Tadej Pogačar je prvič med profesionalci moral odstopiti zaradi padca med dirko (arhivski posnetek). Foto: EPA
Tadej Pogačar je prvič med profesionalci moral odstopiti zaradi padca med dirko (arhivski posnetek). Foto: EPA

Nič ni bilo od ardenskega hat-tricka zmag na Amstlu, Valonski puščici in v Liegeu za slovenskega šampiona. Na 85. kilometru dirke se je Tadej Pogačar na spustu zapletel z Mikkelom Honoréjem.

Trk ob asfalt, kjer so bile oznake za udarne jame na cesti, je bil tako močan, da ne Slovenec ne Danec nista nadaljevala dirke.

Ekipa UAE Emirates je v prvem sporočilo objavila, da je moral njihov kapetan odstopiti zaradi poškodbe zapestja in je na poti v bolnišnico. Valonska televizija RTBF poroča, da je 26-letni Honoré padel zaradi dvojnega gumidefekta, pri tem pa je član ameriške ekipe EF Education EasyPost podrl nesrečnega Pogačarja.

V pogovoru za RTBF je športni direktor emiratov Joxean Matxin dejal, da je tudi slovenski šampion imel dvojni defekt, pri čemer mu je razneslo sprednjo gumo. Zaradi bolečin v levem zapestju 24-letnik iz Komende ni želel tvegati in je odstopil.

Pozneje, med samim zaključkom dirke, so se oglasili pri UAE Emirates in ponudili izjavo dr. Adriana Rotunna: "Tadej je utrpel zlome leve skafoidne in lunarne kosti. Za skafoidno kost bo potrebna operacija, ki jo bo opravil danes popoldne pri specialistu v Genku." Operativni poseg je Pogačar prestal uspešno in bo v ponedeljek odpotoval domov, so pozneje sporočili iz ekipe. Vodja ekipe Gianetti je za Gazzetto še dodal, da bo Slovenec odsoten od 5 do 6 tednov.

Okrevanje po tovrstni poškodbi in operativnem posegu po navadi sicer traja med 8 in 12 tedni. Vprašanje je, kako bodo zdaj potekale priprave na vrhunec sezone, Dirko po Franciji.

V štirih letih in pol med profesionalci je imel Pogačar le pet odstopov (San Sebastian 2019 in 2022, Amstel 2019, Plouay 2021 in Emilija 2021), prav nobeden ni bil povezan s padcem med dirko. Ob tem zaradi domnevnega pozitivnega testa na koronavirus ni smel startati na Valonski puščici 2021.

Evenepoel po zmagi zaželel Pogačarju hitro okrevanje po operaciji

Vse od prihoda v svetovno serijo leta 2019 je Pogi ob nesrečah in bližnjih srečanjih pokazal izjemne sposobnosti nadzorovanja kolesa, prav tako se je z mirnostjo vedno znal rešiti ob defektih ali snetih verigah.

Če je že padel, kot recimo na lanski Strade Bianche, pa je utrpel le manjše odrgnine ali pa celo zmagal, kot se je zgodilo ravno na belih cestah Toskane. Nesreča Pogačarja in Honoreja se je zgodila tik pred začetkom neposrednega TV-prenosa, zaradi česar posnetka (še?) ni.

Počagar po zlomu zapestja že operiran