Leta 2016 je bila sprejeta Okoljska in energetska politika javnega zavoda RTV Slovenija. Kot okoljsko in energetsko osveščena organizacija aktivno vključujemo okoljske in energijske vidike dejavnosti in storitev v vsakodnevno delovanje in nadaljnji razvoj zavoda. Kot medijska hiša pa imamo z delovanjem na tem področju tudi velik posredni vpliv na celotno družbo v Sloveniji in širše.

Smo prejemniki okoljskega certifikata ISO 14001 in energetskega certifikata ISO 50001.

Strateški cilji s področja okolja in energije JZ RTV Slovenija 2022 - 2027:

  • V radijske in televizijske programe načrtno vključujemo področje okolja, energije in trajnostnega razvoja z namenom osveščanja in informiranja družbe – doseči prvo mesto po prepoznavnosti na področju trajnostnega poročanja v Republiki Slovenija,
  • Zagotavljanje virov financiranja za izvedbo zelenega prehoda v okviru programa “Pripravljeni na 55”,
  • Vzpostavitev Energetsko informacijskega sistema za spremljanje porabe energentov v zavodu na principu vsaka kWh ima svojega lastnika,
  • Zmanjšanje porabe električne energije za 5 % glede na leto 2021,
  • Zmanjšanje porabe toplotne energije za 10 % glede na leto 2021,
  • Uvajanje trajnostnih načel pri postopni prenovi infrastrukture na vseh nivojih JZ RTV Slovenija,
  • Zagotavljanje sodobnih oblik mobilnosti,
  • Obvladovanje elektromagnetnih sevanj in drugih emisij v okolje v skladu z najvišjimi standardi,
  • Vzpostavitev mednarodnega sodelovanja pri uresničevanju trajnostne strategije – partnerstva in mednarodni projekti.
  • Javni zavod RTV Slovenija upravlja z okoljem in energijo skladno z mednarodnima standardoma ISO 14001:2015 in ISO 50001:2018,

Okoljsko in energetsko politiko izvajamo na naslednji način:

Načrtno spremljamo zakonodajne zahteve na področju okolja in energije na nivoju EU in Slovenije ter jih redno uvajamo v delovne procese. Ker smo prisotni na številnih tudi okoljsko in energetsko občutljivih lokacijah po vsej Sloveniji spremljamo tudi okoljske in energetske zahteve na lokalni ravni in jih v sodelovanju z drugimi vpletenimi subjekti odgovorno rešujemo.

Preventivno delujemo na dveh ravneh. Udejanjanje poslanstva izvajamo z načrtnim oblikovanjem izobraževalnih vsebin. Z vključevanjem aktualnih okoljskih in energetskih vsebin ozaveščamo in širimo znanje najširšim krogom družbe. S tem postavljamo temelje trajnostnega delovanja na nivoju organizacije in v širši družbi.

Druga raven je operativna raven, kjer je skrb za okoljsko, energetsko in materialno učinkovitost vgrajena v vse operativne, nabavne, razvojne in investicijske procese.

Razvijamo sistem nenehnega izboljševanja na področju ravnanja z okoljem in energijo. Okoljske in energetske vidike spremljamo, analiziramo ter primerjamo z dobrimi praksami ter razpoložljivimi metodami in tehnologijami. Pri tem si postavljamo vse višje cilje prvenstveno na področju racionalne rabe energije, racionalne rabe materialov in drugih virov ter zmanjševanja elektromagnetnih sevanj.

S pravim pristopom, komunikacijo in motiviranjem spodbujamo in vključujemo vse zaposlene, zunanje sodelavce in druge zainteresirane subjekte. Naša načela, vrednote in rezultate objavljamo na naših informacijskih portalih. Smo dovzetni za vse informacije in pobude javnosti ter jih v okviru naših zmožnosti vključujemo v delovne procese. Okoljske in energetske vsebine se prepletajo s področji varnosti in zdravja pri delu in drugimi elementi preventivnega delovanja. S celovitim pristopom naštetih preventivnih vsebin gradimo naš pristop na področju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

Predloge za izboljšanje, vprašanja, pobude lahko pošljete na e-naslov skrbimzaokolje@rtvslo.si.