Foto: Matej Kolakovic
Foto: Matej Kolakovic

Uspešni začetki

Dve leti po ustanovitvi Televizije Slovenija, leta 1960, so sodelavci današnje RTV Slovenije, tedaj RTV Ljubljana, že zagotovili prvi mednarodni televizijski signal s smučarskih poletov v Planici. To je bilo takrat tudi prvikrat, da je bil televizijski signal iz tedanje Jugoslavije posredovan v nadaljnjo distribucijo EBU, Evropski radiodifuzni zvezi, ki je signal posredovala širom sveta.

Smučarske polete iz Planice leta 1960 je režiral Fran Žižek, zelo pomembno vlogo pa je imel tudi legendarni Beno Hvala, dolgoletni sodelavec RTV Slovenija in izumitelj tako imenovanega »slow motion« posnetka, ter prejemnik Prešernove nagrade (1977 za režijo Hlapca Jerneja na osrednji proslavi ob 100-letnici rojstva Ivana Cankarja), Bloudkove nagrade (1988 za udejstvovanje v športu in velik prispevek k razvoju športnega programa RTV Ljubljana) in Tomšičeve nagrade (za novinarsko delo).

RTV Slovenija je s svojimi produkcijskimi ekipami sodelovala pri številnih prenosih svetovnih (SP) in evropskih (EP) prvenstev, ki so se odvijala v Sloveniji. Prvi prenos je bil prenos svetovnega prvenstva v namiznem tenisu iz Ljubljane leta 1965, sledili so tekmovanja v hokeju na ledu (SP) leta 1966 in 2007, košarki (SP) 1970, veslanju (SP) v letih 1979 in 1989 z Bleda, dvigovanju uteži (SP) 1982, kegljanju (SP) 1984, biatlonu (SP) 2001, vaterpolu (EP) 2003, rokometu (EP) in gimnastiki (EP) 2004, mladinsko SP v umetnostnem drsanju na ledu 2006, veslanju (SP) in krosu (SP) leta 2011, EP v košarki 2013 do številnih tekem svetovnega pokala v veslanju (Bled), kajaku in kanuju na mirnih in divjih vodah (Tacen, Solkan), gorskem kolesarstvu (Maribor), smučarskih skokov (Ljubno) in poletov (Planica), teku na smučeh (Rogla in Planica), alpskem smučanju (Maribor in Kranjska Gora) ter deskanju na snegu (Rogla).
Pregled v oddaji Slikovitih 55: šport.

Foto: Katja Kodba
Foto: Katja Kodba

Sodelovanje produkcijskih ekip RTV SLO na olimpijskih igrah

Velika prelomnica v zagotavljanju mednarodnega televizijskega signala so bile zagotovo olimpijske igre v Sarajevu leta 1984. RTV Ljubljana je namreč tam igrala zelo pomembno in predvsem aktivno vlogo, ne samo v zagotavljanju opreme, ampak tudi s sodelovanjem skupin strokovnjakov za snemanja in prenose.

Stane Škodlar, dolgoletni in mednarodno priznani režiser prenosov športnih tekem na RTV Slovenija, je bil režiser prenosov tekmovanj v dvigovanju uteži na olimpijskih igrah leta 1984 v Los Angelesu in za režijo prejel prestižno nagrado emmy. Režiral je prenose s sedmih poletnih in dveh zimskih olimpijskih iger (več).

Sodelovanje na zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu je bilo le prvo sodelovanje na največjem športnem tekmovanju na svetu. Ekipe tedaj že RTV Slovenija so samostojno sodelovale tudi na poletnih olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni, kjer so skrbele za pokrivanje tekmovanja v dvigovanju uteži. Sledilo je sodelovanje na poletnih olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyu, kjer je slovenska ekipa pokrivala tekmovanja v kajaku in kanuju na divjih vodah, leta 2004 v Atenah so skrbeli za prenose hokeja na travi. Po Atenah so slovenske produkcijske ekipe sodelovale še na zimskih olimpijskih igrah v Torinu 2006, kjer so pokrivali smučarske skoke, na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu 2008 so pokrivali tekmovanja v kajaku in kanuju na divjih vodah ter bmx-u. Na zimskih olimpijskih igrah v Kanadi, Vancouver 2010, so znova skrbeli za mednarodni signal s smučarskih skokov. Do sedaj zadnje sodelovanje na olimpijskih igrah pa je bilo v Rusiji, na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014, kjer so znova pokrivali tekme v smučarskih skokih vključno s skoki v nordijski kombinaciji. Na zadnjih zimskih paralimpijskih igrah v Pjongčangu 2018 je produkcijska ekipa pod taktirko režiserja Dejana Čretnika skrbela za prenose z biatlonskih tekmovanj in teka na smučeh.

Proizvajalec mednarodnega signala na slovenskih prizoriščih športnih dogodkov

Od leta 2013, ko so bili kupljeni najsodobnejši režijski TV-kamioni (to so reportažna vozila), zagotavlja RTV Slovenija mednarodni signal prenosov športnih tekmovanj v HD-tehniki, pred tem pa je bil signal prenosov v SD-tehniki.

Prvi prenos alpskega smučanja, ki so ga zagotovili, je bil prenos tekmovanja za Zlato lisico leta1964. RTV Slovenija že dolga leta zagotavlja mednarodni signal s treh prizorišč tekem iz Planice (svetovni pokal v smučarskih skokih oziroma smučarskih poletih), Kranjske Gore (tekme v alpskem smučanju - slalom in veleslalom za moške v svetovnem pokalu – pokal Vitranc) in Pohorja (slalom in veleslalom za ženske v svetovnem pokalu – Zlata lisica). Od leta 2016 se je nabor lokacij športnih prenosov s slovenskih prizorišč razširil tudi na Pokljuko (svetovni pokal v biatlonu), Roglo (tek na smučeh in deskanje na snegu) ter Ljubno (smučarski skoki za ženske) in z izgradnjo nordijskega centra v Planico (tek na smučeh).

RTV Slovenija je za produkcijo mednarodnega TV-signala poskrbela tudi na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici (2020) in biatlonu na Pokljuki (2021).

Vsako leto poskrbi tudi za produkcijo mednarodnega signala s tekem svetovnega pokala v športni gimnastiki in športnega plezanja. Ob tem je RTV Slovenija do leta 2020 proizvedla signal z vseh mednarodnih tekem slovenske nogometne reprezentance, tako v kvalifikacijah za Uefa evropska prvenstva kot Fifa svetovna prvenstva ter prijateljskih tekem.

Zagotavljanje zvokovnega in slikovnega materiala v času predsednikovanja EU

RTV Slovenija je leta 2008 zagotovila vso tehnično produkcijsko izvedbo prenosov in zagotavljala posnetke dogodkov in sestankov vključno z morebitnimi izjavami v času, ko je Slovenija predsedovala Svetu EU. Kot proizvajalec zvoka in slike so zagotavljali zvokovni in slikovni material dogodkov in omogočali dostopa do signalov zainteresiranim domačim in tujim radijskim ter televizijskim organizacijam. RTV Slovenija je tudi leta 2021, ko je Slovenija ponovno predsedovala Svetu EU pokrivala dogodke in zagotavljala tehnično podporo ob predsedovanju.