Kandidature je vložilo 14 strank oziroma list, Državna volilna komisija pa je že v petek preizkusila njihovo zakonitost in jih tudi vse potrdila. Foto: EPA
Kandidature je vložilo 14 strank oziroma list, Državna volilna komisija pa je že v petek preizkusila njihovo zakonitost in jih tudi vse potrdila. Foto: EPA

Kandidature so vložile vse parlamentarne stranke: SDS, ki na volitve odhaja s skupno listo z zunajparlamentarnim SLS-om, ter LMŠ, SD, SMC, Levica, NSi, SAB, DeSUS in SNS. Poleg njih se bodo za sedež v Evropskem parlamentu potegovale zunajparlamentarne stranke Zeleni Slovenije, Dobra država, Domovinska liga in Gibanje Zedinjena Slovenija ter nestrankarska lista Povežimo se.

Šest ženskih nosilk

Na večini list je osem kandidatov, izjemi sta Domovinska liga, ki na volitve odhaja s štirimi kandidati, ter Gibanje Zedinjena Slovenija s tremi kandidati. Kandidira 52 moških in 51 žensk.

Na šestih listah (LMŠ, SD, Levica, SAB, NSi in lista Povežimo se) so ženske postavili tudi na čelo, v preostalih osmih so nosilci list moški.

Sorodna novica Stranke imajo mesec dni časa za nagovarjanje volivcev

Prvič je na listi tuja državljanka ‒ nosilka liste SAB Angelika Mlinar, ki je zdaj že evropska poslanka, a iz Avstrije. Za vnovičen petletni mandat v evropskem parlamentu se potegujejo vsi zdajšnji poslanci iz Slovenije, razen Iva Vajgla.

Presenečenja preferenčnega glasu

Evropske volitve so doslej že postregle tudi s presenečenji, in sicer zaradi prednostnega glasu. Borut Pahor je postal evroposlanec, čeprav je bil na listi zadnji. Franc Bogovič je s prednostnimi glasovi v evropski parlament prišel prav tako z zadnjega mesta na listi.

V torek žrebanje

Zdaj bo Državna volilna komisija z žrebom določila vrstni red, kot bo napisan na glasovnici. To bodo storili v torek, 30. aprila. Začela se je tudi enomesečna volilna kampanja.