimi strokovnjaki z različnih področij – gospodarstva, znanosti, kulture, politike in drugih – ponuditi kritično mnenje o ključnih dejavnikih globalnega in lokalnega okolja.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rast bruto domačega proizvoda je bila v drugem letošnjem četrtletju na letni ravni 8,2-odstotna, k temu sta najbolj pripomogla domača poraba in storitvena menjava z drugimi državami. Kot pravi analitik Luka Žakelj iz Banke Slovenije, so se ohranjali pogoji za krepitev zasebne porabe. Nekateri drugi poudarki oddaje:
- Pomurski kmetje ob obisku premiera Goloba poudarili nujnost pomoči države po suši
- Dež malo izboljšal razmere v Istri, vendar so razmere še naprej kritične
- Finska napovedala zmanjšanje števila izdanih vizumov za ruske državljane, Nemčija skeptična do tega ukrepa

Še drugi poudarki iz oddaje:
- V Mariboru iščejo nove voznike prostovoljce za Prostofer
- Graditev ceste med Zagorjem in Litijo se bo zamaknila
- Verski turizem na pohodu
- Goriška Brda naj bi dobila center dobrega počutja

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Katastrofalni požari, najhujši doslej, silijo pristojne v razmišljanje o nakupu dodatnih zračnih plovil. A kako rešiti enigmo prioritet, zakonodaje in potreb vseh služb, ki so močno odvisne od predvsem helikopterske pomoči? Je naša država sposobna kupiti in vzdrževati gasilsko letalo? Bi bili boljša rešitev helikopterji, ki bi lahko opravljali tudi druge naloge? In kaj narediti, da se ne bi ponovilo dejstvo, ko sta gorska reševalna služba in nujna medicinska pomoč zaradi gašenja ostali brez helikopterjev? O vsem tem s pripadniki služb, ki uporabljajo helikopterje, ter ministrstvoma za obrambo in zdravje v Studiu ob 17.00 z voditeljem Juretom K. Čoklom.

Gostje:

Rudi Medved, državni sekretar na MORS
Darko Čander z Ministrstva za zdravje
Predsednik GRZS Gregor Dolinar
Regijski poveljnik gasilcev Obalno kraške regije Marko Adamič
Robert Sabol z Reševalne postaje UKC v Ljubljani

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Sonce in Luna sta žalostna, ker je na Zemlji toliko smeti …
Pripoveduje: Ivan Rupnik.
Napisala: Celina Kolenc.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2001.

Že kar nekaj časa je minilo, odkar smo s snemalniki stopali v hiše in snemali domače, družinsko petje. Tokrat se nam je posrečilo. Na prireditvi Družina poje 2021 v Andražu nad Polzelo smo namreč spoznali družino Jakob, ki je redna obiskovalka te tradicionalne prireditve. Beseda je dala besedo in v sončnem dnevu, ki je z nizkimi temperaturami in bridkim vetrom še pritrjeval sicer že odhajajoči zimi, smo se odpravili na pot. Vas Zavrh pri Dobrni je rojstni kraj družine Jakob, ki jo sestavlja pet sester in brat: Irena, Zdenko, Jelka, Draga, Slava in Ema.

Ko smo z družino skupaj posedali ob kaminu v hiši na hribu, v kateri živi sestra Draga, je beseda tekla o marsičem. Družno se spominjajo, da se je v teh krajih veliko pelo, to je bilo nekaj normalnega, vsakdanjega. Predvsem ob domačih delih.

Jakobove sestre so se kar nekaj let trudile in raziskovale ljudske pesmi, predvsem je bilo to delo najstarejše sestre Irene. Ta je prečesala knjige v knjižnicah in iskala raznovrstne pesmarice, da bi našla pesmi njihovih krajev. Njeno delo se je obrestovalo, saj so mape polne različnih ljudskih pesmi. Irena jim je bila kot druga mama, pove Slava.

Družinsko petje je dar. Nekaj, česar ne moremo kupiti. To niso le pesmi, njihova besedila in pazljivost, da ''bo dobro zvenelo''. To niso nastopi, vaje in priprave. To je moč glasbe, ki ljudi poveže z nevidnimi rokami harmonije, s tem pa morda stopijo korak bliže soncu. Občutek je močan, a hkrati krhek … kot pajčevina, ki jo pajek plete dolgo in skrbno. Daje mu občutek varnosti, zavetja – to je dom. Hitro pa se lahko tudi raztrga. Prav tako je z družinskim petjem: treba ga je negovati in v njegovo mrežo vplesti čim več družinskih članov, saj jih bo povezovalo in varovalo.
Nika Rožanc.


Zdenko, Jelka, Draga, Slava in Ema še ohranjajo silno krhko dragocenost – ljudsko petje v družini. Odpravili smo se v Zavrh nad Dobrno.

21:00
Poročila

Tudi v tej igri Marinc skozi humorno dogajanje, spleteno okrog vesele vdove, ob koncu vendarle razkrije nehumana in egoistična nagnjenja dedičev.
Nastopajo:
Micka – Jerica Mrzel;
Pepe – Maks Bajc;
Karmen Dlesk – Majda Potokar;
Sofija – Slavka Glavin;
Modistka – Polona Vetrih;
Dekle – Mila Kačič;
Maks – Janez Albreht;
Rudolf – Tone Homar;
Tone – Dare Valič;
Vajenec – Marko Okorn;
Milka – Marija Benk;
Janez – Janez Hočevar.

Igro so sooblikovali: asistentka režije: Mojca Cavazza; tonski mojster: Miro Marinšek; glasbeni opremljevalec: Peter Čare; dramaturg: Pavel Lužan; režiser: Marjan Marinc. Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana aprila 1979.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V oddaji poslušamo skladbe Na plaži (Bojan Adamič), Tovarna avtomobilov Maribor (Borut Lesjak), Obećanje (Vojislav Bubiša Simić), Brisas del Sur (Victor del Monte/Rosita Serrano), The Lonely one (Lennie Hambro) ter Blues in Cellar (Billy Moore).

23:00
Poročila

Češki pesnik Ewald Murrer (1964) je pred dvema letoma prejel ugledno nagrado magnesia litera za zbirko pretežno epskih pesmi Nočno branje. Žirija je svojo odločitev utemeljila s tem, da se v njegovi poeziji "imaginacija in zanimanje za skrivnostno srečujeta z groteskno, mestoma prav naturalistično hiperbolo" in da pesnik navezuje na "poetiko melanholičnega in bizarnega sanjarjenja", s katero je navdušil že v začetku devetdesetih let. Mimogrede, leta 1997 se je udeležil literarnega festivala Vilenica. Pesmi je izbrala in prevedla Nives Vidrih.

Interpret Gašper Lovrec,
režiserka Živa Bizovičar,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2022.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov