Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 23. avg. 2022

Prvi • Tor, 23. avg.

00:00
Poročila

V začetku avgusta se je poslovil zaslužni profesor, doktor Janez Hribar, upokojeni karizmatični predavatelj na Oddelku za živilstvo ljubljanske Biotehniške fakultete. Znanstvenoraziskovalna dejavnost profesorja Hribarja je bila ves čas usmerjena na področje tehnologij rastlinskih živil. S študenti in svojimi alumni, zdaj že raziskovalci in profesorji na oddelku, je rad delil svoje znanje in izkušnje. Ob svojem mednarodnem raziskovalnem delu je predsedoval različnim senzoričnim komisijam za ocenjevanje destilatov in sadnih sokov. Veselilo ga je delo v društvu ljubiteljev praženega krompirja in vedno je zaupal svojim študentom, precej bolj kot politiki. Profesor Janez Hribar je bil nekajkrat najresnejši kandidat za kmetijskega ministra, vendar je vedno raje ostal zvest univerzi in stroki. Velikokrat je sodeloval v različnih oddajah Radia Slovenija, pred desetletjem je njegov portret v oddaji Razkošje v glavi predstavil Bojan Leskovec. Oddajo bomo predvajali ponovno in memoriam zaslužnemu profesorju doktorju Janezu Hribarju.
Pogovor se je začel s temo, ki je danes morda še bolj aktualna kot pred desetimi leti. Namreč kot strokovnjak in prodekan Biotehniške fakultete si je doktor Hribar prizadeval za čim krajše tako imenovane »prehranske verige« in opozarjal na pasti globalizacije.

01:00
Poročila

Nedeljska reportaža se je tokrat vzpela k svetemu Miklavžu na Goro, vzpetino nad Tuhinjsko dolino, ki je skriti biser za izletnike in ljubitelje kulturne dediščine. Sveti Miklavž vse leto pripoveduje zgodbe, ki jih je skril v vsak kotiček svoje gore - naj gre za zidove protiturškega tabora, pisano poslikan cerkveni strop, etnološke zanimivosti stare mežnarske domačije ali pa za prečudovite razglede. Oddajo je pripravil Ambrož Kvartič.

02:00
Poročila

Potovanje v Rim še vedno velja za enega najpomembnejših ciljev vsakega popotnika. Predvsem, če je tudi katoliški vernik. A Rim je toliko več kot le prebivališče papeža kot vodje milijonov katoličanov; je tudi popek zahodne civilizacije in v stoletjih se njegova priljubljenost za popotnike, romarje ali pa navadne turiste ni zmanjšala. Kvečjemu nasprotno. Kako so se poti in potovanja lotevali pred več kot stoletjem, nam bo v oddaji Sledi časa popisal slovenski duhovnik in pesnik Jakob Gomilšak. Njegov potopis »Pot v Rim« je za radijski medij pripravil Marko Radmilovič.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Svet ima svoje idole.
Vsaka družba jih pozna in se jim klanja: športnikom, glasbenikom, ustvarjalcem lepote, velikanom duha.
Idoli so rekorderji.
V poslu, ki ga obvladujejo, so najboljši: najspretnejši, najdrznejši, najprepričljivejši.
Kot da so narejeni iz nekega božanskega testa.
Zanje ni merilo povprečnost človeškega dometa, ampak izjemnost.
Čeprav bi si večina želela biti kakor oni, človek v srcu ve, da jim ni kos.
Nima lastnosti, da bi se spopadal z vrhunskostjo.
Zato prepušča idolu, da je postavljen na oltar osebnega ali skupnega občudovanja.
A na koncu je še tako velik idol pozabljen.
Kajti pojavi se naslednji, še drznejši in odličnejši od njega.
Slava in čast novemu prvaku!
Nikoli pa se ne pojavi idol, ki bi mogel obstati skozi vso zgodovino sveta; človek, ki bi ga lahko trajno kovali v nebo.
Slednjič namreč sleherna izjemnost zbledi, njeni presežki pa so pospravljeni v zakladnico družbenega spomina.
Kdo zmore nenehno razsvetljevati svet?
Če tega ne more človek, ki mu pripisujejo moč presežnosti, kdo bo mogel to namesto njega?
Luč sveta je Jezus, ker je kot čista ljubezen premagal smrt.
Luč sveta so njegovi zvesti učenci, ki se ne menijo za slavo tega veka, ampak so zazrti v lepoto nebeškega doma.
In slednjič so luč sveta vsi trpeči, posebno še, če dajejo smisel Božjemu naročilu o darovanju trpljenja.
Svojega življenja.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 23. 8.

06:15
Vreme z meteorologom

Čez 10 dni bomo obeležili drugo obletnico enega večjih dosežkov v zgodovini naše države. 3. septembra 2020 sta ob 3.51 po srednjeevropskem času iz Francoske Gvajane na raketi Vega v vesolje poletela prva slovenska satelita – nanosatelit Trisat in mikrosatelit Nemo-HD. Misija, ki so jo morali večkrat preložiti – zaradi napake pri prejšnji izstrelitvi, potem zaradi epidemije koronavirusa in seveda tudi vremena – je bila prelomna ne le za slovensko, ampak tudi evropsko znanost. Nikoli prej namreč na eni raketi v vesolje ni poletelo toliko malih satelitov hkrati. Preverjamo, kje sta satelita danes in kako delujeta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Drugi pogled je zmeraj zanimiv, saj razkriva, da samopodoba ni zmeraj enaka podobi, ki si jo o nas ustvarijo drugi. Številni tujci si za novo deželo prebivanja izberejo prav Slovenijo, še zlasti odkar je članica Evropske unije. Pripeljejo jih ljubezen, poslovne priložnosti, študij ali stiske. Kakšno je njihovo življenje pri nas in med nami? Kako je vse, kar imamo za značilno slovensko, videti z očmi drugih? O tem v Drugem pogledu vsak torek ob 7.40 na Prvem.

08:00
Poročila

Delo od doma, na daljavo, izven prostorov delodajalca, ima številne dobre učinke. Kako je opredeljeno v delovnem pravu in kako se ga določi v pogodbi o zaposlitvi? Kdaj je potrebna nova pogodba in kdaj zadostuje aneks? Kakšne obveznosti ima delodajalec in kakšne delavec? V studiu Prvega bo naša gostja odvetnica Tina Šnajder, ki je specialistka za delovno pravo.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Po konservativnih ocenah vsak deseti človek trpi za anksioznimi motnjami, anksioznost pa sodi med najpogostejše psihološke težave tudi v obdobju šolanja. Tako kot vsako duševno stisko jo je zato dobro čim prej prepoznati in reševati, saj lahko to čustveno stanje s subjektivno izkušnjo strahu in napetosti posamezniku, ki ga doživlja, prinese številne posledice: destabilizira njegovo čustveno počutje, škodi njegovemu telesnemu razvoju in zdravju, hromi njegove odnose v družbi, otežuje normalno obvladovanje vsakodnevnih obveznosti, slabi učno ali delovno učinkovitost, lahko se razvijejo tudi panični napadi ali fobije. V Intelekti bomo torej govorili o tesnobi: kdaj strah in občutki tesnobe postanejo težava? Kaj sploh je anksioznost, katere vrste anksioznih motenj poznamo? Zakaj do te motnje prihaja, se pri otrocih in mladih kaže drugače kot pri odraslih? Kakšni so simptomi, kako lahko pomagamo posamezniku, ki jo občuti? Povedali bomo še, kaj prinaša CoolKids, program za premagovanje anksioznosti, ki bo kmalu zaživel tudi v Sloveniji.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Vodstvo ljubljanskega kliničnega centra nima več podpore zdravstvenega minisrtstva, je na novinarski konferenci dejal minister Danijel Bešič Loredan ter generalnega direktorja zavoda pozval k odstopu. Med očitki so slabi poslovni rezultati in številni zamujeni roki.
Druge teme:
- Gospodarstvo si od znižanja DDV na energente ne obeta veliko, pričakujejo druge ukrepe
- Novost predsedniških volitev: Volilci v tujini bodo dobili prazne glasovnice
- Trump zaradi preiskave FBI toži ameriško vlado

Še drugi poudarki iz oddaje:
- Pomanjkanja vode se za zdaj v Ljubljani ni bati
- V Kopru dobili novo avtobusno postajo
- OŠ Dragatuš bo po večletnih prizadevanjih dobila prizidek
- Počitniška letovanja se končujejo

13:30
ŠPORT

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Javna razprava o najnovejših davčnih spremembah je končana. Vprašanj, predlogov in kritik je veliko. Jih bo vlada upoštevala? Bodo davčne spremembe v času zaostrovanja gospodarskih razmer še dodatno oslabile slovensko gospodarstvo? Se bo zaradi njihove uvedbe res izboljšal naš javnofinančni položaj, kot obljublja vlada? Kdaj lahko pričakujemo širšo in celovito davčno reformo in ali bo ta vključevala tudi nepremičninski davek? O tem voditeljica Urška Jereb s sogovorniki.

Pogovarjali smo se z Ladislavom Rožičem iz ZSSS in profesorjem Dušanom Mramorjem z Ekonomske fakultete, gostje v studiu pa bodo:
Tilen Božič, Državni sekretar na Ministrstvu za finance;
Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija;
Karel Lipnik, analitik in komentator Dela.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Poleti je najboljša osvežitev kepica sladoleda …
Pripoveduje: Mojca Ribič.
Napisala: Nina Mazi.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1998.

Maroltova listina je posebno priznanje na področju folklorne dejavnosti, ki jo podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Merila za podelitev zajemajo strokovno in organizacijsko delo, mentorsko delo, analitično, raziskovalno in publicistično delo, ki je pomembno vplivalo na razmah ljubiteljske kulture dejavnosti na folklornem področju.
V oddaji predstavimo tri prejemnike Maroltove listine za leto 2021.

Marija Kapušin je umetniška vodja folklorne skupine Gartrož iz Nove Gorice, ki je pravzaprav edina folklorna skupina v Novi Gorici. V svojem delu ne vidi plesa le kot načina odrskega izražanja, ampak sega z njim na področja, ki so na Slovenskem še zelo v povojih; njeno večletno prostovoljno delo z osebami s posebnimi potrebami v Varstveno delovnem centru Nova gorica kaže na to, kako pomembna je umetnost za uporabnike. Za svoje delo je bila večkrat tudi nagrajena. Za predstavo Večer pri Grapulinovih je prejela posebno priznanje za najboljšo odrsko postavitev v celoti. Za predstavo Poletno spogledovanje je prejela priznanje za kostumsko podobo. Kot vsestranska umetnica je prepoznana tudi med domačini - je prejemnica plakete mestne občine Nova gorica za posebne dosežke na področju kulture.

Katica Adlešič je bila desetletja gonilna sila kresnega obreda. Na predvečer kresa je zbrala sopevke, jih sprejela v svoji hiši, pripravila pogačo in pred hišo postavila simbolni krog iz rož. Od njene hiše se je potem vila koledniška pot, ki jo je do nedavnega usmerjala prav ona. Priložnostne pesmi, ki so se v skladu z obrednimi zakonitostmi že v preteklosti pele med hojo od hiše do hiše, je izbirala in »začenjala« prav Katica. Katica Adlešič velja za eno osrednjih osebnosti ljudskega petja v Beli krajini, vendar pa je bil njen pomen vedno navzoč tudi zunaj pokrajinske meje Bele krajine. Leta 1956 je Katica Adlešič s sopevkami prvič sodelovala z raziskovalci Glasbenonarodopisnega inštituta, njeno sodelovanje z raziskovalci pa traja še danes. V prvih desetletjih ob etnografskem dokumentiranju pesemskega izročila in nesnovne dediščine Bele krajine, v zadnjih dveh desetletjih pa ob opazovanju šege kresnega koledovanja v Adlešičih.

Tretji prejemniki je skupina pevcev, ki je osrednji ljudski glasbeni korpus za negovanje, ohranjanje in nadaljnje izročanje pevske veščine petja na tretko in na četrtko. Že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja so vznemirili raziskovalce s svojo veščino spontanega večglasnega načina vodenja glasov in tako so začeli sodelovati z raziskovalci Glasbenonarodopisnega inštituta, pozneje pa tudi z etnomuzikologi drugih ustanov. Govorimo seveda o ljudskih pevcih iz Luč v Savinjski dolini. Pevci so izjemen primer kolektivne zavesti in zgodovinskega spomina, ki z njimi potujeta že več generacij. Ob zavedanju, da ohranjajo izročilo, ki so ga prejeli, in da to izročilo ubranega, spontanega večglasja zmorejo posredovati dalje le vsi skupaj, sporočajo tudi pomen vrednot skupnosti, razumevanja, poslušanja in skupnega soustvarjanja.

V oddaji nam zapojejo in zaigrajo pevci in pevke FS Gartrož, Kresnice iz Adlešičev, Adlešički tamburaši KUD Božo Račič Adlešiči ter Ljudski pevci KUD Tone Mlačnik Luče.

21:00
Poročila

V igri nam, spet na zabaven način, Marinc razkriva marsikatere moralne probleme, ki jih je med njegovimi dramskimi osebami sprožilo dedovanje, in to še v toliko večji meri, ker gre tokrat za lažno oporoko. Nastopajo – Babi – Vida Juvan; Saša – Jurij Souček; Neznanec – Dušan Škedl; Irma – Polona Vetrih; Zdravnik – Janez Albreht; Milka – Marija Benko; Ženska 1 – Mina Jeraj; Ženska 2 – Slavka Glavin; Jetnik – Tone Homar. Igro so sooblikovali – asistentka režije: Mojca Cavazza; tonski mojster: Miro Marinšek; glasbeni opremljevalec: Peter Čare; dramaturg: Pavel Lužan; režiser: Marjan Marinc. Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana maja 1979.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V oddaji poslušamo skladbe Jureta Robežnik (Platana in Concertino za tenorski saksofon), Kamiča Hale (Chase), Horaca Silverja (Psychedelic Sally) in Janeza Gregorca (Casbah).

23:00
Poročila

Katarina Majerhold je diplomirala in magistrirala iz filozofije na oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Študirala je tudi v tujini, na Danskem in Norveškem. Ukvarja se s filozofijo ljubezni, čustev, filozofskim svetovanjem in etiko, občasno tudi s pisanjem scenarijev za igrane in dokumentarne filme za RTV Slovenija. Občasno piše poezijo in kratko prozo, ki ju objavlja v različnih medijih, od revij do radia. Je tudi nekdanja glavna urednica Andragoških spoznanj, nekdanja članica uredništva Sodobnosti in uredniškega odbora Časopisa za kritiko znanosti. Izdala je tudi vrsto knjig s področja filozofije ljubezni. V kratki pripovedi z naslovom Lezbijka in Rozamunda se ukvarja z vprašanjem zvestobe - ko zapiše v podnaslovu - na samosatiričen način.

Interpretka Sabina Kogovšek,
režiserka Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2022.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov