Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 4. okt. 2022

Prvi • Tor, 4. okt.

00:00
Poročila

00:15
Ponovitev: Sledi časa

01:00
Poročila

01:15
Ponovitev: Razkošje v glavi

02:00
Poročila

02:15
Ponovitev: Sobotno branje

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Ko je Frančišek, asiški mladenič, s peščico sobratov hodil po sončni Umbriji, je opazil, da je eden izmed njegovih življenjskih tovarišev žalosten. In asiški ubožec mu je svetoval: »Če ne moreš biti vesel, pojdi k spovedi, potem bodi vesel!« Nasvet umbrijskega trubadurja je veliko več kot le povabilo k lepemu obredu, ki očiščuje in pomlaja. Frančišek je namreč prijatelju svetoval, naj sprejme svojo majhnost in tudi uboštvo. Toda to priznanje lastnih meja naj se ne konča z objokovanjem in tarnanjem nad svojo grešnostjo, pač pa naj zaupa, da je Bog dober in usmiljen, da rad odpušča in vsakogar okrepi.

In prav za to gre, za spoznanje, da nas dobri Bog sprejema v naši majhnosti, da nas je kljub naši grešnosti vesel in da nas s svojo milostjo objema kot mati, ki se ljubeče dotakne ranjenega otroka in ga potolaži. Ko se človek zave, koliko mu je odpuščeno, se vzraduje in tudi sam začne prizanesljivo gledati na druge in vso svojo okolico. To je modrost človeške osebe, ki si upa stopiti uboga pred Boga. Zato tudi evangelij blagruje male in revne, ki jim je razkrito, kar je zakrito modrim in razumnim tega sveta. Ti, ki znajo bit ponižni pred neskončno ljubeznijo, postanejo več kot inteligentni in močni, postanejo sveti.

Kajti svetost ne pomeni, da je nekdo nadčlovek, tudi ne pomeni izjemnih darov in kreposti, pač pa to, da človek sprejme: Bog se je naselil v mojem srcu, njegova dobrota in usmiljenje!

Radost, da Bog kljub naši majhnosti prebiva v nas, nam lahko podari nov polet, da potem tudi mi prizanesljivo gledamo na soljudi in opazimo dobro, ki se skriva v njih. Iti k spovedi ali spreobrniti se potemtakem pomeni obrat od zatemnjenosti našega srca k svetlobi, obrat od žalosti k veselju.

To veselje nam pomaga, da smo pozorni na besede in dogodke, ki prinašajo upanje. Ko je radost v našem srcu, opazimo tudi lepoto narave in v njej začutimo darežljivost Stvarnika. Ni nam težko z asiškim trubadurjem zapeti melodije Hvalnice stvarstvu. V obzorju njenega veselja smo tudi mi sposobni nasloviti sonce in veter z imenom brat, luno in svojo zvezdo z vzdevkom sestra. Niso samo negativna čustva nalezljiva, tudi tako veselje se lahko širi med nami.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 4. 10.

06:15
Vreme z meteorologom

Danes Inforetrospektiva zavija v nebo, kjer že 3 leta ni več slovenskih letal. Bil je 30. september 2019, ko je kranjsko okrožno sodišče prejelo predlog za začetek stečajnega postopka Adrie Airways. Že nekaj dni pred tem so bili odpovedani mnogi ali kar vsi leti Adrie. Takšen je bil konec letalske družbe, ki je nepretrgoma delovala od leta 1961.
Adria Airways je bila v težavah že nekaj časa pred stečajem – lahko bi rekli tudi leta – o tem ni dvoma. V naslednjih minutah pa se na Prvem lotimo vprašanja, ali so krivci za njen dokončni propad že kaznovani in kako je z dediščino Adrie – njeno letalsko šolo, spričevalom za letenje, blagovno znamko.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Američanka z novozelandskimi koreninami, ki se ukvarja s polinezijskimi plesi. To je Piper Williams. Utah je njena domača zvezna država. Iz kraja sredi puščave jo je v zeleno Slovenijo pripeljala misijonarska pot. Prišla je lani decembra, najprej v Celje, nato v Ljubljano, ostala bo do prihodnjega maja. Kako se ima v Sloveniji v tem času, pa v naslednjih minutah. Čas je za Drugi pogled.

08:00
Poročila

Rak dojk je v Sloveniji, podobno kot v večini razvitih držav, najpogostejši rak pri ženskah, saj j to vsak peti nov primer raka pri ženskah. Ni pa izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Na pomen preventive in zgodnjega odkrivanja bolezni vsako leto opozarja rožnati oktober, pa tudi naš Svetovalni servis. V torek po osmi bo zato naša gostja dr. Simona Borštnar z Onkološkega inštituta. Vprašanja zanjo sprejemamo med oddajo na tel. št. 01 475 22 22, že pred oddajo pa na e-naslovu prvi@rtvslo.si in v obrazcu na spletni strani prvi.rtvslo.si

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

09:05
RI Primeri inšpektorja Vrenka nocoj

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter pregleduje glasbene vsebine na Prvem.

09:27
Milan Kamnik - Prenos koncerta v Sobotnem glasbenem večeru

10:00
Poročila

Torkovo dopoldne je rezervirano za različne poglede na aktualne dogodke, ki iz tedna v teden spreminjajo svet, pa tega pogosto sploh ne opazimo. V Intelekti poskušamo skupaj z uglednimi strokovnjaki z različnih področij – gospodarstva, znanosti, kulture, politike in drugih – ponuditi kritično mnenje o ključnih dejavnikih globalnega in lokalnega okolja.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Teden Nobelovih nagrad je danes prinesel dobitnike nagrade za fiziko. Razdelili si jo bodo francoski, ameriški in avstrijski fizik Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger. Kot so sporočili iz Švedske kraljeve akademije, so nagrado prejeli za prelomne znanstvene poskuse s prepletenimi fotoni in za pionirska odkritja na področju kvantne informatike.
Druge teme:
- Ukrajinska vojska na jugu dosegla največji preboj doslej, Putin naj bi še danes podpisal zakon o priključitvi
- Panika na severu Japonske zaradi severnokorejske balistične rakete
- Ob svetovnem dnevu varstva živali poudarjanje odgovorne skrbi zanje

Še drugi poudarki iz oddaje:
-Prvi festival duševnega zdravja v Novi Gorici
-Novo mesto pridobilo evropski projekt digitalizacije
-Mariborsko knjižnico Pobrežje preselili na bolj dostopno lokacijo
-Brežice že žanjejo sadove usmeritve v trajnostni turizem.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Sindikati se te dni odločajo o podpisu nedavno parafiranega dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju. Kmalu po podpisu bodo sledila pogajanja o sistemskih spremembah plačnega sistema. Kako ga spremeniti? Bi mogoče bilo bolje razmišljati o povsem novem plačnem sistemu? Medtem pa so šolniki, zdravstveni delavci in zdravniki v stavki. O vsem tem v Studiu ob 17.00 s Katjo Arhar.

Gostje:
Sanja Ajanovič Hovnik, ministrica za javno upravo;
Jakob Počivavšek, vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja;
Irena Ilešič Čujovič, podpredsednica Konfederacije sindikatov javnega sektorja;
Bojan Popovič, pravni svetovalec Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov FIDES.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Mrožek dobi očala.
Pripovedujeta: Silva Čušin in Brane Grubar.
Napisal: Peter Svetina.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2002.

Zajuckaj in zapoj je ena izmed redkih prireditev v Ljubljani, ki predstavlja ljudske pevce in godce, še vedno povezane s spontanim petjem in glasbo v kroženju medgeneracijskega prenašanja izročila. Prvi koncert so pripravili leta 1997. Od začetkov mineva 25 let in Zajuckaj in zapoj je postala že znana prireditev Glasbenonarodopisnega inštituta. Z oddajo bomo pobrskali po posnetkih koncerta vse od leta 1998 pa so 2021.

Več o prireditvi bo povedala organizatorka, dr. Urša Šivic.

Zapeli in zaigrali bodo: Folklorna skupina Val Resia, Ljudski pevci iz Obirskega, Marija Varga iz Dobrovnika, Tamburaši iz Sodevcev, Ljudske pevke iz Zgornjega Leskovca, Smledniški pritrkovalci, Godci KUD Franc Ilec Loka Rošnja, Veronika Zajec, Robnikov sestri in Ivan Retko, Ljudski pevci iz Cirkulan, Kapelski pubje, Ljudske pevke iz Adlešič, Družina Erčulj, Muzikanti FD Lancova vas, Pevke AFS France Marolt, Gailtaler Widlsänger - Ziljski ljudski pevci in Maroltovke.

21:00
Poročila

V prvem od štirih delov kriminalistične serije višji inšpektor Martin Vrenko razvozlava primer umora zdravnika, v katerega naj bi bila vpletena skrivnostna ženska v rdeči obleki, a tudi njegova žena Mojca ne skopari z ugankami. Lahko ni niti inšpektorjevemu pomočniku Brezniku, saj ta primer zanj pomeni opravljanje pripravniškega izpita. Stanovanjski blok, v katerem je živel umorjeni zdravnik, pa sčasoma odpira nove in nove povezave med svojimi stanovalci.

Prirejevalka: Mateja Perpar
Režiserka: Ana Krauthaker
Dramaturginja: Vilma Štritof
Tonski mojster: Urban Gruden
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Martin Vrenko - Matej Puc
Mojca Vrenko - Mojca Funkl
Marko Breznik - Voranc Boh
Marta - Sara Dirnbek
Marjanca Ribič - Ajda Toman
Nastasja Novak - Barbara Medvešček
Milutin Latinović - Jožef Ropoša
Samuel Vraz - Branko Jordan
Forenzik - Blaž Šef

Uredništvo igranega programa
Igra je bila posneta v studiih Radia Slovenija junija 2022.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Začenjamo cikel oddaj o ustvarjanju Bojana Adamiča. V prvi oddaji se posvečamo njegovim ustvarjalnim začetkom.

23:00
Poročila

Selma Skenderović (2001, Koper) je študentka slovenistike in primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani. S svojimi deli pogosto nastopa na Obalnih rimah v organizaciji Centra mladih Koper. Kot zmagovalki Festivala mlade literature Urška leta 2020 je organizator festivala, Javni sklad za kulturne dejavnosti - revija Mentor, v svoji zbirki Prvenke izdal njen prozni prvenec Zakaj molčiš, Hava?
Gre za 15 kratkih zgodb, ki jih pripoveduje Hava. Če je bila v otroštvu junakinja deležna predsodkov, nemoči in strahu, sedaj svoj molk zamenjuje s pravico do besede. Pisateljica in avtoričina mentorica pri nastajanju knjige, Suzana Tratnik je o delu med drugim zapisala: "Pisava Selme Skenderović je vedno sočutna do razlik, čeprav jih velikokrat ponazarja neprizanesljivo in ostro, sama pripovedovalka pa angažirano posega v dogajanje in tako tudi v sam pripovedni tok." To je razvidno tudi iz zgodbe Plitvine iz omenjene zbirke.

Režiser Klemen Markovčič,
igralka Vesna Jevnikar,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Vojko Kokot.
Urednik oddaje Matej Juh.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov