Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 26. avg. 2022

Prvi • Pet, 26. avg.

00:00
Poročila

Motoristi so prav posebni ljudje. Kdor ima rad motor in predvsem vožnjo z njim, ljubi svobodo v kombinaciji z užitkom, občutkom vetra na sebi … Pravi motorist uživa, ko gleda okoli sebe, uživa v vonju asfalta in bencina, v naravi, svobodi in pobegu iz monotonega življenja. V tokratnem nočnem programu bosta dva velika ljubitelja hitrih motorjev predstavila za marsikoga čudovito življenje, ki pa ga velikokrat, prevečkrat, pretresejo tragične nesreče. In tu nastopijo Beli angeli, dobrodelno društvo, katerega idejni oče in gonilna sila je Vili Gorenc. Ob njem bo, poleg voditeljice Lucije Grm, v studiu še en zelo pomemben član društva, Sergej Kosman. S sogovornikoma boste po polnoči spoznavali življenje motoristov in poslanstvo Belih angelov.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

02:35
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Med obvezno opremo, ki smo jo pred desetletji imeli na naši kmetiji, so bile uzda iz brzde in jermenov, vajet ter gajžla, kot smo rekli biču – pripomočku za udarjanje živine. Na veliko otroško veselje oče gajžle ne na nas ne na živini ni uporabljal, le sem pa tja je z njo zažvižgal skozi zrak.
Konjem so vedno, ko so se z njimi odpravljali k težkim kmečkim opravilom, nadeli uzdo na glavo in jih tako vodili. Z na videz preprostimi pripravami so kmetje obvladovali silno konjsko moč, otroci pa smo težko delo konj zaradi varnosti spremljali bolj od daleč, saj nikoli nismo vedeli, kdaj se bodo močni delovni konji ob hrzanju povzpeli na zadnje noge in nas brcnili.
Razen kakšnega prevrnjenega voza sena ali hlodov večje škode na naši kmetiji nismo utrpeli, se pa že od otroških dni bojim konj. Bolj poslušni in pohlevni so se mi zdeli lisasti voli, vpreženi v jarem.
Tako za konje kot za vole je nekdaj veljalo, da so neprecenljiva delovna moč od jutra do večera, v ledeno mrzlih jutrih ali pa v vročih poletnih dneh. Skrbni gospodarji so se zavedali, kaj bi pomenila izguba ene ali druge vprežne živali, pri slabih pa je največkrat pel samo bič.
Dragi poslušalci in cenjene poslušalke, tako vi kot jaz smo vpeti v vajeti. Vsakdo izmed nas nosi svojo uzdo, svoj jarem.
Mogoče je komu izmed vas dano, da uzde in jarme drugih držite v vajetih in vodite. Želim vam, da potegi vodenja ne bi prerasli v prisilo ali celo nasilje, ki zagotavlja poslušnost ali spodbuja k delu. Verjamem, da ste dobri gospodarji – gospodarji, ki znajo svoji vprežni živini kdaj pa kdaj sneti uzdo ali jarem z glave in izpustiti vajeti. Če se bojite, da bo vašo čredo premamilo prostranstvo svobode, potem vajeti ne smete izpustiti, temveč samo popustiti. Če pa ste voz, ki ga vlečete, preveč naložili, boste v jarem morali vpreči še koga. Sicer vas lahko doleti hrzanje in prhanje. Mogoče vam bo kdo celo ušel z vajeti.
Sama sem potrebovala več kot samo štirinajst dni poletnih počitnic, da sem lahko odpela krivične spone in razvezala vezi jarma (prim. Iz 58,6). Jarem, ki me je tiščal in žulil, mi je uspelo sneti. Če sem iskrena, mi zanj ni prav nič več mar. Prav tako si ne želim, da bi ga nase vzel kdo drug. Ukrojen je bil zame, a sčasoma sem ga prerasla. Z leti sem se pod njim počutila utesnjeno in nemirno, zato sem ga morala odložiti in nase vzeti novega.
Upajoč, da bom našla počitek za svojo dušo Spet sem se začela učiti od Njega, ker je krotak in v srcu ponižen, njegov jarem pa prijeten in njegovo breme je lahko (prim. Mt 11,29–30).
Naši vozovi bodo po koncu poletnih počitnic začeli spet drdrati po kolesnicah življenja. Upam, da vam je z njih uspelo zmetati ves odvečen tovor in da vas vajeti življenja ne bodo preveč utesnjevale.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: 26. avgust

06:15
Vreme z meteorologom

26. avgust je svetovni dan psov. In Petek brez pravila ga bo počastil skupaj z Alenko Gorjan, vodjo pasje šole Blazno blatni ter t. i. sprehajalko psov. Poleg večerje je sprehod gotovo najljubša pasja aktivnost, ki se ji odgovorni lastniki posvečajo vsaj enkrat na dan. A včasih se lahko zalomi in potrebujejo pomoč; prijateljev, sosedov ali najetih sprehajalcev psov. Kakšen je dober sprehod, zakaj ni dovolj le hoja gor in dol po ulici ter kaj pomeni, da imamo (iz)šolanega psa?

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

07:35
Gorski/morski poletni oddih ARSO

08:00
Poročila

Partnerski odnos prinaša številna vprašanja in izzive. Pomembno je uravnoteženo ravnovesje med avtonomnostjo in povezanostjo, ko pa se to poruši, velikokrat pride ločitev. Kako pa se življenja po ločitvi lotiti kot mama in oče, kako nadaljevati vlogo staršev in hkrati sprejeti ločitev, so pomembna vprašanja, o katerih bomo govorili v petkovem svetovalnem servisu. Naša gostja bo Milena Svetlin, zakonska in družinska terapevtka.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

10:05
Imported Break 10:05:00

11:00
Poročila

Sobotno branje govori o knjigah na poseben način. Pripoveduje o konkretni knjigi – leposlovni, poljudno-znanstveni ali strokovni – in njenem širšem kontekstu, o dogajanju na literarnem prizorišču in njegovih lavreatih. Za ljudi, ki berejo. Za ljudi knjige.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

RTV Slovenija je v četrtek v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije pripravila posebno dobrodelno oddajo Stopimo skupaj za slovenske gasilce, v kateri so zbirali sredstva za nakup nove gasilske opreme. Med oddajo so po podatkih MMC RTVSLO zbrali 790.915 evrov. Jure K. Čokl je poklical poveljnika GZS Francija Petka in ga vprašal, ali je pričakoval tak odziv in kako se GZS pripravlja na morebitne podobne požare v prihodnosti.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Na celjskem sodišču se je začela glavna obravnava v eni od največjih afer v zgodovini države, zadevi Teš 6. Deset let po začetku preiskav obtožencem - z nekdanjim prvim možem Teša Urošem Rotnikom na čelu - očitajo vrsto kaznivih dejanj. Rotnik je ob prihodu na sodišče krivdo zanikal. Na predobravnavnih narokih je krivdo priznalo le eno podjetje.
Druge teme:
- Evropa mrzlično varčuje z energijo, Rusija pa masovno sežiga plin za izvoz
- Petrol zaradi regulacije cen goriv v polletju pridelal izgubo
- V Stožicah z zmago Brazilcev začetek svetovnega prvenstva v odbojki, Slovenija zvečer s Kamerunom

Drugi poudarki oddaje
- Na Koroškem razvijajo podeželske cestne povezave
- V Slovenski Bistirici v prenovo zdravstvenega doma zaradi prostorske stiske
- Letno kopališče Mariborski otok letos kljub vročini z manj obiska kot lani
- Svetovno prvenstvo v odbojki velika priložnost za promocijo Slovenije in Ljubljane

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

V Labirintih sveta ponujamo komentirani preplet mednarodnih političnih in družbenih tokov, v katerih se zrcali svetovno dogajanje iztekajočega se tedna. Ob petkih ob 14.30 na Prvem.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Po vsej Evropi so odmevala svarila o koncu izobilja in desetletju mrzlih zim zaradi energetske krize. Prvi domači ukrepi za blažitev posledic so sprejeti, znižanju DDV-ja se v parlamentu te dni ni nihče upiral, težje bo, ko bo v proračunu zmanjkalo denarja. Sprašujemo se tudi o prehranski krizi - jo bo novi strateški načrt kmetijske politike uspel preprečiti? Vlada je po sestanku z ravnatelji napovedala normalizacijo življenja v šolah, zaradi izgub v bolnišnicah pa je razglasila izredne razmere v zdravstvu in prvega moža ljubljanskega UKC pozvala k odstopu. Kaj je v ozadju? Od zunanjepolitičnih tem izpostavljamo brezupnega pol leta ruske agresije v Ukrajini. Kritični pregled tedna z Majo Derčar.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Mravljinec Krištof raziskuje svet …
Pripoveduje: Helena Peršuh.
Napisal: Milan Petek.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2004.

V tokratnem Kulturnem fokusu smo govorili o prijateljstvu. A ne o prijateljstvu na sploh, nismo ga torej obravnavali kot nekakšen objekt načelnega filozofskega zanimanja ali motrenja, temveč smo v precep vzeli neko čisto določeno, čisto konkretno prijateljstvo, ki se je, kajpada, začelo kot stik med dvema zasebnikoma, se z leti in desetletji poglabljalo in raslo, navsezadnje pa celo ključno zaznamovalo slovenski javni prostor.

Prijateljstvo, ki nas je torej zaposlovalo, je bilo tisto med Edvardom Kocbekom in Borisom Pahorjem, ki bi prav danes praznoval 109. rojstni dan. Kako sta se ta dva velikana slovenske literature oziroma kulture spoznala, kaj sta dajala drug drugemu in kako je njuno zavezništvo spremenilo našo zgodovino, smo preverjali v pogovoru s človekom, ki je sam prijateljeval z obema – s književnikom, urednikom in publicistom, Petrom Kovačičem Peršinom. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.

21:00
Poročila

V zadnji avgustovski oddaji bomo predstavili novost, ki bo veljala za jesenske volitve novega predsednika republike. Volivci, ki bodo takrat v tujini, bodo za te volitve prvič doslej za glasovanje po pošti prejeli uradne prazne glasovnice. Izvedeli boste, o čem se je aktualni predsednik države v ponedeljek pogovarjal s predstavniki Društva v tujini izobraženih Slovencev. Pozanimali smo se tudi, kako je z učenjem slovenščine pri Slovencih in njihovih potomcih, ki živijo v tujini. 20-letna Egipčanka pravi, da je slovenščina lep jezik, Ljubljana pa tiho mesto v primerjavi z 20-milijonskim Kairom. V oddaji gostimo tudi Slovenca, ki je iz Maribora v Avstralijo prinesel in tam zasadil potomko najstarejše vinske trte na svetu.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Častni gost 26. Dnevov poezije in vina, ki se bodo sklenili jutri, je poljski pesnik, prevajalec in univerzitetni predavatelj Tomasz Różycki. Izdal je osem pesniških zbirk, med katerimi izstopa epska pesnitev Dvanajst postaj, za katero je prejel najprestižnejšo poljsko literarno nagrado za mlade avtorje. Tudi pozneje je bil za svoje literarno delo večkrat nagrajen, njegove pesmi pa so prevedene v številne jezike. Slovenijo je v preteklosti že obiskal in leta 2011 nastopil na literarnem festivalu Vilenica.

Prevajalka Jana Unuk,
interpret Milan Štefe,
režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Cvetka Bevc,
tonska mojstra Andrej Kocan, Mirko Marinšek.
Produkcija 2022.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov