RTV Slovenija je  s pesmijo Blue and Red na 61. izboru Pesmi Evrovizije predstavljala ManuElla. Foto: Thomas Hanses (EBU) Foto:
RTV Slovenija je s pesmijo Blue and Red na 61. izboru Pesmi Evrovizije predstavljala ManuElla. Foto: Thomas Hanses (EBU) Foto:
Gostitelja vseh treh večerov Pesmi Evrovizije sta Petra Mede, komedijantka, televizijska voditeljica in gostiteljica evrovizijskega izbora leta 2013, in Måns Zelmerlöw, lanskoletni zmagovalec izbora za Pesem Evrovizije. Foto: Andres Putting (EBU)
Gostitelja vseh treh večerov Pesmi Evrovizije sta Petra Mede, komedijantka, televizijska voditeljica in gostiteljica evrovizijskega izbora leta 2013, in Måns Zelmerlöw, lanskoletni zmagovalec izbora za Pesem Evrovizije. Foto: Andres Putting (EBU)
Z uvodno šov točko sta skozi ples in petje gostitelja večera predstavila zgodbo o Pesmi Evrovizije. Foto: Thomas Hanses (EBU)
Z uvodno šov točko sta skozi ples in petje gostitelja večera predstavila zgodbo o Pesmi Evrovizije. Foto: Thomas Hanses (EBU)
Vrstni red nastopov v velikem finalu Pesmi Evrovizije 2016.
Vrstni red nastopov v velikem finalu Pesmi Evrovizije 2016.
Veliki finale Pesmi Evrovizije bo v soboto, 14. maja, ob 21. uri.
Veliki finale Pesmi Evrovizije bo v soboto, 14. maja, ob 21. uri.

"Moram reči, da je pravično. Res so bile vse skladbe dobre. Ko si poslušal vse nastopajoče, je res šlo iz hita v hit. Bi pa povedala, da so bile letos res najbolj močne skladbe v zgodovini odkar spremljam Pesem Evrovizije. Je pa to res velika izkušnja in gremo naprej," je ManuElla strnila svoje občutke po nastopu na velikem evrovizijskem odru arene Globe v Stockholmu.

V velikem evrovizijskem finalu bo nastopilo 26 držav. Neposredno v veliki finale se je uvrstilo šest držav – Švedska kot letošnja gostiteljica ter predstavniki ˝velikih pet˝, tj. Francije, Italije, Nemčije, Španije in Velike Britanije. Šesterici se bodo iz prvega predizbora pridružili predstavniki Armenije, Avstrije, Azerbajdžana, Cipra, Češke, Hrvaška, Madžarske, Malte, Nizozemske in Rusije, iz drugega predizbora pa predstavniki Avstralije, Belgije, Bolgarije, Gruzije, Izraela, Latvije, Litve, Poljske, Srbije in Ukrajine.

Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 42-ih državah udeleženkah. Slovensko žirijo sestavljajo Marjetka Vovk iz dua Maraaya, pevka Eva Hren, pevec Clemens, Tadej Košir iz skupine Muff in avtorica besedil Urša Vlašič. Točke slovenskega glasovanja bo v Stockholm sporočila Marjetka Vovk iz Maraaye, televizijski prenos pa bo komentiral Andrej Hofer.

Veliki finale letošnjega tekmovanja za Pesem Evovizije, ki bo v soboto, 14. maja, ob 21. uri bodo, poleg 42 držav udeleženk prenašali tudi na Kitajskem, Novi Zelandiji, Kosovu, Portugalskem in v Kazahstanu ter prvič v zgodovini tudi v Združenih državah Amerike. Na evrovizijskem odru bo v spremljevalnem programu nastopil tudi ameriški popzvezdnik Justin Timberlake in premierno skladbo prestavil Can't Stop the Feeling.

Neposredni prenos evrovizijskega velikega finala lahko spremljate na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor ali prek RTV 4D.

Neposredni prenos finalnega evrovizijskega večera, kjer bo tolmač v mednarodni znakovni jezik prevajal besedila pesmi in dogajanje na odru lahko spremljate na MMC TV. Posnetek velikega finala Pesmi Evrovizije opremljenega s podnapisi in tolmačem v znakovni jezik pa bomo kasneje tudi predvajali na TV SLO 2.

Stockholm, 12 točk!
Sobota, 14. maja, ob 20.00 na TV SLO 1
Pred finalnim evrovizijskim večerom v soboto, 14. maja, bomo ob 20.00 na TV SLO 1 predvajali še evrovizijsko oddajo o gostitelju letošnjega izbora. Dokumentarna oddaja Stockholm, 12 točk! bo predstavila Stockholm kot eno od svetovnih središč pop glasbe. Švedska prestolnica je bila edinstvena odskočna deska za superzvezdnike, kot so skupina Abba in Roxette. Avtorica in voditeljica oddaje Mojca Mavec bo skušala dognati, kako relativno majhnemu narodu še danes uspeva proizvesti toliko uspešnih glasbenikov. Dokumentarec se bo osredotočil na švedsko zgodovino glasbe, podkrepljeno z zanimivimi dejstvi iz preteklosti vse do danes, ko Stockholm ponovno gosti izbor za Pesem Evrovizije.

***

O spremenjenem načinu glasovanju na Pesmi Evrovizije
Februarja je EBU (Evropska zveza radiotelevizij) predstavila spremenjeni način evrovizijskega glasovanja. Od letos dalje bodo glasove strokovne žirije prvič šteli popolnoma ločeno od glasov občinstva, kar pomeni, da bo podeljenih dvakrat več točk kot do sedaj. V neposrednem prenosu bodo od sedaj predstavniki posameznih držav sporočili le točke glasovanj strokovnih žirij. Nato bosta voditelja ločeno predstavila združene točke telefonskih glasovanj vseh držav, in sicer v zaporedju od najnižjega do najvišjega števila točk, ki jih je občinstvo podelilo posamezni državi. S tem načinom želi EBU ustvariti še bolj dinamičen in nepredvidljiv zaključek velikega finala, po katerem zmagovalec ne bo znan vse do konca razvrščanja točk.

Več o samem izboru Pesem Evrovizije 2016 pa lahko spremljate na uradni spletni strani eurovision.tv.

Avtorji fotografij so Thomas Hanses (EBU), Andres Putting (EBU) in Anna Velikova (EBU)

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Francija: Amir - J'ai cherché. Foto: Thomas Hanses (EBU)
Italija: Francesca Michielin - No Degree Of Separation. Foto: Andres Putting (EBU)
Nemčija: Jamie-Lee - Ghost. Foto: Thomas Hanses (EBU)
Španija: Barei - Say Yay! Foto: Andres Putting (EBU)
Švedska: Frans - If I Were Sorry. Foto: Andres Putting (EBU)
Velika Britanija: Joe and Jake - You're Not Alone. Foto: Anna Velikova (EBU)
Armenija: Iveta Mukuchyan - LoveWave. Foto Andres Putting (EBU)
Avstrija: ZOË - Loin d'ici. Foto Thomas Hanses (EBU)
Azerbajdžan: Samra - Miracle. Foto Andres Putting, Thomas Hanses (EBU)
Ciper: Minus One - Alter Ego. Foto Andres Putting (EBU)
Češka: Gabriela Gunčíková - I Stand. Foto Thomas Hanses (EBU)
Hrvaška: Nina Kraljić - Lighthouse. Foto Andres Putting (EBU)
Madžarska: Freddie - Pioneer. Foto Andres Putting (EBU)
Malta: Ira Losco - Walk On Water. Foto Andres Putting (EBU)
Nizozemska: Douwe Bob - Slow Down. Foto Thomas Hanses (EBU)
Rusija: Sergey Lazarev - You Are The Only One. Foto Andres Putting (EBU)
Avstralija: Dami Im - Sound Of Silence. Foto: Andres Putting (EBU)
Belgija: Laura Tesoro - What's The Pressure. Foto: Andres Putting (EBU)
Bolgarija: Poli Genova - If Love Was A Crime. Foto Andres Putting (EBU)
Gruzija: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz - Midnight Gold. Foto: Andres Putting (EBU)
Izrael: Hovi Star - Made Of Stars. Foto Andres Putting (EBU)
Latvija: Justs - Heartbeat. Foto Andres Putting (EBU)
Litva: Donny Montel - I've Been Waiting for This Night. Foto Andres Putting (EBU)
Poljska: Michał Szpak - Color Of Your Life. Foto: Andres Putting (EBU)
Srbija: Sanja Vučić ZAA - Goodbye (Shelter). Foto Andres Putting (EBU)
Ukrajina: Jamala - 1944. Foto: Andres Putting (EBU)