Tudi letos Radio Slovenija pripravlja skrbno izbran praznični program. Prisluhnili boste lahko številnim koncertom, neposrednem prenosu polnočnice, se spomnili glasbenih uspešnic odhajajočega leta in se razvedrili v družbi zgovornih voditeljev, ki vas bodo varno pospremili v novo leto 2022. Prvi dan novega leta pa bo že tradicionalno popestril novoletni koncert Dunajskih filharmonikov.

Vodstvo Dunajskih filharmonikov bo letos že tretjič prevzel dirigent Daniel Barenboim. Foto: EPA
Vodstvo Dunajskih filharmonikov bo letos že tretjič prevzel dirigent Daniel Barenboim. Foto: EPA

PRVI PROGRAM RADIA SLOVENIJA – PRVI

  • BOŽIČ

V petek, 24. 12. 2021, bodo praznični večer barvale tradicionalne kolednice in božične pesmi različnih glasbenih zvrsti ter uvedle neposredni prenos Polnočnice, ki bo tokrat potekal iz koprske stolnice. Posebno praznično vzdušje bo ustvarila tudi oddaja Slovencem po svetu.

V soboto, 25. 12. 2021, boste lahko ob 10.00 prisluhnili prenosu evangeličanskega bogoslužja iz Gornjih Slaveč, ob 20.00 pa bo v Sobotnem glasbenem večeru na sporedu prvi del posnetka Kreslinovanja iz Cankarjevega doma – letos bo Vlado Kreslin z glasbo iskal odgovor na vprašanje Namesto koga roža cveti in k ustvarjalnemu premisleku povabil tudi svojega očeta Milana Kreslina.

30 let po izidu prvega samostojnega CD-ja prekmurskega godca Vlada Kreslina Namesto koga roža cveti, ki je bil hkrati prvi album na CD nosilcu v samostojni Sloveniji, je ta pri ZKP RTV Slovenija izšel tudi na dvojni vinilni plošči v ročno oštevilčeni nakladi 1.000 kosov z dodano arhivsko dokumentacijo in s priloženo pretočno kodo. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
30 let po izidu prvega samostojnega CD-ja prekmurskega godca Vlada Kreslina Namesto koga roža cveti, ki je bil hkrati prvi album na CD nosilcu v samostojni Sloveniji, je ta pri ZKP RTV Slovenija izšel tudi na dvojni vinilni plošči v ročno oštevilčeni nakladi 1.000 kosov z dodano arhivsko dokumentacijo in s priloženo pretočno kodo. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
  • SILVESTRSKI VEČER

Silvestrski program bo tematsko razdeljen na dva dela – v prvem delu se boste pod taktirko priljubljene nočne voditeljice Nade Vodušek sprehodili skozi letošnje NaPOTke, v katerih so na Prvem obiskali številne tako ali drugače zanimive kraje. Spomnili se boste tudi radijskih juter na kočah, ki bodo v letu 2022 dobile svojo tretjo sezono. Pregledali boste dogajanje na prestižnih področjih znanosti in kulture v minulem letu in ob 22.00 tradicionalno odprli telefone za poslušalke in poslušalce ter njihove čestitke in želje.

V oddaji NaPOTki so med drugim obiskali tudi notranjska kraška polja, ki ponujajo čudovito naravo, osupljive poglede in zanimivo kulturno dediščino. Foto: Radio Prvi
V oddaji NaPOTki so med drugim obiskali tudi notranjska kraška polja, ki ponujajo čudovito naravo, osupljive poglede in zanimivo kulturno dediščino. Foto: Radio Prvi

V drugem delu, ki ga bo vodila predvsem med mlajšo publiko že uveljavljena nočna voditeljica Višnja Fičor, bomo ponudili pregled ustvarjalnosti na področju slovenske glasbe v letu 2021 glasbenega urednika Andreja Prezlja in se v radijskem etru povezali z našima regionalnima studiema v Mariboru in v Kopru. Glasbo silvestrskega večera bo izbral urednik Jane Weber in z njo po odštevanju sekund poslušalke in poslušalce tudi popeljal v novo leto.


DRUGI PROGRAM RADIA SLOVENIJA − VAL 202

  • SILVESTRSKI VEČER

Za različne okuse in želje poslušalcev bodo poskrbeli na Valu 202. Na silvestrski večer bo s kvizom, klepeti in izbrano glasbo odlična zgovorna družba Nataša Štefe. Kdor bo iskal primerno glasbeno spremljavo brez odvečnega klikanja, iskanja, motečega ponavljanja ali neprimernih odskokov algoritma, bo na spletni strani in družabnih omrežjih Vala 202 našel povezavo do žanrsko raznovrstnega seznama, nared za predvajanje, ki ga bodo sestavili glasbeni uredniki.

Na val202.si pa bo za plesno podlago na voljo videoprenos s Timom Urbanyo in večeru primernim setom elektronske glasbe.

Tim Urbanya. Foto: Goran Perešin
Tim Urbanya. Foto: Goran Perešin

TRETJI PROGAM RADIA SLOVENIJA – ARS

  • BOŽIČ

Božični večer je tokrat posvečen izjemno uspešnima glasbenima projektoma, s katerima se je Program Ars v zadnjih letih predstavil v skupnem etru Evropske zveze radijskih postaj.

Slovenski skladatelj Aldo Kumar je ustvaril božični oratorij Tehtanje duš (2015), obsežno delo za simfonični orkester, mešani zbor, orgle, vokalne soliste, zvonove in železniške tirnice. Z njim je želel “spodbuditi poslušalca k razmisleku o naših življenjih in poteh, vpetih med domom in begom”. O vsem tem, in seveda o osebnem doživetju božičnega časa ter umetniških in drugih željah, bo skladatelj, osrednji gost Arsovega božičnega večera, govoril v pogovoru z Anamarijo Štukelj Cusma v terminu oddaje Povabilo na koncert (19.30). Oratorij Tehtanje Duš bo v izvedbi APZ Tone Tomšič in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija zazvenel v prvem delu Petkovega koncertnega večera ob 20.00, ki ga pripravlja Anuša Volovšek.

Skladatelj Aldo Kumar. Foto: AP
Skladatelj Aldo Kumar. Foto: AP

Decembra 2019 so na programu Ars pripravili radijski koncertni dogodek, ki je še posebej ogrel srca evroradijskih poslušalcev; vsej Evropi so želeli predstaviti tisto, kar Slovenci sicer radi (morda nekoliko sramežljivo) pestujemo doma. Spored, sestavljen iz najbolj priljubljenih slovenskih božičnih pesmi, je v šišenski cerkvi sv. Frančiška Asiškega zazvenel v izvedbi pevcev izjemne zborovske zasedbe Dekor pod vodstvom Petre Grassi. Posnetek bo v oddaji Zborovski koncert ob 22.05 predstavila Polona Gantar.

Čas pred polnočjo bo izpolnila jazzovska božična glasba; Marko Kumer vas bo v oddaji Jazz Ars (23.15) popeljal v svet bolj in tudi manj znanih napevov, ki jih je navdihnilo praznično božično razpoloženje. Med izvajalci bodo Norah Jones, Wynton Marsalis, Carla Bley in Cecile McLorin Salvant, seveda pa ne bodo pozabili na tisto, česar ob tej priložnosti preprosto ne moremo pozabiti: Sveta noč bo tokrat zazvenela v klavirski jazzovski interpretaciji Dava Brubecka. Sledil bo prenos polnočnice iz koprske stolnice.

Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar
Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar
  • SILVESTRSKI VEČER

Silvestrski večer na Programu Ars so letos zasnovali kot preplet utripu in času primernih orkestralnih skladb v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Izbrane arije iz Mozartove opere Don Juan v priredbi za kvartet bo s hudomušnimi prevodi odlomkov libreta povezoval dramski igralec Primož Pirnat. Nekaj zgodb iz drugega cikla Dekameron C-19 bo izpostavilo vodilni motiv – odnos med duhom in telesom, boccacciovski poudarek na telesu ter blago ali popoprano komiko, predvajali pa bomo tudi nagrajeno Arsovo lastovko Davorina Lenka Violina in žiletke, ki običajen prizor prazničnega večera osvetljuje na povsem inovativen način. Večer pripravljata Špela Kravogel in Tina Ogrin. Od 19.00 bo program povezovala Lidija Hartman.

Davorin Lenko, prejemnik Arsove lastovke. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Davorin Lenko, prejemnik Arsove lastovke. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
  • NOVO LETO

Prvi januar je že po pravilu čas za novoletni koncert dunajskega Glasbenega združenja, na katerem v izvedbi Dunajskih filharmonikov zazveni predvsem glasba dinastije Strauss. Vodstvo orkestra bo ob 11.15 že tretjič prevzel Daniel Barenboim, ki s Filharmoniki sodeluje že od leta 1989. Program novoletnega koncerta je premišljeno izbran preplet tradicionalnega in jubilejnega, poleg glasbe dinastije Strauss pa bomo slišali tudi dela njenih sodobnikov. Koncert bosta povezovala Aleksander Golja in Tina Ogrin.

Tudi v leto 2022 Orkester Slovenske filharmonije vstopa s tradicionalnim novoletnim koncertom. Ob 18.00 vas čaka skrbno izbran spored znanih in žlahtnih napevov, marsikatere boste gotovo prepoznali in ob njih zapeli ali zaplesali. Izbor skladb bo segal od nežnih slovenskih melodij do koračnic ter vznesenih valčkov in drugih plesov velikih mojstrov opere in operete. Z orkestrom bo nastopil njegov nekdanji šef dirigent George Pehlivanian, solista pa bosta harmonikar Klemen Leben, ki bo izvedel svojo noviteto z naslovom Leggerezza, za harmoniko in orkester, ter citrar Peter Napret z glasbo iz filma Cvetje v jeseni. Poleg teh bodo zazvenele še priljubljene melodije Leharja, Fučika, Avsenika, Smetane, Straussa in drugih. Urednica prenosa je Vesna Volk.

PRAZNIČNI LITERARNI IN IGRANI PROGRAM

Literarni nokturno (24. 12.): Hector Hugh Munro – Saki: Odložite pero
Literarni nokturno (25. 12.): Iztok Geister: Božična potica
Izbrana proza (25. 12.): Brina Svit: Praznična miza
Literarni nokturno (1. 1. 2022): Anton Pavlovič Čehov: Novoletno mučenje


RADIO KOPER

  • BOŽIČ

Na Radiu Koper bodo božični večer do prenosa polnočnice popestrili z Vivaldijevo glasbo v izvedbi Akademskega zbora Univerze na Primorskem in koprskega orkestra Camerata academica. Koncert z naslovom Gloria ob 280. obletnici smrti Antonia Vivaldija je del festivala, ki je posvečen novim orglam v koprski stolnici. V božično juto se bodo poslušalci prebujali skupaj z Nevo Zajc, ki bo tokrat praznični dopoldan posvetila pravljicam. Državni praznik bodo obeležili z intervjujem s predsednikom Ustavnega sodišča, prof. dr. Matejem Accettom.

  • SILVESTRSKI VEČER

Na silvestrski večer bo mikrofon prevzel legendarni Brane Rončel, ki bo primorske poslušalce v novo leto popeljal v plesnih latino ritmih.


RADIO MARIBOR

  • BOŽIČ
Foto: Radio Maribor/Štajerski argo
Foto: Radio Maribor/Štajerski argo

Na božični večer bo ob 17.30 na sporedu koncert enega največjih kitaristov tega časa Tommyia Emmanuela. Njegov subtilen način igranja in tehnična dovršenost ga postavlja v sam vrh akustičnih kitaristov. Ob 19.00 se boste podali v zgodovino božičnih skladb, ob 20.00 pa sledijo tiste, ki so bile posnete ali so nastale v produkciji Radia Maribor.

  • SILVESTRSKI VEČER

Na silvestrski večer bodo na Radiu Maribor poskrbeli za živ moderiran program med 19.00 in 1.00, ki bo podprt s spletnim video prenosom na spletni strani in FB strani Radia Maribor. Gostili bodo glasbenike, voščili s poslušalci in se sprehodili skozi največje domače in tuje glasbene uspešnice leta 2021, za zabavo bo skrbela ekipa, ki pripravlja Štajerski argo. Voditelj bo Robert Zajšek, z njim pa tudi Inšpektor Jaka (Vinko Šimek).


RADIO SI

  • SILVESTRSKI VEČER

Z najboljšo party glasbo in v treh jezikih skozi rekordov polno 2021 skočimo v novo 2022 skupaj z Matejo, Polonco, Korabom in Alešem. Noro bo! Med 20.00 in 01.00.