Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 20. maj. 2021

Val 202 • Čet, 20. maj.

00:00
Novice

01:00
Novice

02:00
Novice

03:00
Novice

04:00
Novice

05:00
Novice

05:30
Prva jutranja kronika, Na sporedu ob 5.30

05:45
Dobro jutro

06:00
Novice

06:30
Novice

07:00
Druga jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

07:29
Vreme po Sloveniji

Doktorica fizike Tinkara Troha dela na Češki akademiji znanosti v Pragi, kamor je odšla pred tremi leti. Po prvotnih načrtih samo za eno leto obveznega podoktorskega študija v tujini, a je odtlej dobila več priložnosti za teoretsko in eksperimentalno raziskovanje na področju optike oz. elektromagnetnega valovanja, zaradi katerih se je odločila ostati. Poleg arhitekture Jožeta Plečnika, ki je pustila velik pečat na podobi današnje Prage, in drugih fizičnih, materialnih povezav med Slovenijo in Češko poudarja še cel kup kulturnih podobnosti, zaradi katerih pravi, da je živeti tam, kot da bi živel v "razširjeni domovini". Počasi se uči tudi češkega jezika, pri čemer opozarja, da vse jezikovne podobnosti (in na prvi posluh celo enakosti) med njeno materinščino in češčino to v resnici niso. Pogosto se srečuje celo z enakozvočnicami, ki imajo v slovenščini in češčini nasprotne pomene. To pa so seveda zelo plodna tla za nesporazume in po večini simpatične zaplete ob vsakdanjih interakcijah z domačini.

08:30
Novice

V dopoldanskih športnih minutah ponudimo odzive po predzadnjem krogu domačega nogometnega prvenstva, se posvetimo slovenskima polfinalnima nastopoma na evropskem prvenstvu v plavanju in drugemu finalistu državnega prvenstva v košarki.

09:30
Novice

09:37
Popevka tedna

09:55
Napoved radijskega sporeda

10:30
Novice

Tretji zvočni dnevnik prinaša zgodbo gimnazijke iz Zreč. Larisa se pripravlja na maturo in pisanje eseja, hkrati pa jo čaka še državno tekmovanje iz geografije. Maturantski ples je zaradi pandemije odpadel. Pouk od doma je naporen, sploh če na daljavo obiskuješ tudi glasbeno šolo. Lahko pa malo dlje spiš. Vsaj to.

11:30
Novice

11:38
Obvestila

Ko se simbol za baterijo v telefonu obarva rdeče, to pomeni znak za alarm. Vsi vemo, da se s starostjo telefona to dogaja vse pogosteje. Na tak znak smo vse bolj pozorni tudi v električnih avtomobilih, kjer baterije predstavljajo največji del cene in teže avtomobila. Če v naših družbah pridobivajo vse večji pomen, kaj se torej dogaja na področju razvoja zmogljivejših baterij? Posel sestavljanja baterij je trd, napredek pa se meri v odstotkih. V Frekvenci X ob 12.00 pogledamo, v katere smeri bo šel razvoj baterijskih sistemov, kako bodo vplivali na naše ravnanje z okoljem in kako bo ogrodje naprave ali vozila postalo - baterija. Si torej že lahko zamislimo letalo, ki ga bo poganjala elektrika, ali telefone, ki bodo debeli le kot kreditna kartica?
Gosti: dr. Matej Huš, dr. Robert Dominko (Kemijski inštitut), dr. Leif Asp (Univerza Chalmers, Švedska).

12:30
Novice

Petindvajsetminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

"Kako bomo živeli skupaj". Srečanje s slovensko ekipo, ki je bila izbrana s projektom Skupno v skupnosti. Njihov projekt predstavlja raziskovanje nekdanje družbene infrastrukture zadružnih domov. Arhitekta Blaž Babnik Romaniuk in Rastko Pečar ter kustosinji, umetnostni zgodovinarki Martina Malešič in Asta Vrečko.

14:20
Obvestila

14:30
Novice

15:03
Radio napoveduje

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

16:30
Novice

Odbita do bita je sodelovala na letošnji marketinški konferenci Fanfara. Spraševali smo se, kako spremembe vplivajo na življenje in kako na tehnologijo. Kako so se v virtualnem svetu znašle panoge, ki ne morejo živeti brez realnega občinstva? O digitalnem turizmu in kulturi s strokovnjakinjo za digitalni marketing Tamaro Langus.

17:30
Novice

17:35
Obvestila

17:36
Popevka tedna

Strelci začenjajo evropsko prvenstvo, plavalci se na prvenstvu stare celine v Budimpešti borijo za kolajne, hokejisti pa v Tivoliju počasi zaokrožujejo turnir reprezentanc, ki so ostale brez letošnjega svetovnega prvenstva nižjih kakovostnih razredov.

Ameriška zasedba Blink-182 je pred 20 leti izdala četrti studijski album Take Off Your Pants and Jacket.

Gost Nine Zagoričnik ob 21.00 bo Matevž Čelik, arhitekt, nekdanji vodja Muzeja za arhitekturo MAO in komisar slovenske predstavitve na 17. Beneškem bienalu arhitekture. Glavna glasbena tema oddaje z Borjo Močnikom že od 20.00 pa bo nova plošča britanske novodžezovske skupine Sons of Kemet.

18:30
Radijski dnevnik, Na sporedu ob 18.30

Matevž Čelik, arhitekt, nekdanji vodja Muzeja za arhitekturo MAO, komisar slovenske predstavitve na 17. Beneškem bienalu arhitekture.

Glavna glasbena tema oddaje bo nova plošča britanske novodžezovske skupine Sons of Kemet, ki jo vodi saksofonist Sabaka Hutchings. Naslov je Future Is Black. Predstavili bomo tudi nekaj novega in nekaj starejšega gradiva brazilskega pevca Lucasa Santtane. Napovedali bomo še vnovično izdajo albuma To Dust soulovske pevke Alice Russell.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov