Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 10. okt. 2022

Prvi • Pon, 10. okt.

00:00
Poročila

»Čuječnost je ljubeče zavedanje sedanjega položaja brez presojanja.« Kratka definicija čuječnosti, ki jo poučuje sprostitveni guru Joschka Breitner v knjigi »Upočasnjeno po prehitevalnem pasu – čuječnost za vodilne kadre«, bo podrobneje razložena v tokratnem nočnem programu. Čuječnost je ena izmed oblik, s katerimi lahko ublažimo ali celo odpravimo stres oziroma stresne situacije. Res pa je, da je že sam prostor prebiranja knjige, v kateri so opisani napotki in vaje za čuječnost, del lajšanja preobremenjenosti – in s tem blaženje stresnih situacij. Zveni morda zapleteno, skrivnostno? Naj ostane – več bo v nočnem programu razkrila voditeljica Lucija Grm ob jagodnem glasbenem izboru Aide Kurtović.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Luka Plavčak – motivator mladih

03:00
Poročila

03:15
Pop panorama repriza

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Predniki iz ne tako davnega časa, tisti stari stari starši in strici z dvema razredoma ali pa s ponavljalno šolo, so že vedeli za civiliziranost. Imeli so pa svoje stališče. Vse nobel, so rekli, pa tud vse narobe. A je treba vse zavijat, pa za vsako reč svoj škrnicelj! Kupiš kifeljc, plačaš pa še papir. Saj ta ne more bit zastonj.
Kdor od njih je doživel plastiko, se je dodatno čudil. Križanagora, mlek v popirnatih škatlah! Samo še nekaj let je nekam odteklo, ko je avtor Nesmilečnega življenja dejal soprogi Branki Jurca: A slišiš, agronom in kmet klatita isto latovščino. Približno takrat pa na simpoziju v Portorožu pisatelj Beno Zupančič: Ne zadošča več stol, zdaj je treba reči »problem stola«.
V preprostem pomenu gre za privajanje. Miselni tokovi valovijo na drugačni višini, v vsakdanjem življenju pa »kuhamo z vodó«, kakor je imela navado reči preprosta vaščanka za vse, kar je presegalo njen domet.
Bolj ko smo zaradi kake spremembe napeti, manj se zavedamo, čemu vsemu smo se že privadili. Zato je dobro kdaj napraviti kak seznam. Prvo, čemur sem se morala privaditi, so bili čevlji. Pravšnji, a so me utesnjevali. Prepovedano je bilo pa tedaj prihajati v šolo bosonog. Tudi šolske copate niso bile nič podobne domačim. Težko sem se civilizirala s priklanjanjem; klanjam se je kot pozdrav veljal učiteljem. S časom in res počasi se je nabrala vrsta privajanj. Celo s telefonom je šlo težko: zjutraj sem se za napoved ure v slušalko vedno vljudno zahvalila; Nataši Dolec bom pa ja rekla hvala! Da sem tele, mi je razodel kolega v moji tedanji – službi! Kako delujejo avtomati, niti danes ne vem prav dobro.
Tako gre s civilizacijo. Vključuje družbeni napredek. A ne človek ne človeštvo ga nista deležna v enaki meri. Če je napredek svetloba, je zaostajanje njegova senca. Prisoje in osoje. A kot da senca nima nobene prednosti! Kako hlastno jo kdaj iščemo. Kdaj sploh smemo reči, da je civiliziranost človeka zgrešila? Ali je manj učen, manj praktičen, manj moderen, manj ustvarjalen, manj komunikativen človek zato tudi manj človeški?
Ko je bilo ugledni družini, ker je pač sodila med bogate, zaplenjeno premoženje, niso več jedli s srebrno žlico, a so ostali -– dobrosrčni.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

08:00
Poročila

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja bomo v oddaji govorili o shizofreniji, duševni motnji, ki ni tako redka, se je pa še vedno drži močna stigma. Zaznamuje celotno družino in okolico človeka s shizofrenijo, ki potrebuje podporo zdravil, podporo domačih in preostale družbe.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Iz Ukrajine poročajo o najbolj obsežnih ruskih napadih od prvih tednov vojne. V številnih mestih je bilo zjutraj slišati eksplozije, ki so terjale več smrtnih žrtev. Prvič doslej je bilo raketirano središče Kijeva. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da si Rusi prizadevajo Ukrajino izbrisati z obličja Zemlje. Kot je dodal, hočejo Rusi povzročiti paniko in kaos ter uničiti ukrajinski energetski sistem. Kot drugo tarčo napadov je navedel civiliste. V Stockholmu pa se je danes končal teden razglašanja dobitnikov letošnjih Nobelovih nagrad.
- Nagrada za ekonomijo trem ameriškim bančnikom za raziskovanje vloge bank v finančnih krizah
- Premier Golob zagotovil zanesljivo oskrbo z energenti in nižje cene
- Po številnih zapletih začetek graditve težko pričakovane blejske obvoznice

Drugi poudarki oddaje:
- V Posočju od januarja precejšnja podražitev komunalnih storitev
- V Rušah do denarne pomoči po novem upravičenih več občanov
- Razkrižje majhno, a z bogato kulturno in naravno dediščino kot dobrim temeljem za razvoj turizma
- Podbreška potica prototip lokalne blagovne znamke

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Volitve v Bosni in Hercegovini z nekaj izjemami na politično prizorišče niso prinesle velikih sprememb. Nacionalizem in etnične delitve še naprej ostajajo najboljša pot do glasov volivcev, saj se politiki s podražitvami, strahom pred energetskim pomanjkanjem in množičnim odhajanjem prebivalcev v kampanji niso preveč ukvarjali. Glasovi se ob zapletenem volilnem sistemu še vedno preštevajo, v dogajanje pa je prav na volilni dan posegel tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti Christian Schmidt, ki je uporabil bonska pooblastila ter spremenil volilno zakonodajo in ustavo entitete Federacije BiH. Kot je sporočil, da bi končal politično blokado. Bo nova oblast sposobna razdeljeno državo postaviti na drugačno pot?

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Vlada v predlogu proračuna za prihodnje leto načrtuje orjaški izdatke, skoraj 17 milijard evrov. Na prvi pogled se zdi, da so neupravičeno napihnjeni, poznavalci pa ocenjujejo, da gre za načrtovanje na zalogo zaradi številnih neznank v zvezi z energetsko krizo. Tudi rezervacija sredstev za nacionalizacijo oz. dokapitalizacijo energetskih družb bi se še pred nekaj leti zdela povsem radikalna poteza.
Kako realna sta glede na izrazito ohlajanje gospodarstva predloga proračunov za prihodnji dve leti, danes predstavljena tudi poslancem državnega zbora, kje odražata prioritete vlade, katerim področjem dajeta največjo težo, voditeljica Urška Jereb s sogovorniki in javljanji iz parlamenta.

Gostje:
Saša Jazbec, državna sekretarka na Ministrstvu za finance;
Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije;
dr. Anže Burger, ekonomist s Fakultete za družbene vede v Ljubljani.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Mia je imela najraje na svetu toplo sonce …
Pripoveduje: Nina Valič.
Napisala: Elvira Košele.
Pravljica z natečaja za oddajo Lahko noč, otroci! Posneto v studiih Radia Slovenija 2013.

Prenos koncerta iz bara Cukrarna.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Liraz: Roya – Sanjarija. Liraz in člani njene izraelske skupine so se tokrat neposredno srečali z iranskimi glasbeniki, večinoma sodelavci s predhodnega albuma.

23:00
Poročila

Ameriški avtor Nathan Hoks je avtor dveh nagrajenih pesniških zbirk: Budnice (2010) in Ozki krog (2013). Na univerzi v Chicagu predava kreativno pisanje in soureja mikro založbo Convulsive Editions, ki izdaja različne publikacije v visokem tisku. Leta 2018 je prejel nagrado Tomaža Šalamuna za kratek pesniški rokopis Zasanjani dnevi obstoja. V okviru omenjene nagrade je istega leta obiskal Ljubljano in mesec dni preživel v stanovanju Javnega sklada za kulturo.

Prevajalka Ana Pepelnik,
režiserka Špela Kravogel,
interpret Blaž Šef,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojstra zvoka Sonja Strenar in Miha Jaramaz,
urednica oddaje Tina Kozin.
Leto nastanka 2019.

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov