Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 29. avg. 2022

Prvi • Pon, 29. avg.

00:00
Poročila

V noči šansonov se bomo zadrževali na začetku 20. stoletja, in sicer bomo sprva še na pariškem Montmartru, tako kot prejšnjikrat. Pretežni del noči pa bomo posvetili posebnemu žanru tega obdobja, tako imenovanemu chansonu a voix, kar je bila oznaka za tiste popevke, ki so jih peli pevci s posebno močnim glasom, pogosto so bili to kar operni pevci. V Pariz zgodnjega 20. stoletja vas vabi Miha Zor.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: »Želela sem dokazati očetu, da sem sposobna voditi kmetijo.«

03:00
Poročila

03:15
Pop panorama repriza

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Veliki indijski kralj Ašoka je bil v zgodnjih letih svojega kraljevanja zelo bojevit. Osvajal je sosednja kraljestva in pobil na tisoče ljudi. Njegov imperij je zajemal večino jugovzhodne Azije, vendar mu tudi to ni prineslo sreče, saj se je postopno zavedel, koliko trpljenja prinašajo vojne.

Nekega dne je na potovanju slišal nekoga kričati: »Končno sem zmagal! Sem resničen zmagovalec!« Ašoka je svojim spremljevalcem ukazal, naj ugotovijo, kaj se dogaja. Našli so kričečega moža, ki je stal ob bregu reke, v katero je bil odvrgel svojo sabljo. Moža so privedli h kralju in Ašoka ga je vprašal: »Zakaj zganjate tak hrup? V čem ste zmagali?« Mož mu je odgovoril: »Dolgo sem bil poln sovraštva. Imel sem veliko sovražnikov, ki sem jih skušal enega za drugim pobiti. Na koncu sem spoznal, da se je za vsakim sovražnikom, ki sem ga ubil, pojavil nov sovražnik. Dokler bom v sebi gojil sovraštvo in željo po maščevanju, mojih sovražnikov ne bo nikoli konec. Od takrat skušam premagati svojo jezo in zdaj mi je končno uspelo. Svojo sabljo sem vrgel v reko. Od danes naprej ne bom več ubijal.« Njegove besede so prižgale iskrico v Ašokovem srcu in pomislil je: »To pa je izvedljivo!« Zatem je Ašoka sprejel filozofijo nenasilja in odigral vodilno vlogo pri širjenju budizma v Aziji. Iz krutega vladarja se je spremenil v zagovornika nenasilja in v svojem kraljestvu je ustvaril pravično in poduhovljeno družbo, uvedel je celo zakone o blaginji živali in okolja.

Ta zgodba uči o tem, kako se lahko srečamo s svojo jezo in odpravimo sovraštvo. Vse dokler je naš um poln jeze in maščevalnih misli, vidimo vsakega človeka kot svojega sovražnika. Vsaka malenkost nas razjezi in v vsem zaznavamo morebitno nevarnost. Postanemo človek, ki v vsem najde nekaj slabega in spregleda vse, kar je dobrega, zato smo vedno nesrečni in zagrenjeni. Toda če spoznamo, da je naš um tisti, ki ustvarja tako zaznavo, potem je to kot iskrica v Ašokovem srcu – kar naenkrat uvidimo, da lahko to stanje izboljšamo. Manj ko imamo v sebi sovraštva in jeze, bolj v drugih opazimo dobroto in bolj se nam zdi prijetno naše okolje. Naš um je namreč tisti, ki pogojuje naša izkustva.

In če je kralju Ašoki, ki je pred več kot dva tisoč leti na tako obširnem območju vladal milijonom ljudi, uspelo doseči mirno sobivanje, versko strpnost, splošno blaginjo, pravičnost, ekološko ozaveščenost in spoštovanje vseh živih bitij, zakaj ne bi to uspelo tudi nam?

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 29. 8.

06:15
Vreme z meteorologom

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

08:00
Poročila

V lanskem letu je državno štipendijo prejemalo skupaj nekaj več kot 52 tisoč dijakov in študentov. Povprečna višina štipendije je bila 112 evrov. Višina zneska je v zadnjih desetih letih padla, je pa v tem času naraslo število prejemnikov. O pogojih, ki jih morajo izpolnjevati dijaki in študenti, postopku vlaganja, aktualnih rokih in tudi o tem, kaj se zgodi, če posameznik letnika ne dokonča pravočasno – v ponedeljkovem Svetovalnem servisu. Z nami bo direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mojca Pršina.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

»Boriti se ali se vdati? Vsak zagon lupusa, ki sem ga premagala, je pustil v mojem telesu dodatno škodo«, je v svoji avtobiografiji Življenje z volkom zapisala Špela Novak, ki je pri petih letih zbolela za avtoimunsko kronično boleznijo, imenovano sistemski lupus eritematozus. »A največji izzivi v življenju nas prisilijo, da se postavimo sami sebi po robu in se borimo s seboj. In to so najhujše in največje bitke v našem življenju«, pripoveduje v knjigi. O posvojitvi in iskanju bioloških staršev, o boju s hudo boleznijo, ki so jo spremljali osamljenost, depresija, anoreksija, bulimija, nesprejemanje sebe, misli na samomor, ter o pogumu, ki ga je našla v sebi, da je odšla v tujino kot prostovoljka, da bi pomagala drugim, je Špela Novak pripovedovala v oddaji Med štirimi stenami. Pred mikrofon jo je povabila Petra Medved. Slišali boste ponovitev oddaje.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Drugi poudarki:
- Septembra bo v Logatcu zaživel povsem nov dnevni center za starejše
- Škofjeloški turizem se razvija, tujci poleg zgodovine in zanimivih zgodb željni tudi aktivnih počitnic
- Za grad Bogenšperk pa občina Šmartno pri Litiji išče partnerja za ureditev prenočišč s 50-imi ležišči

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Šest mesecev je minilo od izbruha vojne sredi Evrope. 24. februarja so ruske sile napadle Ukrajino in od takrat je bilo v spopadih ubitih več kot 5500 civilistov. Kar tretjina Ukrajincev je morala zapustiti svoje domove. Vojna je Ukrajince združila, orožje, ki ga prejema iz Zahoda, pa je priložnost, da obranijo svojo domovino. Dopisnica Karmen Švegl je bila na jugovzhodu Ukrajine, med Odeso, kjer vlada tesnobni mir, Mikolajevom, po katerem vsak dan padajo ruske rakete ter Hersonóm, od koder ukrajinski vojaki skušajo izriniti nasprotnika. Toda frontna črta se v resnici že dolgo ni premaknila, volje za pogajanja pa tudi ni še na nobeni strani.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Svetovno odbojkarsko prvenstvo, ki ga gostita Slovenija in Poljska, se je začelo. Gre za enega najbolj globalnih športnih dogodkov na slovenskih tleh. V Stožicah tekmuje 16 elitnih reprezentanc. Kaj si lahko naša država obeta od te edinstvene priložnosti? Kakšen je turistični in športnorazvojni potencial prvenstva? Kaj lahko od prvenstva pričakujejo navijači, kdo določa cene vstopnic in, ne nazadnje, po katerih kriterijih se bo ocenjevalo, ali je bilo prvenstvo uspešno? O vsem tem v reprizi pogovora voditeljice Anje Hlača Ferjančič s sogovorniki.

Gostje:
Tine Urnaut, kapetan slovenske odbojkarske reprezentance;
Gregor Humerca, generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije;
Tomaž Ambrožič, direktor agencije SportMediaFocus;
Maja Zalaznik, profesorica na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

… reši sitnega gospoda Žganca.
Pripoveduje: Judita Hahn.
Napisala: Eva Buntig.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1989.

Dolgoletna odgovorna in glavna urednica tednika Porabje Marijana Sukič se bo upokojila, vendar to ne pomeni, da ne bo ostala dejavna. Vnovič se bo, napoveduje, približala ljudem. Od študentskih let naprej si prizadeva za razvoj slovenskega jezika ter sooblikuje narodnostno in kulturno podobo Porabja. Kaj vse načrtuje po upokojitvi? Tudi o tem v pogovoru s Silvo Eöry.

21:00
Poročila

Zadnji ponedeljek v avgustu se odpravljamo v Črnomelj, kjer smo obiskali tamkajšnji večnamenski romski center. Odpravili se bomo še na 21. poletni tabor Zveze Romov Slovenije, na katerem so letos prvič pripravili tudi Roma Art Camp. Čas bo tudi za novo rubriko romskega jezika, s katerim bomo obeležili mednarodni dan pismenosti.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Stelios Petrakis Quartet: Spondi. Filigransko pretanjeno potovanje skozi omamne glasbene krajine, ki se raztezajo čez Egejsko morje, v njih pa se prelivata preteklost in sedanjost.

23:00
Poročila

30. avgusta 1942 v Buenos Airesu rojeni argentinski pesnik, esejist in duhovnik Hugo Mujica je priznal, da je na njegovo pesnjenje najbolj vplivala glasba. Pa vendar pogosto tematizira tišino. In odsotnost. Izostreno in natančno. Piše o smislu, spominu, svobodi in domišljiji. Njegova preteklost je polna raziskovanja: bil je del hipijevskega gibanja, živel v jogijski skupnosti, prodiral v mistično. Eksperimentiral je z drogami in veliko slikal. Bil je tudi menih trapist. Utrdil se je kot eden najpomembnejših poetov v špansko govorečem prostoru. Njegova knjiga s preprostim naslovom Pesmi je leta 2009 v prevodu Pabla Juana Fajdige izšla pri KUD Logos.

Interpret Željko Hrs,
režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Sara Železnik,
tonski mojster Matjaž Miklič,
urednika Tina Kozin, Žiga Bratoš.
Leto nastanka: 2009.

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov