Na Pesmi Evrovizije 2016 nas s pesmijo Blue and red zastopa ManuElla. Evrovizijski nastop bodo pospremili štirje spremljevalni vokalisti in akrobatski plesalec. Foto: Andres Putting (EBU) Foto:
Na Pesmi Evrovizije 2016 nas s pesmijo Blue and red zastopa ManuElla. Evrovizijski nastop bodo pospremili štirje spremljevalni vokalisti in akrobatski plesalec. Foto: Andres Putting (EBU) Foto:
ManuElla in akrobat Jannik Baltzer Hattel na prvi vaji 1_foto Andres Putting (EBU)
ManuElla bo na veliki evrovizijski oder stopila kot 11. v drugem predizboru. Na fotografiji z vaje je tudi akrobatski plesalec Jannik Baltzer Hattel. Foto: Andres Putting (EBU)
ManuElla na uradnem odprtju_Foto Sandi Fišer-RTVSLO
ManuElla na uradnem odprtju. Foto Sandi Fišer/RTVSLO
ManuElla in Jannik na uradnem odprtju. Foto Sandi Fišer-RTVSLO
ManuElla in Jannik na uradnem odprtju. Foto Sandi Fišer/RTVSLO)
Gostitelja treh evrovizijskih večerov bosta Petra Mede in Måns Zelmerlöw. Foto: SVT
Gostitelja treh evrovizijskih večerov bosta Petra Mede in Måns Zelmerlöw. Foto: SVT
Dva predizbora in veliki finale Pesem Evrovizije 2016 bodo 10., 12. in 14. maja. Prenose vseh treh večerov lahko spremljate v programu RTV Slovenija ali prek spleta na RTV 4D.
Dva predizbora in veliki finale Pesem Evrovizije 2016 bodo 10., 12. in 14. maja. Prenose vseh treh večerov lahko spremljate v programu RTV Slovenija ali prek spleta na RTV 4D.

Jutri, v torek, 10. maja, se v Globe Areni v Stockholmu, ki bo prizorišče treh evrovizijskih večerov izbora za Pesem Evrovizije 2016, s prvim predizborom začenja letošnje tekmovanje. Za deset mest v velikem finalu se bodo potegovali predstavniki osemnajstih držav, v naslednjem vrstnem redu: Finska, Grčija, Moldavija, Madžarska, Hrvaška, Nizozemska, Armenija, San Marino, Rusija, Češka, Ciper, Avstrija, Estonija, Azerbajdžan, Črna gora, Islandija, Bosna in Hercegovina ter Malta. Neposredni prenos boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 2, Radiu Maribor ali RTV 4D.

V prenosu drugega predizbora Pesmi Evrovizije v četrtek, 12. maja, se bodo predstavili izvajalci iz osemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Latvija, Poljska, Švica, Izrael, Belorusija, Srbija, Irska, Makedonija, Litva, Avstralija, Slovenija, Bolgarija, Danska, Ukrajina, Norveška, Gruzija, Albanija in Belgija. Le deset najboljših po mnenju gledalcev in strokovnih žirij se bo uvrstilo na finalno prireditev. V drugem predizboru bodo glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija, ki jo sestavljajo Marjetka Vovk iz dua Maraaya, pevka Eva Hren, pevec Clemens, Tadej Košir iz skupine Muff in avtorica besedil Urša Vlašič. Neposredni prenos bomo predvajali od 21. ure dalje na TV SLO 2, Valu 202, Radiu Maribor in RTV 4D.

Naša evrovizijska predstavnica ManuElla bo na veliki oder Globe Arene stopila v drugem predizboru letošnjega evrovizijskega izbora. Kot spremljevalni vokalisti jo bodo pospremili Lea Sirk, Karin Zemljič, Mitja Bobič in soavtor evrovizijske pesmi Blue and Red Marjan Hvala. Medtem ko spremljevalni pevci na odru ne bodo vidni, ji bo na njem družbo z zahtevno akrobatsko točko delal vrhunski danski akrobat Jannik Baltzer Hattel, član tria No Limits Acrobatics. Koreograf slovenskega nastopa na Pesmi Evrovizije 2016 je Anže Škrube. ManuEllin evrovizijski nastop opisuje: "Odrski nastop je zgrajen z veliko vizualnimi učinki. Elementi, ki so glavni pri tem nastopu, so LED-zaslon, veliko barvnih tonov pri lučeh, ognjemet, veter – vsi ti elementi dajejo dodano vrednost nastopu." Obleko za evrovizijski nastop, ki bo elegantna, dolga, nebeško bela kreacija s črnimi usnjenimi detajli in ročno izdelanimi steklenimi kristali Steklarne Rogaška, pa je oblikoval David Hojnik – DH Fashion.

V velikem evrovizijskem finalu bo 14. maja nastopilo 26 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov, Švedska kot letošnja gostiteljica ter predstavniki ˝velikih pet˝, tj. Francije, Italije, Nemčije, Španije in Velike Britanije. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 42-ih državah udeleženkah. Točke glasovanja slovenske strokovne žirije bo v neposrednem prenosu v Stockholm sporočila Marjetka Vovk iz Maraaye. Neposredni prenos velikega finala boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor ali RTV 4D.

Neposredni prenos finalnega evrovizijskega večera s tolmačenjem v znakovni jezik lahko spremljate na MMC TV, kjer bo tolmač v mednarodni znakovni jezik prevajal besedila pesmi in dogajanje na odru. Posnetek velikega finala Pesmi Evrovizije opremljenega s podnapisi in tolmačem v znakovni jezik pa bomo kasneje tudi predvajali na TV SLO 2.


Gostitelja izbora bosta Petra Mede in Måns Zelmerlöw
Skozi tri večere bosta evrovizijsko občinstvo popeljala Petra Mede, komedijantka, televizijska voditeljica in gostiteljica evrovizijskega izbora leta 2013, in Måns Zelmerlöw, lanskoletni zmagovalec izbora za Pesem Evrovizije. Komentator vseh treh televizijskih prenosov bo Andrej Hofer.

O spremenjenem načinu glasovanju na Pesmi Evrovizije
Februarja je EBU (Evropska zveza radiotelevizij) predstavila spremenjeni način evrovizijskega glasovanja. Od letos dalje bodo glasove strokovne žirije prvič šteli popolnoma ločeno od glasov občinstva, kar pomeni, da bo podeljenih dvakrat več točk kot do sedaj. V neposrednem prenosu bodo od sedaj predstavniki posameznih držav sporočili le točke glasovanj strokovnih žirij. Nato bosta voditelja ločeno predstavila združene točke telefonskih glasovanj vseh držav, in sicer v zaporedju od najnižjega do najvišjega števila točk, ki jih je občinstvo podelilo posamezni državi. S tem načinom želi EBU ustvariti še bolj dinamičen in nepredvidljiv zaključek velikega finala, po katerem zmagovalec ne bo znan vse do konca razvrščanja točk.

Podrobnosti o sistemu glasovanju ter biografije in fotografije vseh udeležencev Pesmi Evrovizije 2016 so dostopne na uradni strani izbora Pesem Evrovizije, kjer vam bodo dostopne tudi vse visokoresolucijske fotografije iz vaj in generalk, novinarskih konferenc in uradnega odprtja izbora za Pesem Evrovizije 2016.

(Ob)evrovizijske oddaje na TV Slovenija:

* Obletniški koncert Največje uspešnice Pesmi Evrovizije, posnetek prireditve iz Londona v torek, 10. maja, ob 19.20 na TV SLO 2;
* Oddaja Slovenija na Pesmi Evrovizije, najboljši slovenski nastopi v četrtek, 12. maja, ob 20.00 na TV SLO 2;
* Dokumentarna oddaja Leto z Månsom Zelmerlövom v četrtek, 12. maja, ob 20.25 na TV SLO 2;
* Oddaja Stockholm, 12 točk! v soboto, 14. maja, ob 20.00 na TV SLO 1.



Priprave na izbor EMA in na Pesem Evrovizije 2016 lahko spremljate na MMC-jevem portalu, na Facebooku, Twitterju, Instagramu in Youtube kanalu ter na Snapchatu (EMAEvrovizija). Več o samem izboru Pesem Evrovizije 2016 pa lahko spremljate na uradni spletni strani eurovision.tv.

Avtorji fotografij so Andres Putting/EBU, Sandi Fišer/RTVSLO in SVT, ki jih ob objavi fotografij, prosimo, podpišite.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija