Tadej Pogačar ima tri tedne, da dvigne pripravljenost in izpili formo za start Dirke po Franciji, ki se bo 1. julija začela v Bilbau. Foto: EPA
Tadej Pogačar ima tri tedne, da dvigne pripravljenost in izpili formo za start Dirke po Franciji, ki se bo 1. julija začela v Bilbau. Foto: EPA

"Rezultati računalniške tomografije so pozitivni. Kosti se dobro celijo. Odslej lahko v celoti trenira na cesti in bo prenehal trenirati na trenažerju. Tadej bo iz previdnosti še naprej uporabljal opornico za roko," so za nizozemski kolesarski portal WielerFlits sporočili iz Pogačarjeve ekipe UAE Emirates.

"Zdravljenje poteka dobro in ga več ne ovira pri treningu, a še vedno potrebuje rehabilitacijo," so emirati dodali v odgovoru za TV Slovenija.

Štiri tedne brez kolesarjenja po cesti

Pred tednom dni je Tadej Pogačar na spletni novinarski konferenci povedal, da še čaka dokončno zdravniško zeleno luč. Pregled je potrdil, da se skafoidna kost lepo in pravilno celi in omogoča slovenskemu šampionu treninge s polno obremenitvijo levega zapestja, ki si ga je zlomil med padcem na ardenskem spomeniku Liège–Bastogne–Liège 23. aprila.

Zaradi poškodbe je bil Pogačar štiri tedne brez kolesa, nato pa je treniral s kombinacijo voženj na cesti in na trenažerju. Kot je 24-letnik povedal prejšnji petek med javljanjem z višinskih priprav v Sierri Nevadi, bo še naprej uporabljal opornico, pri čemer jih menja glede na namen. Sam je pričakoval, da bo tudi še prve dni Dirke po Franciji uporabljal opornico.

Sorodna novica Pogačar naprej na državno prvenstvo, nato na start Toura v Bilbao

Iz Sierre Nevade naprej v Alpe

Pogačar z dobro novico končuje višinske priprave na Sierri Nevadi, v nedeljo, 11. 6., bo zapustil Španijo in se podal v francoske Alpe, kjer si bo v treh dneh ogledal ključne in zaključne dele štirih gorskih etap Dirke po Franciji. Sledi zaključni del višinskih priprav v Sestrieru, kjer mu bodo družbo delali ekipni sotekmovalci, ki bodo opravili z delom Po Dofineji.

Pred velikim startom 110. Dirke po Franciji v Baskiji se bo Pogačar tekmovalno ogrel na državnem prvenstvu v Sloveniji: najprej s kronometrom na Pokljuki (22. 6.) in nato še na cestni vožnji, ki jo gosti Radovljica (25. 6.).

Zaradi lanskih slabih izkušenj s poškodbami in boleznimi (zlasti okužbami s covidom) so letos pri UAE Emirates oblikovali kar 12-člansko ekipo, ki se je borila za osem mest v postavi za Dirko po Franciji 2023.

Po predstavah Berga in Grosschartnerja na Dofineji in izjavi Bennetta v njegovem podkastu sta Danec in Avstrijec v prednosti pred Novozelandcem. Foto: ASO/Billy Ceusters
Po predstavah Berga in Grosschartnerja na Dofineji in izjavi Bennetta v njegovem podkastu sta Danec in Avstrijec v prednosti pred Novozelandcem. Foto: ASO/Billy Ceusters

Kdo bodo Pogačarjevi pomočniki?

Po informacijah iz ekipe so oddana štiri mesta za nastop na veliki pentlji. Pogačar je seveda nesporni kapetan in ob branilcu naslova Jonasu Vingegaardu izraziti favorit za skupno zmago. Ključni Pogačarjevi pomočniki v gorah bodo Adam Yates, Rafal Majka in Marc Soler.

Za preostala štiri mesta na julijski dirki so tekmovalci razdeljeni v dve skupini, iz katerih bosta prišla po dva Pogačarjeva pomočnika.

  • dva iz trojice Felix Grossschartner, Tim Wellens ali George Bennett;
  • dva iz peterice Matteo Trentin, Sjoerd Bax, Mikkel Bjerg, Vegard Stake Laengen ali Domen Novak.

Odločitev bo padla 18. junija po sočasnem koncu dirk Po Švici in Po Sloveniji, kjer bo osem kandidatov za Tour tudi dirkalo. Medtem Vingegaard prepričljivo vodi na Kriteriju po Dofineji, kjer je v četrtkovi etapi uprizoril pravo simultanko.