Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 23. sep. 2022

Prvi • Pet, 23. sep.

00:00
Poročila

Camino je čar. Camino je preplet različnih ljudi, različnih kultur, različnih zgodb. Vsem pa je skupno eno: želja, da bi prehodili pot, po kateri je pred nami hodilo na milijone ljudi. Tako Denis Malačič, ki je Jakobovo pot prehodil avgusta letos. O tej njegovi pustolovščini, pa tudi o drugih njegovih poteh v nocojšnjem nočnem programu. Denisa Malačiča je pred mikrofon povabil Iztok Konc.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

02:35
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Gasilski poklic sodi med tiste, ki prinašajo veliko tveganje za zdravje in življenje. Gasilci se znajdejo v najrazličnejših situacijah, ko se morajo znati hitro odzvati, da lahko rešujejo življenja. Poklic gasilca je zelo stresen, gasilci marsikaj doživijo, vpoklicani so ob najrazličnejših naravnih in drugih nesrečah. Ob tako stresnem delu se lahko dokopljejo tudi do spoznanja, kaj je v življenju res pomembno, kaj je res dragoceno. Na primer, kaj bi najprej vzeli s seboj iz stanovanja, ki ga bo v kratkem zalila voda. Tako lekcijo so pred desetletji doživeli tudi gasilci na Hrvaškem.
Ob veliki poplavi leta 1971 v Zagrebu so v zadnjem trenutku prišli v sobico stare ženice in ji kratko in jasno razložili, zakaj so prišli:
„Voda je porušila glavni jez. Čez nekaj minut bo zalila to ulico. Če si hočete rešiti življenje, takoj zapustite svoje stanovanje. Le nekaj najdragocenejših stvari lahko vzamete s sabo.“
Tedaj je ženica vrgla pogled na svoje dragoceno in negovano pohištvo, z očmi pobožala sijoč servis za šest oseb iz najdragocenejšega porcelana in hitro stopila k predalu ter iz njega vzela vse svoje prihranke. Nato se je ustavila pri šestih steklenicah vkuhanih sliv, se obrnila h gasilcem in rekla:
„Te slive sem vkuhala pred enim mescem. V zasilnem prebivališču bo drugim ponesrečencem gotovo všeč, če bodo poleg suhe hrane dobili še kakšen posladek.“
Gasilci so kljub veliki naglici ustregli njeni želji, saj je bila ena izmed redkih, ki niso mislili le nase, ampak tudi na druge.
Danes zjutraj lahko tudi vi pomislite, kaj bi sami najprej vzeli iz hiše, ki bi ji grozila huda naravna katastrofa. Na koga ali kaj bi se najprej spomnili? Če nam je podarjen še en dan v življenju, ni treba, da doživimo naravno nesrečo, da bi živeli za tisto, kar se nam zdi res vredno v življenju. Želim si, da bi bilo to nekaj več kot tisto, kar lahko odplakne že visoka voda.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

O zgodovini, razvoju in oživljanju t. i. arkadnih iger.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

08:00
Poročila

Naravno kmetovanje si lahko privošči vsak, pravi ddr. Ana Volk, ki kot znanstvenica preučuje in tudi v praksi uporablja permakulturni način pridelovanja hrane. Kako hrano pridelamo brez živalskega gnoja, fitofarmacevtskih sredstev in prekopavanja zemlje in kako s takim načinom pridelave izboljšamo rodovitnost zemlje tudi v visokih gredah, jo bomo spraševali v petkovem Svetovalnem servisu po 8-ih. Vprašanja sprejemamo že pred oddajo na e-naslovu prvi@rtvslo.si in v obrazcu na spletni strani prvi.rtvslo.si.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Valentina Plaskan, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Zdravstveno ministrstvo je napovedalo ovadbo zoper vodstvo celjske bolnišnice zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. Gre za enega od dveh pacientov, pri katerih so v bolnišnici zamenjali identiteto. V celjski bolnišnici so v odzivu ponovili, da je bil umrli bolnik zdravljen ustrezno, kar je pokazal tudi notranji nadzor.

V oddaji tudi:
- Ekonomsko-socialni svet podprl vladni interventni zakon o energentih
- Na okupiranih ukrajinskih ozemljih potekajo referendumi o priključitvi Rusiji
- Olimpionik Miro Cerar ob dnevu športa: Slovenija je športna velesila

Drugi poudarki iz oddaje:
-Krvni vzorci tudi v brezpilotnih letalnikih za Zdravstveni dom Radeče
-V občini Miren Kostanjevica o sanacijskem načrtu po požaru na Krasu
-Ob današnjem državnem prazniku v Slovenj Gradcu odprli največji park urbanih športov

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Prebivalci Združenega kraljestva in skupnosti narodov so se v ponedeljek poslovili od Kraljice Elizabete II. Nekateri so v dneh pred pogrebom čakali tudi več kot 14 ur, da so se poklonili spominu na nekdanjo kraljico. Ruski predsednik Vladimir Putin je v luči več vojaških neuspehov v Ukrajini napovedal delno mobilizacijo ruskih državljanov, kar strokovnjaki označujejo kot znak šibkosti, a obenem pripravo na še daljšo vojno. V Iranu vre, v več mestih se vrstijo protesti proti strahovladi teokratske diktature.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Zgodovinski pogreb britanske vladarice Elizabete Druge se zdi že zelo oddaljen, a se je zgodil v tem tednu. V njem se je zgostilo toliko težkih dogodkov, da je vse drugo potisnjeno v ozadje. Kako prelomen je začetek mobilizacije v Rusiji, kako sprevrženi so referendumi na vzhodu Ukrajine o priključitvi k Rusiji, kako nepremišljene prikrite grožnje z jedrskim orožjem? Ta vprašanja bodo prežemala oddajo, tako kot vojna in njene posledice grenijo naša življenja in kot so zaznamovala svetovni vrh diplomacije, gospodarske ukrepe slovenske vlade, usmeritve energetske politike in, nenazadnje, predsedniško kampanjo doma in parlamentarno v sosednji Italiji. O vsem tem v kritičnem pregledu tedna z Eriko Štular.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Jesen slika z rjavo, rdečo in rumeno barvo …
Pravljico pripoveduje Nina Valič.
Napisal jo je Milan Petek.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija leta 1998.

Tovarna Mura je globoko zaznamovala regijo in več generacij ljudi. Njen stečaj je zato pomenil več kot izgubo službe. Šlo je za osebno in družbeno izgubo: izgubo dostojanstva in lastne vrednosti, družbenega prepoznanja in položaja v družbi. Kako se je stečaj vpisal v telesa zaposlenih in kako v slovensko družbo in kulturo, ki je z Muro dokončno postavila kapital pred ljudi? O tem v tokratni oddaji Kulturni fokus z antropologinjo doktorico Nino Vodopivec, avtorico knjige Tu se ne bo nikoli več šivalo.

21:00
Poročila

Ob 3. Konferenci slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije v Ljubljani, smo pred mikrofon povabili Klementino Milošič, glasbenico, ki se je po končanem študiju prava v Ljubljani, pred skoraj desetletjem podala v Združene države Amerike na študij glasbenega manadžmenta in zdaj z družino že skoraj sedem let živi in dela v New Yorku. Pogovarjali smo se tudi s flavtistko Emo Bajc, ki je članica filharmonije v nemškem Bremnu, v tujini pa biva že tudi deset let. Prek radijskih valov smo se podali tudi na Balkan in se ustavili v Črni gori, kjer živi peščica Slovencev, ki se združujejo v slovenskem društvu Vide Matjan, ki je pred kratkim slovesno zaznamovalo desetletje delovanja, o dogajanju v slovenski skupnosti v tej državici pa smo se pogovarjali s sekretarjem društva Milanom Filipičem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Ivan Cankar je znal. V črtici z naslovom Črtice, zanj značilni miniaturi, z veliko lahkoto in neusmiljeno razvija teme in razpoloženja, ki ostanejo z bralko in bralcem tudi po zadnjem ločilu. Tudi po zaslugi interpreta Nejca Cijana Garlattija.

Avtor literarnega dela Ivan Cankar,
režiserka Ana Krauthaker,
interpret Nejc Cijan Garlatti,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov