Po prvi Gianettijevi oceni, ki jo je podal po opravljeni operaciji, se bo Pogačar tekmovalno vrnil v 8 do 10 tednih. Letošnja Dirka po Franciji se začne čez 9 tednov in pet dni. Foto: ASO
Po prvi Gianettijevi oceni, ki jo je podal po opravljeni operaciji, se bo Pogačar tekmovalno vrnil v 8 do 10 tednih. Letošnja Dirka po Franciji se začne čez 9 tednov in pet dni. Foto: ASO

"Ravno sem govoril z njim, operacija je dobro potekala. Bil je izredno razočaran, da ni mogel pripraviti šova z Evenepoelom," je Mauro Gianetti povedal, da je tudi Tadeju Pogačarju ob vsej nesreči na 85. kilometru nedeljske dirke najbolj žal, da na koncu ni mogel sodelovati v razpletu 109. dirke Liège–Bastogne–Liège, ki jo je v ponovitvi lanskega scenarija v velikem slogu drugič zapored osvojil Remco Evenepoel.

Vodja ekipe in izvršni direktor ekipe UAE Emirates se je v nedeljo zvečer po telefonu oglasil v oddajo Bartoli Time na francoski televiziji RMC Sport, kjer je razkril podrobnosti Pogačarjeve nesreče in kakšne so prve ocene o okrevanju, pripravah in vrnitvi na tekmovanja.

Dovolj časa, da prilagodijo priprave

Ali je nastop na Dirki po Franciji, ki se 1. julija začne v Bilbau, mogoče ogrožen? "Ne bo se mogel takoj usesti nazaj na kolo, vsaj štiri tedne ne, kar bo upočasnilo njegove priprave. Od tega trenutka do Dirke po Franciji imamo še vedno dovolj časa. Videli bomo, kako bo potekal njegov program, a imamo dovolj časa, da ga nadgradimo za Tour," je prepričan Gianetti, ki je pri štirih tednih brez kolesa mislil na vožnjo na cesti.

Dr. Knap napoveduje, da bo poškodba zapestja precej vplivala na priprave Pogačarja
Potrjeno: Okrevanje bo trajalo približno šest tednov

"Poseg je bil uspešen. Zaradi takšne poškodbe bo okrevanje, ki ga bo začel doma, trajalo približno šest tednov. Rehabilitacijo bo začel takoj, treninge na notranjem trenažerju pa v prihodnjih dneh," je čas okrevanja potrdil tudi Adrian Rotunno, zdravnik Pogačarjeve ekipe.

Moral bo vzljubiti trenažer

Sorodna novica Pogačar bo po zlomu zapestja in operativnem posegu odsoten od 5 do 6 tednov

Po kolesarskih običajih ne bo presenečenje, če bo v enem tednu že kolesaril, a zgolj na trenažerju, nad katerimi pa sam Pogačar ni navdušen. V enem izmed pogovorov o treningih v času zaprtij med koronavirusno epidemijo je priznal, da mu je bilo že dve uri treninga na sobnem kolesu preveč. "Na trenažerju sem naredil največ dve uri in pol, pa še to sem potem dva dni obžaloval," je dejal leta 2020. A naslednje tedne bo trenažer njegov ključni pripomoček za trening, če se želi od 1. do 23. julija boriti za rumeno majico.

"Res je bilo blizu." Dvajset km pred ciljem Valonske puščice v sredo je tik pred Pogačarjem padel JJ Rojas, ki se mu je kasnejši zmagovalec nekako za las izognil. Foto: Zajem zaslona

Ključna prekrvavitev zlomljenih koščic

S ponedeljkom se je začela rehabilitacija zlomljenega levega zapestja, kjer si je zlomil skafoidno in lunarno kost. Gre za majhni koščici na sredini zapestja, ki si ga ljudje tudi najpogostje poškodujejo ob močnejših padcih na dlani. Za običajne smrtnike se predvideva najmanj 6 tednov mirovanja, v povprečju je potrebnih kar 12 tednov opornice.

V Genku je Pogačarja operiral ortoped Joris Duerinckx, specialist za poškodbe dlani in zapestja. Težava tovrstnih zlomov zapestja je okrevanje, pri čemer se ne sme prehitro obremenjevati zlomljenih kosti. Skafoidna kost se ora operirati, sicer se zlom ne zaraste, se pa mora lunarna kost zaceliti sama, za kar pa je ključna prekrvavitev.

V športni medicini to spodbujajo z laserskimi obsevanji, ki so pri takšnih poškodbah pomembnejše kot fizioterapije, ki lahko celo poslabšajo stanje. Glede na pretekle podobne oziroma identične poškodbe pri kolesarjih tako ne bo presenečenje, če bo Pogačar prve treninge na cesti opravil z opornico.

Tudi Pogačar doživlja padce na dirkah, a doslej niso bili usodni. Na lanskem Touru je padel na Danskem v 2. etapi, takoj po prečkanju mostu, nato pa še v 18. etapi med spustom s Spandellesa (na sliki), ko je pritisnil na rumeno majico Vingegaarda. Na Flandriji 2022 se je zapletel v padec že med zaprto vožnjo. Na Strade Bianche 2022 je bil udeležen v množičnem padcu na makadamu, kjer je poletel Alaphilippe, Mohorič pa si je poškodoval koleno, sam pa kljub pristanku na hrbtu nato slavil z epskim 55 km dolgim solo napadom. Foto: AP
Tudi Pogačar doživlja padce na dirkah, a doslej niso bili usodni. Na lanskem Touru je padel na Danskem v 2. etapi, takoj po prečkanju mostu, nato pa še v 18. etapi med spustom s Spandellesa (na sliki), ko je pritisnil na rumeno majico Vingegaarda. Na Flandriji 2022 se je zapletel v padec že med zaprto vožnjo. Na Strade Bianche 2022 je bil udeležen v množičnem padcu na makadamu, kjer je poletel Alaphilippe, Mohorič pa si je poškodoval koleno, sam pa kljub pristanku na hrbtu nato slavil z epskim 55 km dolgim solo napadom. Foto: AP
Kako sta se padec in odstop sploh zgodila?

Ker neposrednega prenosa še ni bilo in se je nesreča zgodila na hitrem spustu, kjer ni bilo kaj veliko gledalcev, ni nobenega posnetka ali slike padca, ki se je zgodil na 85. km dirke. Zaradi tega je bilo kar nekaj zmede, nekaj se je pa tudi izgubilo v hrupu med spremljevalnim vozilom in motorjem –komentatorjem RTFB-ja Axlom Merckxom, ki je med samo dirko razkril prve podrobnosti nesreče.

Dvojni defekt in eksplozija gume Honoréja
Gianetti je v pogovoru za RMC Sport potrdil, da je na eni izmed lukenj na cesti Mikkel Honoré iz ameriške ekipe EF Education EasyPost predrl obe gumi, pri čemer mu je eno razneslo in je izgubil nadzor nad kolesom. Slednje je v kolesarski skupnosti odprlo vprašanje o (ne)varnosti gum brez zračnic (tubeless), ki omogočajo vožnjo z nižjim tlakom in višje hitrosti, sočasno pa posebno lepljivo mleko preprečuje manjše defekte.

Ni bilo več prostora, da bi se izmaknil
"Bila je visoka hitrost, navzdol po klancu so vozili s hitrostjo 70 km/h. Ko je videl, da Honoré zaradi eksplozije gume nima možnosti, da obvlada kolo, se je zavedel, da se bo zapletel. Tadejev kolega Vegard Laengen se je za las še ognil, a sam ni imel možnosti in ga je zadelo ter je bil že na tleh. Tadej ni imel časa za zaviranje. Imel je smolo. Na desni in levi so bili kolesarji, ni bilo prostora, da bi se izmaknil," je Gianetti opisal dramatično nesrečo in potrdil, da so bili "emirati" pred in za kapetanom, a ga to ni rešilo.

"Poskušal je nadaljevati, saj je pravi bojevnik. Vstal je in se usedel na kolo, poskušal se je pognati, vendar je takoj razumel, da je bolečina v roki premočna in da gre za resnejšo poškodbo," je vodja ekipe še potrdil, da je Pogačar šel nazaj na kolo, a se je moral sprijazniti s svojim prvim odstopom v karieri zaradi padca na dirki.

Sorodna novica Deja vu Evenepoela za drugi spomenik v Liègu

Brez slovenskega Toura naravnost v Bilbao?

Že po prvotnem načrtu je bil ardenski spomenik v Liegeu zadnja dirka pomladi za kapetana UAE Emirates. "Zdaj bo prav tako moral počivati, a mogoče ne ravno na plaži," je Gianetti , da je bil načrtovan teden dni popolnega predaha, brez kolesa oziroma strukturiranega treninga.

Po predtem predvidenih kratkih počitnicah bi v maju Pogačar šel najprej na ogled ključnih etap letošnje Dirke po Franciji, nato pa na prve letošnje višinske priprave v Sierro Nevado, kjer bi ostal tri tedne. Na tekmovanja bi se moral vrniti na Dirki po Sloveniji (14.–18. junija), kar zdaj poškodba in časovnica okrevanja resno ogrožata. Ne bo niti večje presenečenje, če bi se Pogačar pojavil na velikem startu TdF-ja 2023 v Bilbau brez tekmovalnega ogrevanja.

Psihično močan in sproščen šovmen

Po kar 12 zmagah v 19 dirkalnih dneh, z osvojeno dirko Pariz–Nica, spomenikom Po Flandriji in uspehoma na prvih dveh ardenskih klasikah, zaradi česar gre kljub poškodbi lahko sproščeno v prilagojene priprave za Dirko po Franciji 2023.

"Psihično je zelo močan. On je fenomen, počne izjemne stvari. Prvak, ki ga imajo vsi radi, ne le v ekipi, temveč tudi javnost. Na začetku sezone smo videli, kako se je v primerjavi z lanskim letom še močno izboljšal," je Švicar, ki vodi ekipo UAE Emirates, prepričan, da bo kljub nastavljenim oviram 24-letni Slovenec v naslednjih tednih izjemno motiviran, da bo pravočasno in čim bolje pripravljen, da bi na veliki pentlji izzval Jonasa Vingegaarda.

Pogačar: Upam, da se kmalu vidimo!

Na Instagramu se je oglasil tudi Pogačar, objavil je fotografijo, na kateri pozira z nasmehom na obrazu in v bolniški halji. "S*****, zgodi se. Imam srečo, da je samo zlomljeno zapestje, glede na noro nesrečo, ki se je zgodila," je pripisal Pogačar in dodal: "Težko je opisati, kako srečen sem, da prejemam takšno podporo in pomoč vseh navijačev, družine, prijateljev, @uae_team_emirates in še posebej bolnišničnega osebja. Resnično sem presenečen in tako hvaležen za to. Upam, da se res kmalu vidimo!"

O okrevanju in pripravah na Dirko po Franciji bo veliko povedala odločitev, če bo Pogačar nastopil na slovenskem Touru, ki se bo začel čez sedem tednov in dva dni. Foto: BoBo/Borut Živulović
O okrevanju in pripravah na Dirko po Franciji bo veliko povedala odločitev, če bo Pogačar nastopil na slovenskem Touru, ki se bo začel čez sedem tednov in dva dni. Foto: BoBo/Borut Živulović