Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 26. maj. 2022

Val 202 • Čet, 26. maj.

00:00
Novice

01:00
Novice

02:00
Novice

03:00
Novice

04:00
Novice

05:00
Novice

05:30
Prva jutranja kronika, Na sporedu ob 5.30

05:45
Dobro jutro

06:00
Novice

06:30
Novice

07:00
Druga jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

07:29
Vreme po Sloveniji

Medtem ko smo se pri nas, kar zadeva koronavirus in njegov vpliv na vsakdanje življenje, po sprostitvi epidemičnih ukrepov tudi sami precej sprostili, ponekod po svetu pomlad doživljajo povsem drugače. V oddaji Globalna vas se pogovarjamo s Slovencem, ki živi v že približno dva meseca popolnoma zaprtem Šanghaju. V kitajskem mestu z več kot 26 milijoni prebivalcev so se namreč odločili vztrajati pri strategiji borbe proti virusu z ničelno toleranco do pojava okužb - ne glede na posledice za tamkajšnje prebivalstvo. Doživljanje trenutnega zaprtja se sicer zaradi specifične hierarhije državne in lokalnih oblasti zelo razlikuje od soseske do soseske, Rok Andrejc pa bo v intervjuju delil svoje izkušnje s šanghajskim lockdownom, ki ga med drugim zaznamujejo precejšnja negotovost glede dostopnosti do osnovnih življenjskih dobrih (zlasti živil in zdravil), nepredvidljiv potek in trajanje zaprtja, vsakodnevna ali tudi večkratna testiranja dnevno, a tudi solidarnost ljudi, ki v težkih časih znajo stopiti skupaj in si pomagati pri tem, da kot skupnost prebrodijo močno politično represijo in posledice, ki jih ima ta na njihov vsakdan.

08:30
Novice

V dopoldanskem Navalu na šport se posvetimo finalu konferenčne lige. V prvi izvedbi tega tekmovanja je igrala tudi Mura, v finale sta prišla Roma in Feyenoord. Ponudimo tudi odzive iz Domžal, kjer se je začel finale državnega prvenstva v košarki.

09:30
Novice

09:37
Popevka tedna

09:55
Napoved radijskega sporeda

10:30
Novice

V tokratni oddaji se posvečamo vadbi najmlajših. Zakaj je gibanje predšolskih otrok pomembno in katere so najprimernejše oblike vadbe zanje, preverimo skupaj z otroki in strokovnjaki.

11:30
Novice

11:38
Obvestila

V Frekvenci X še zadnji, 3. del serije o zajemanju in shranjevanju ogljika, torej o sklopu tehnologij, ki bodo eden izmed pomembnih delov v mozaiku boja proti segrevanju ozračja. Izpusti ogljika, ki so eden izmed krivcev za globalni dvig temperatur, bi namesto v ozračju lahko pristali nekaj tisoč metrov pod zemeljskim površjem. Taki projekti ne le da so možni, ampak že potekajo. V zadnjem delu zato z gosti serije razmišljamo, kako zasnovati projekte zajemanja in shranjevanja ogljika, kakšna je vloga države in zasebnih podjetij, s čim moramo začeti v Sloveniji in kakšne etične dileme spremljajo prihod novih tehnologij. Gosti so Roy Vardheim, direktor norveškega državnega podjetja Gassnova, Markus Hole, Fortum Oslo Varme, Eva Avbelj, inženirka v naftnem podjetju v Stavangerju, dr. Miloš Markič, Geološki zavod Slovenije, dr. Blaž Likozar, Kemijski inštitut, in Frederic Hauge, vodja okoljevarstvene organizacije Bellona.

12:30
Novice

Petindvajsetminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

V tokratnih Kulturnicah bomo obiskale 27. bienale slovenskega oblikovanja BIO Ljubljana, ki pod taktirko kuratorke Jane Withers svoja vrata odpira 26. maja. Povezal bo napredne in okoljsko ozaveščene oblikovalce, arhitekte, mislece in raziskovalce z vsega sveta.

14:20
Obvestila

14:30
Novice

Ena od turističnih panog, v kateri se v zadnjih letih najpogosteje omenja sodelovanje ponudnikov, izmenjava izkušenj in dobrih praks, je gotovo vinarstvo. Slovenski vinarji iz vseh treh vinorodnih dežel pa so v tem obdobju svoje sodelovanje zelo uspešno prenesli tudi na nogometna igrišča. Slovenska vinska nogometna reprezentanca je, to lahko rečemo brez zadržkov, najboljša v Evropi. Štirikratni evropski prvaki - doslej je bilo odigranih pet prvenstev stare celine - bodo tudi na prihajajočem evropskem nogometnem prvenstvu VINO EURO 2022, ki se prične prihodnji teden na Češkem, v vlogi favorita.

15:03
Radio napoveduje

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

16:30
Novice

Starlink ni tehnološka novost, je pa satelitov, ki ponujajo pokritost z internetom v 33 državah, vedno več. Kaj (tudi v Slovenijo) prinaša tehnologija podjetja Space X in koga moti? Zakaj nas debate o internetu, ki si ga lastijo zasebna podjetja, morajo skrbeti?
Gost: dr. Boštjan Batagelj, Fakulteta za elektrotehniko

17:30
Novice

17:35
Obvestila

17:36
Popevka tedna

V popoldanskem Navalu na šport se preselimo na brzice ob evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Ujamete tudi zanimivosti iz nogometne reprezentance in aktualne novice ob začetku kvalifikacij za popolnitev prve slovenske nogometne lige.

Ameriška zasedba Red Hot Chili Peppers je pred 20 leti izdala album By the Way.

Večerni spored 18:25

18:30
Radijski dnevnik, Na sporedu ob 18.30

Sežana in Triglav bosta določila zadnjega udeleženca prve slovenske nogometne lige v prihodnji sezoni. V večeru na Valu 202 ujamete poročilo po tekmi.

Nina Zagoričnik in Borja Močnik razvajata z glasbo in intervjujem, ki vam da misliti.

21:54
IDT 04(50) - Z VAMI VAL 202

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov