Tadej Pogačar je zmagal 42. v karieri in 12. v letošnji sezoni. Foto: EPA
Tadej Pogačar je zmagal 42. v karieri in 12. v letošnji sezoni. Foto: EPA

Slovenski šampion, ki je imel tokrat podporo zaročenke in staršev, je za svojo osmo etapno zmago na Touru in drugo zaporedno na 109. francoski pentlji ugnal Jonasa Vingegaarda (Jumbo Visma), tretje mesto pa je zasedel še en slovenski as, Primož Roglič (Jumbo Visma).

Pogačar na najstrmejšem delu vzpona švignil mimo Vingegaarda

"Res je bilo težko, sploh na koncu, ko je Jonas napadel in je bil res močan. Rekel sem si, fantje so delali ves dan in moram pritisniti do cilja. Danes smo ustanovili tudi fundacijo za raziskave rakavih obolenj, zaradi česar sem dirkal s posebnimi čevlji. Tudi zato sem zelo ponosen na to zmago. Poseben dan. Res sem si želel te zmage, dolgo sem jo imel v mislih. Že ko so predstavili traso Toura, je bila zmaga na tej etapi velik cilj," je po novi bleščeči predstavi dejal Pogačar.

Pred dvema letoma je na tem klancu uprizoril enega največjih preobratov v zgodovini Dirke po Francije, ko je premagal Rogliča. Tokrat je bil vzpon še kilometer daljši, z dodanim makadamskim odsekom pa je kolesar s Klanca pri Komendi opravil v velikem slogu.

Zadnji trije kilometri sedme etape Toura
Profil sedme etape. Foto: Organizator
Profil sedme etape. Foto: Organizator

Pogačar močnejši v zadnjih metrih

Vingegaard je silovito napadel na najstrmejšem delu sedemkilometrskega sklepnega vzpona. 25-letni Danec je prehitel Pogačarja, ki je predtem prevzel narekovanje ritma, potem ko se je nekaj manj kot kilometer pred ciljem umaknil zadnji njegov pomočnik Rafal Majka. Toda na Vingegaardov napad je slovenski kolesar našel odgovor, mu sledil in ga tik pred ciljem tudi prehitel ter drugi dan zapored ob prihodu v cilj visoko dvignil roke. 12 sekund za njima je ciljno črto prečkal Roglič.

Tik pred zmago je bil na prvi gorski etapi letošnje Dirke po Franciji Lennard Kämna (Bora Hansgrohe). Nemec je bil del ubežne skupine, pospešil pa je pet kilometrov pred ciljem in se otresel drugih kolesarjev v ospredju. V zadnja dva kilometra je vstopil s 45 sekundami prednosti pred skupino z rumeno majico, v kateri je ritem narekovala ekipa UAE Emirates. Za zadnji kilometer mu je ostalo še 35 sekund, toda na zares zahtevnem klancu mu je zmanjkalo moči. Ko je napadel Vingegaard, sta s Pogačarjem močno pospešila in švignila mimo nemočnega Kämne.

Po 7. etapi, analiza dirke po Franciji

35 sekund prednosti pred Vingegaardom

V skupnem seštevku je Pogačar povišal prednost pred tekmeci, saj Vingegaard na drugem mestu zaostaja 35 sekund. Tretji je Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki si je nabral že 1:10 minute zaostanka. Roglič je napredoval na 13. mesto, za rojakom pa zaostaja 2:45 minute.

Od preostalih Slovencev je Matej Mohorič ciljno črto prečkal kot 59. (+7:01), njegov moštveni kolega pri Bahrain Victoriousu Jan Tratnik pa kot 72. (+7:50). Luka Mezgec (BikeExchange Jayco) je bil 150. (+16:59). V skupnem seštevku je Mohorič 63. (+19:29), Mezgec 81. (+23:10), Tratnik pa 117. (+32:58).

V soboto bo na sporedu osma etapa od Doleja do Lozane v Švici, s čimer bo 109. izdaja Dirke po Franciji vstopila še v četrto državo po Danski, Belgiji in Franciji. Na 186,3 km dolgi trasi bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone vključno z zadnjim, 4,8 km dolgim vzponom s povprečnim naklonom 4,6 odstotka.

Slab kilometer pred ciljem je popustil Rafal Majka, nato pa je naprej šel Pogačar sam, na koncu pa je še odgovoril na napad Jonasa Vingegaarda. Foto: Reuters
Slab kilometer pred ciljem je popustil Rafal Majka, nato pa je naprej šel Pogačar sam, na koncu pa je še odgovoril na napad Jonasa Vingegaarda. Foto: Reuters
Skupni vrstni red po 7. etapi:        
  1. T. POGACAR          SLO  24:43:14
  2. J. VINGEGAARD       DAN     +0:35
  3. G. THOMAS            VB      1:10
  4. A. YATES             VB      1:18
  5. D. GAUDU            FRA      1:31
  6. R. BARDET           BEL      1:32
  7. T. PIDCOCK           VB      1:35
  8. N. POWLESS          ZDA      1:37
  9. E. MAS              ŠPA      1:43
 10. D. MARTINEZ         KOL      1:53
 11. N. QUINTANA         KOL      2:06
 12. A. VLASOV           RUS      2:41
 13. P. ROGLIC           SLO      2:45
 ...                                  
 63. M. MOHORIC          SLO     19:29
 81. L. MEZGEC           SLO     23:10
121. J. TRATNIK          SLO     32:58