Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 27. sep. 2022

Prvi • Tor, 27. sep.

00:00
Poročila

00:15
Ponovitev: Intervju dr. Bruno Giordani

01:00
Poročila

01:15
Ponovitev: Storž: Alenka Knez

02:00
Poročila

02:15
Ponovitev: Nedeljska reportaža: Mofete

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Spoštovani, sodobna filozofija in teologija glede vprašanja zla ovinkarita in se ga izogibata, ker so postale znanstvene vede avtonomne. Prej sta to vprašanje reševali skupaj, znotraj teodiceje, ki je nauk o opravičevanju Božje pravičnosti. Za sodobno filozofijo je postalo vprašanje trpljenja preveč metafizično, moderna teologija pa se v nasprotju s klasično razvija v drugo smer. Tako ostaja trpljenje prepuščeno izkustveni strani posameznikov.

Ko Bog dopusti slabe rečí, nas spravijo v bes in ob pamet. Takrat nam ni treba odpustiti Bogu, ampak prositi za milost, da bi lahko to, kar nas je doletelo, sprejeli. Bog nima nič proti nam. On vé, da nam to ni všeč. Našo jezo razume tako, kot starši razumejo otrokovo jezo, ko dovolijo, da mu zdravnik vbrizga injekcijo. Dejanje staršev izraža najboljše zanimanje za otroka; prav tako Bog ravna z nami sredi bolečin. Medtem pozabljamo, da je večji in močnejši, kot si lahko sploh predstavljamo. Aleksander Solženicin (1918–2008), ruski pisatelj in Nobelov nagrajenec, ki je bil politični zapornik, se je spraševal, zakaj Bog zla od nas ne loči. Zapisal je, da moramo upoštevati, da črta, ki zlo in dobro razdvaja, seka vsako človeško srce. Kdo pa bi hotel uničiti del svojega srca?

Človek ne more opravičiti Boga; Bog je tisti, ki opravičuje človeka. Ker Cerkev, ki prste namaka v sladki marmeladi, aktualna vprašanja zanikuje, sama odpira prostor navalu duhovnega terorizma cenenih alternativ. To, da niti ena teodiceja ne pozna končnega odgovora na vprašanje trpljenje, ne pomeni, da smemo Boga glede odgovornosti razvezati, človeka pa obsoditi, niti Boga obsoditi, človeka pa razvezati (I. Raguž). Zlo, ki ima povezavo s svobodo, vključujoč z njeno zlorabo, je nujno za moralni razvoj človeštva. Vendar Bog ni začetni vzrok zla, ampak končni in posredni, in ga dopušča zaradi večjega dobrega. Zlo je cena Božje ljubezni, ki želi svoboden odgovor iz ljubezni (T. Akvinski). Oglaša se kot negativen spremljevalec svobode, katerega obstoj bo opravičen šele v končni bodočnosti, čeprav deluje navidezno neurejeno in nesmiselno. Še vedno smo v prehodnem in pomanjkljivem svetu, v katerem hkrati k Bogu tarnamo in proti njemu protestiramo. Angela Folinjska (1249–1309) je sredi trpljenja zapisala: »Ko bi ljudje vedeli, kako vredno je trpeti za Boga, bi postalo trpljenje predmet grabeža in bi ga drug drugemu ugrabljali ter si s silo prilaščali priložnosti za trpljenje.«

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:42
Etuda op. 25, no. 2, f-mol

Če pogosto zamujate, potem je današnji Torkov kviz namenjen prav vam. Darja Pograjc je preverila, kako zamujanje in točnost razumemo z vidika bontona, pa tudi kako koncept časa razumejo različne kulture.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Tokrat smo pred mikrofon povabili Irmgard Anderl Krajter, ki je po rodu Avstrijka. Anderl je njen dekliški priimek, priimek Krajter pa je prevzela po poroki s Slovencem. V Ljubljani živi že približno polovico življenja in prav toliko časa je tudi poklicna solooboistka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

08:00
Poročila

Rekordna inflacija, padec trgov, višje obrestne mere centralnih bank. Kako naj varčujejo in investirajo mali vlagatelji? Je ob energetski in prehranski draginji priporočljivo preurediti varčevalni portfelj? Kako narediti prve korake pri varčevanju in kdaj je primeren čas za vstop v neko varčevalno shemo? Ali so kriptovalute res za pozabo? Gost torkovega svetovalnega servisa bo upravljavec osebnega premoženja magister Mitja Vezovišek. Po osmi, na Prvem.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Sodobna intimna razmerja močno zaznamuje tehnologija, ki je vstopila tudi na polje intimne komunikacije in predrugačila odnose in partnerstva. Mladi komunicirajo s pošiljanjem in objavljanjem fotografij in videjev, spletne aplikacije za zmenkarije so osrednji prostor spoznavanja intimnih partneric in partnerjev. Tinder, Grinder, Badoo, Bumble, Her, Feeld – aplikacij je ogromno. Kaj vse se dogaja na njih in kako se v tehnologijo vpisujejo spolni stereotipi, obstoječa družbena razmerja moči, nadlegovanje in nasilje? Kakšne pa so sicer izkušnje z nasiljem v intimnopartnerskih odnosih mladih? Kakšno je spolno in intimno življenje mladih v Sloveniji? Odgovori v tokratni Intelekti.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

V Prvi vrsti nastopa Jan Sever, akademsko izobražen pianist in pedagog. V zadnjih letih ga ob resni klasični glasbi navdušujejo tudi druge glasbene zvrsti, zato v oddaji predstavlja Chopinov Nocturno op. 15 št. 1 v F-duru in improvizacijo v treh sklopih. Kot pravi glasbenik, je improvizacija plod " intenzivnega kontakta s tokom energije, ki mu rečemo glasba".

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Še drugi poudarki iz oddaje:
- Most do vasi Log Čezsoški v slabšem stanju od pričakovanj
- V Hrastniku uspešno sledijo zavezi "zero waste"
- Številne prireditve po državi ob svetovnem dnevu turizma
- Društvo TIGR praznuje 95 let.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Zakaj so se pri multinacionalnih družbah Disney+, Netflix in Apple odločili, da njihove vsebine in naprave ne bodo na voljo v slovenščini, drugačno odločitev pa so sprejele za uradne jezike na Hrvaškem, Madžarskem, Slovaškem, v Bosni in Hercegovini, Črni gori in Islandiji? Ali sta kriva slaba zakonodaja in neukrepanje pristojnih inšpektoratov in politike v Sloveniji ali pa pri omenjenih multinacionalkah vedo, da smo dobri govorci tujih jezikov in nas to pravzaprav niti ne moti? Podobno je tudi na področju javnih napisov in blagovnih znamk, ki so vse pogosteje samo v tujem jeziku. O posledicah takega stanja in možnostih izboljšanja voditelj Aleksander Čobec z gosti.

Gostje:
Lenart J. Kučić, svetovalec za medije na Ministrstvu za kulturo;
Andreja But, glavna inšpektorica Tržnega inšpektorata Republike Slovenije;
Sonja Trančar, glavna inšpektorica Inšpektorata Republike Slovenije za kulturo in medije;
Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša;
Andreja Žele, predsednica Komisije za slovenski jezik v javnosti SAZU.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Dve mali medvedki za dva mala bratca.
Pripoveduje: Majda Grbac.
Napisala: Cvetka Sokolov.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2001.

Ljudska glasba je živa snov, ki se nenehno spreminja in živi svoje življenje, še posebno v obdobju, ko je pod vplivom medijev in sodobnega življenja močno spremenila svojo vlogo v življenju ljudi, s tem pa posredno tudi vsebino in obliko, je zapisal glasbenik in glasbeni urednik Tomaž Rauch.

Danes bomo dali prostor glasbi in izvajalcem, ki zajemajo iz vira slovenske glasbene dediščine in ji dodajajo nove glasbene odtenke.

Poslušamo: Sounds of Slovenia, Hedera Vento, Jararaja in Trio Lumi.

21:00
Poročila

Na gradu Gewerkenegg v Idriji so sodili tolpi tihotapcev živega srebra, med katerimi je bila tudi Marina Melhiorca, najstarejša poimensko znana prekupčevalka z idrijsko čipko. "Že med preučevanjem virov me je pritegnila Melhiorca kot nasprotje med podobo naivne žrtve in glavnega veznega člena tihotapcev na drugi strani. Njena zgodba odpira vprašanja o družbeni pravičnosti, položaju žensk v družbi, revščini, nasilju in ljubezni," je o njej izjavila raziskovalka Marija Terpin Mlinar.

Dramaturg in režiser: Alen Jelen
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Jezikovna prirejevalka: Marica Brezavšček

Melhiorca – Metka Pavšič

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 2021.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V oddaji poslušamo skladbe Big Black Blue (Emil Spruk), Intuition (Igor Matkovič), Song (Janez Gregorc), Modre sanje (Milivoj Koerbler) ter Hey Jude (John Lennon/Jože Privšek).

23:00
Poročila

Ob Josipu Jurčiču radi poudarimo, da je bil dober pripovedovalec. Toda tudi Janko Kersnik ni bil od muh, nasprotno. To lahko najlepše opazimo v romanu Rokovnjači: Jurčič ga je zastavil in napisal do konca enajstega poglavja, Kersnik pa je roman dokončal po njegovih osnutkih (precej razgibano in jezikovno vešče). Ob 170. obletnici Kersnikovega rojstva se bomo pisatelju poklonili z nekoliko dramatičnim prizorom iz Rokovnjačev, v katerem je postavil različne romaneskne like na njihovo mesto.

Avtor literarnega dela Josip Jurčič,
avtor literarnega dela Janko Kersnik,
režiserka Živa Bizovičar,
interpret Domen Novak,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov