Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 1. okt. 2022

Prvi • Sob, 1. okt.

00:00
Poročila

Če bi radi slišali, kako zveni švedska balada iz devetega stoletja, bodite to noč z nami. Morda vam je tuja tudi beseda Svitar, ki si jo je naša gostja izbrala za ime zavoda. Ali pa še nikoli niste stopili na grad Rihemberk, enega najstarejših gradov na Slovenskem, ki je postal njen drugi dom. Spoznajte Bojano Čibej, pevko in interpretko kulturne dediščine, ki ima prav posebno poslanstvo. Nočni program iz novogoriškega studia pripravlja Eva Furlan.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Valentina Golob je pediatrinja, ki je skupaj s še 4. strokovnjakinjami različnih profilov v Dokležovju blizu Murske Sobote ustanovila razvojni center, v katerem imajo vsi otroci možnosti krepiti svoje danosti. Potem ko je vodila razvojno ambulanto s centrom za zgodnjo obravnavo v murskosoboški bolnišnici, je spomladi stopila na novo pot, na kateri želijo v centru Papilio zlasti s preventivnimi dejavnostmi podpreti področja, kjer se v javnem zdravstvu in šolstvu porajajo vrzeli, ki pa jih tako otroci kot njihovi starši sami ne zmorejo zapolniti. Sodobni način življenja otroke vse prevečkrat prikrajša za primarno pridobivanje izkušenj, starši pa od njih pričakujejo več, kot zmorejo oziroma s svojimi pričakovanji prehitevajo običajni razvoj otroka. Na vse to je pred prihajajočim Tednom otroka v pogovoru s tokratno Lokalno junakinjo, pediatrinjo Valentino Golob, opozorila naša pomurska dopisnica Lidija Kosi.

Antični misleci večkrat opominjajo ljudi, da je njihova sreča trenutna in minljiva, zato naj pazijo, da se v svojem veselju ne bi prevzeli in s tem priklicali nadse nesrečo. Lep primer tega je zgodba o grškemu politiku Solonu, ki so ga zaradi njegove modrosti prištevali med sedmerico modrih, ter lidijskem vladarju Krezu, čigar neizmerno bogastvo je že v antiki postalo pregovorno.
\tKo je Krez Solona gostil pri sebi, je od njega poskušal izvedeti, kdo je najsrečnejši človek. Menil je namreč, da je to zaradi silnega premoženja in moči prav sam, a je Solon na prvo mesto postavil poštenega in domoljubnega Atenčana, na drugo pa dva brata, ki sta izstopala po pobožnosti. Ko je Krez začudeno vzkliknil, da so vsi trije že mrtvi, mu je Solon pojasnil, da zaradi spremenljive človekove usode pred njegovo smrtjo ne more zatrdno reči, da je srečen. Ta odgovor je Kreza raztogotil, tako da je modreca hitro odslovil in še najprej trdno verjel, da je prav sam najsrečnejši človek pod nebom.
\tNedolgo zatem je Apolonovo preročišče vprašal, ali naj vodi vojsko nad Perzijo, ki je takrat pridobivala moč, in dobil odgovor, da bo veliko kraljestvo padlo. Zaslepljen od samozavesti in zanašajoč se na svojo dotedanjo srečo je Krez začel spopad, a je doživel hud udarec, kajti v njegovo kraljestvo je vdrl perzijski kralj Kir, zasedel njegovo palačo, samega Kreza pa ukazal zažgati na grmadi. Brž ko so vojaki prinesli bakle, da bi zanetili ogenj, se je Krez spomnil Solonovih besed in med tarnanjem nad svojo nesrečo glasno ponavljal njegovo ime. Kir ga je povprašal o tem in Krez mu je povedal, kako se je modrecu nekdaj posmehnil, zdaj pa res doživlja preobrat usode, pred katerim ga je Solon posvaril. Ob tej zgodbi se je Kir zamislil nad seboj in nemudoma ukazal, naj Kreza osvobodijo in ga znova postavijo na čelo Lidije. Že je kazalo, da se mu bo položaj vendarle obrnil na bolje, toda vojaki niso mogli več pogasiti ognja, ki se je hitro razširil po grmadi, tako da se je Krez že drugič v istem dnevu znašel na robu med življenjem in smrtjo. V obupu je pomolil k bogovom in jih prosil za pomoč – in res se je nebo, ki je bilo do tedaj brez oblačka, nenadoma zmračilo, pridivjala je nevihta in pogasila ogenj, Krez pa je bil naposled le rešen. Njegova zgodba se je ohranila kot svarilo vsem, ki se v svoji sreči nespametno spozabijo in menijo, da je nič ne bo zamajalo.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 1. oktober

06:15
Vreme z meteorologom

V prihodnjih minutah se bomo družili z najmlajšimi, ki obiskujejo II. osnovno šolo Celje. Ker je bila na današnji dan 1889 ustanovljena Mestna hranilnica Ljubljanska, se je Aleš Ogrin ob obisku šole z njimi pogovarjali o tem, kaj mislijo, da hranilnica sploh je.

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V tokratnem KiKsu bomo povezali matematiko in slovenščino. Pozorni bomo predvsem na presledke med številkami in znaki, izvedeli, kako pravilno zapisati decimalna števila in račune. Andreja Gradišar je zato pred mikrofon Prvega povabila doc. dr. Tino Lengar Verovnik, predavateljico na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in sodelavko Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

08:00
Poročila

V oddaji boste slišali veliko o oblačilih – ali je pomembno, da se oblečemo lepo, ali je morda še pomembnejše, da nam je udobno? Spoznali boste mlade sogovornike iz ljubljanske Osnovne šole Prule, ki so modrovali o šolskih uniformah, pa tudi o tem, ali se morda oblačijo v skladu s svojim počutjem.

09:00
Poročila

Pred tednom otroka, ki se začne v ponedeljek in bo potekal z geslom Skupaj se imamo dobro, bomo govorili od duševnem zdravju mladih. S to temo se bodo mladi ukvarjali tudi na zasedanju otroškega parlamenta prihodnji dve leti. Z nami bodo otroški parlamentarci, ki se na to zasedanje pripravljajo, predstavili bodo svoje misli o tem, kaj je zanje duševno zdravje in dobro počutje in kaj vse pomeni, da se imamo skupaj dobro.

Huda muska odgovarja na vprašanja o muziki okoli nas ter nagovarja mlade poslušalke in poslušalce h glasbenemu ustvarjanju. Pripravlja jo profesor glasbe Matej Jevnišek.

11:00
Poročila

Podajamo se na filmsko odisejo s težko pričakovanim dokumentarnim filmom Moonage Daydream, ki raziskuje ustvarjalno, spiritualno in glasbeno pot enega največjih in najbolj priljubljenih zvezdnikov vseh časov Davida Bowieja. Obiskali smo tudi mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike, Zoom, in si ogledali filme z rednega kinosporeda, med njimi Vorteks in Avatar 3D.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

12:11
RI Primerni inšpektorja Vrenka splošni

Ponovitev torkove oddaje Prva vrsta, v kateri je gostoval pianist Jan Sever.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Morje prinaša številne zgodbe, tiste iz daljnih prostranstev, pa tudi tiste z domačih bregov. Vsako soboto ob 13:40 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

14:00
Poročila

14:14
Napoved GLC 01. 10.

14:30
Sobotno branje

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Obvestila

Gost tokratne oddaje Razkošje v glavi je vsestranski pripovedovalec zgodb; glasbenik, raper, igralec in scenarist; Joseph Nzobandóra - Jose. V oddaji ob pomoči svojih izkušenj pretresa koncept identitete, razkriva pripovedno moč odra in pojasnjuje, zakaj ne sodeluje v 'rapovskih dvobojih'. Pred mikrofon ga je povabil Ambrož Kvartič.

17:00
Poročila

Poslušamo novi album uglasbene poezije Med nama je angel, predstavlja nam ga njegova avtorica, kantavtorica Ditka. Tako kot na prejšnjih treh albumih Ditka v ospredje postavlja sodelovanje s pesnikom Ferijem Lainščkom, tokrat pa dodaja še pet uglasbitev drugih pesnikov: Kajetana Koviča, Janeza Menarta, Cirila Zlobca, Karla Destovnika - Kajuha ter pesem Tiha misel Srečka Kosovela, ki je nastala v sodelovanju s Tinkaro Kovač.

18:15
Obvestila

18:16
Napoved GLC 01. 10., Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Slovenska salezijanska redovna skupnost je v letu dni v svoje središče na Rakovniku v Ljubljani sprejela pet mladih salezijancev: enega iz Ugande, dva iz Vietnama, enega iz Svobodne države Kongo in še enega iz Demokratične republike Kongo. Med njimi je tudi Cyprian Mbaziira iz Ugande, ki je pred letom dni prišel v Slovenijo; zdaj opravlja vzgojno prakso v Domu Janeza Boska v Želimljem. Kdaj in kje je stopil v stik s krščanstvom in kakšna je bila njegova pot v Slovenijo? Njegov predstojnik v Sloveniji, salezijanski inšpektor Marko Košnik, pa odgovarja na vprašanje, zakaj so se salezijanci v Sloveniji odločili medse sprejeti mlade misijonarje iz tujine, kdo so ti mladi možje, ki želijo nadaljevati salezijansko formacijo pri nas, in kako je njihov prihod vplival na življenje v skupnosti, pa kakšen je odziv med verniki.

Kako je Jan pomagal mesecu najti kraj, kjer bi lahko svetil.
Pripoveduje: Marko Simčič.
Napisala: Maja Novak.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1980.

Nocojšnji glasbeni večer na prvem programu Radia Slovenija, ureja ga Jane Weber, je v znamenju glasbe našega big banda. V poslušanje vam ponujamo koncert, ki smo ga posneli 4. junija v Linhartovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma. Urednik snemanja je bil tokrat Andrej Prezelj. Gost večera, pozavnist Marshall Gilkes, združuje neskončno število različnih vplivov v en sam prepoznaven zvok. Gilkes kombinira džezovsko spontanost z elegantno arhitekturo klasične kompozicije, klasični džezovski sving z raznolikostmi modernizma; virtuozno tehniko pa s strastnimi čustvi. Njegova glasba, ki temelji na tradiciji glasbe big banda, ima edinstven sodoben zven, ki mu je prinesel svetovno prepoznavnost, med drugim tudi dve nominaciji za gremija. Revija Downbeat je Gilksovo muziko opisala kot »lebdečo radost, ki brez omahovanja kljubuje negotovemu času, v katerem smo«. Gilkesova glasba bo vsekakor pobožala tudi vašo dušo in vas hkrati držala nadvse pozorne skozi skoraj uro in pol posnetka ljubljanskega koncerta. Za glasbene sladokusce.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Groteskna igra, ekspresivna radiofonska metafora, v kateri je naslikana človekova življenjska pot kot vožnja z vlakom skozi predor.

Študent – Uroš Smolej;
Šahist – Vojko Zidar;
Sprevodnik – Pavle Ravnohrib;
Vlakovodja – Aleš Valič.

Režiserka: Irena Glonar; dramaturg: Pavel Lužan; tonski mojster: Jure Culiberg; glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina.

Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija oktobra 1998.

23:00
Poročila

Semoličeva poezija iz zbirke Robovi (2020) tematizira človekovo umeščenost v širši tok naravne zgodovine. Na tem horizontu razpira vprašanje človeške majhnosti, minljivosti, a tudi povezanosti vsega v večjo celoto.

Režiser Klemen Markovčič,
igralec Matej Puc,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Vojko Kokot.
Urednica oddaje Tina Kozin.

Janiva Magness: Hard To Kill. Potovanje po senčnih straneh življenja z veteranko bluza, soula in americane.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov