Kateri so bili najodmevnejši dosežki letošnjega leta? Kaj je zaznamovalo Slovenijo in svet? Kakšno breme lahko za nekoga prestavlja veseli december? Vse to lahko izveste v naši družbi. Bodite z nami.

Informativni program

  • 26. 12.: Slovenija v letu, 20.00, TV SLO 1

V zanimivo studijsko oddajo so povabili ne najočitnejše goste, ki so zaznamovali leto 2023. V oddajo prihajajo športniki, glasbeniki, kulturniki in intelektualci. Vsebine bodo privlačne za mlajše in starejšo publiko. Ustvarjalci oddaje zagotavljajo prijetno pika na i preteklega leta. Voditelja bosta Manica J. Ambrožič in Dejan Ladika.

  • 28. 12.: Svet v letu, 20.00, TV SLO 1

Leto 2023 je, ki so ga zaznamovale vojne. Zadnja, med Izraelom in Hamasom je tako kot ukrajinska, pokazala na nove delitve, a drugačne kot ped skoraj 2 letoma. Razkol med t. i. zahodnim svetom in globalnim jugom pa se medtem poglablja. Oddajo pripravlja Helena Milinković.

Izobraževalne vsebine

  • 27. 12.: Mestne promenade – Postojna, 17.15, TV SLO 1

V sedmi sezoni dokumentarne serije Mestne promenade bo prav posebna predstavitev Postojne.

  • 28. 12.: Ugriznimo znanost: znanost v letu 2023, 17.15, TV SLO 1

V zadnji oddaji leta bodo pogledali najodmevnejše domače in tuje znanstvene dosežke. Med domačimi bomo izpostavili posnetek Zemlje z dva kubična milimetra veliko kamero satelita Trisat-R z višine 6000 kilometrov in odkritje novega morskega ekosistema pod morskim dnom.

Ustvarjalke oddaje Ugriznimo znanost. Foto: RTV SLO
Ustvarjalke oddaje Ugriznimo znanost. Foto: RTV SLO
  • 29. 12.: AH, ta leta!: spremembe, 17.15, TV SLO 1

Edina stalnica v življenju so spremembe. Tega se zaveda tudi gostja, dolgoletna in izredno priljubljena televizijska voditeljica, novinarka in urednica Miša Molk.

Voditeljica Helena Pirc. Foto: RTV SLO / Katja Stamboldžioski
Voditeljica Helena Pirc. Foto: RTV SLO / Katja Stamboldžioski
  • 24. 12.—26. 12.: Cvetje v jeseni, 17.20, TV SLO 1

Med 24. in 26. decembrom bomo na TV SLO 1 ob zaključku Tavčarjevega leta predvajali nadaljevanko Cvetje v jeseni.

Razvedrilni program

  • 23. 12.: Ratatujci: Čaj, 17.25, TV SLO 1

V tokratni oddaji bomo spoznali vlogo čaja pri Japoncih, ki so iz njega naredi cel obred, ki lahko traja več ur in več jedi. Japonsko čajanko bodo pripravili Ratatujci na terenu, in to prav družba, ki ponavadi nikoli nima časa in kjer se vedno mudi: upokojenke iz Komende.

  • 23. 12.: Božični koncert Oliverja Dragojevića s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, 15.15, TV SLO 2

V opus gostovanj Oliverja Dragojevića v Sloveniji sodi tudi Božični koncert s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, kjer je z gosti Klapo Dišpet in Braciera tradicionalne božične melodije prepletel z dalmatinskim temperamentom. Hkrati pa predstavil tudi svoje največje uspešnice.

  • 23. 12.: Joker - Anže Brodnik, 20.00, TV SLO 1

Anže Brodnik obiskuje 4. letnik Gimnazije Poljane. Odločil se je za študij geografije, saj si želi postati profesor. Lani je začel pisati poezijo in zmagal na Pesniški olimpijadi. Dobil je tudi nagrado občinstva na Pesniškem turnirju.

Čudovite praznike gledalkam in gledalcem želi tudi Mario Galunič. Foto: RTV SLO/Katja Kodba
Čudovite praznike gledalkam in gledalcem želi tudi Mario Galunič. Foto: RTV SLO/Katja Kodba
  • 23. 12.: Mi2 – Tisoči koncert, 2. del, 22:45, TV SLO 2

Mi2 so s svojim prvim samostojnim koncertom v ljubljanskih Križankah obeležili okrogli jubilej, svoj tisoči koncert. Seznam skladb, ki so jih Mi2 odigrali na koncertu, sestavljajo največje novejše in starejše uspešnice in hkrati tudi tiste skladbe, ki jih redkeje slišimo. Mi2 so pripravili tudi akustični vložek na sicer električnemu koncertu ter ustvarili kompakten in udaren koncertni program.

  • 30. 12.: Joker – Mojca Velikonja, 20.00, TV SLO 1

Mojca Velikonja je zdravnica, patologinja iz Ljubljane. Pravkar je zaključila online igralski tečaj, svoj talent pa občasno deli tudi s publiko, saj igra manjše vloge v televizijskih serijah in filmih. Zelo rada tudi piše - raje prozo kot poezijo.

Športni program

Med 28. decembrom in 6. januarjem vas vabimo, da si na TV SLO 2 ogledate novoletno skakalno turnejo za skakalce in navijate za naše orle. Med 30. decembrom in 7. januarjem si lahko ogledate tudi novoletno turnejo v teku na smučeh, tekme skakalk v Garmisch-Partenkirchnu 30. decembra, v Oberstdorfu 1. januarja in v Beljaku 3. in 4. januarja. Na novega leta dan bo na sporedu še oddaja Športnih 365 s pregledom športnih dogodkov in dosežkov v letu 2023.

Glasbeni program

  • 27. 12.: Na utrip srca - Čarobni trenutki glasbe, Labodje jezero Rudolfa Nurejeva, 20:00, TV SLO 2

V Dunajski državni operi se je 15. oktobra 1964 pisala zgodovina. Potekala je baletna predstava Labodje jezero v koreografiji ruskega plesalca Rudolfa Nurejeva, ki je nastopil v glavni vlogi z angleško primabalerino Margot Fonteyn. Predstava je bila izjemno uspešna, občinstvo je z aplavzom priklicalo nastopajoče na oder kar 89-krat. Premiera glasbenega dokumentarnega filma predstavi odlomke iz te legendarne predstave, pomen ikone baleta – Rudolfa Nurejeva – pa orišejo številni poznavalci baleta.

Spletni portal rtvslo.si

Tudi v Multimedijskem centru ob koncu leta pripravljajo pester nabor vsebin na digitalnih platformah rtvslo.si, povezanih z božičem, dnevom samostojnosti in koncem leta, posebno pozornost pa bodo namenili tudi psihološkim temam, saj je praznični december za marsikoga zelo težko obdobje. Pogovor z Alešem Oblakom s Psihiatrične klinike bo osvetlil vidike depresije in anksioznosti, pa tudi načine, kako si pomagati in iskati svetle plati življenja.

Konec leta je tudi tradicionalno čas, ko se ozremo v leto, ki se poslavlja. Poleg pregleda najpomembnejših političnih dogodkov doma bodo v uredništvu MMC-ja posebno pozornost namenili pregledu poplavnega dogajanja, ki je močno zaznamovalo politično in družbeno dogajanje v Sloveniji. Skozi fotopregled bo tudi osvetljeno svetovno dogajanje v odhajajočem letu, skozi seznam 100 najbolj odmevnih športnih dogodkov leta, spisek najboljših filmov ter najodmevnejše turistične zgodbe doma in v tujini. Pregled domače in tuje glasbene scene v letu pa bo ponudil tudi bolj lahkotne vsebine. Pozabili niso niti na vesolje: v strnjenem pregledu bodo odstrli, kaj se je v odhajajočem letu dogajalo na področju odkrivanja vesolja in razvoja tehnologij za njegovo odkrivanje. Na otroškem portalu pa vse do božiča otroci z vsakodnevnim odkrivanjem okraska na letošnjem adventnem koledarju uživajo v posebni risanki.

Vse praznične radijske in televizijske vsebine bodo na voljo na ogled v živo in na zahtevo tudi preko portala RTV 365, mobilnih aplikacij in aplikacij RTV 365 za pametne TV sprejemnike.