26-letni Danec je 17 kilometrov pred ciljem pri 3,6 km dolgem vzponu druge težavnostne kategorije najprej sledil napadu Ekvadorca Richarda Carapaza, v končnici etape pa se je otresel vseh svojih tekmecev iz ubežne skupine ter po samostojni vožnji v cilj prispel z 31 sekundami prednosti pred njimi.

"Danes nisem želel napasti. Samo želel sem se braniti, potem pa so napadli. Delal sem s Carapazom, potem pa mi ni mogel več slediti," je po 5. etapi dejal Vingegaard.

Po današnji etapni zmagi je pridobil tudi deset bonifikacijskih sekund, po O'Connorju drugi najbližji zasledovalec, tretjeuvrščeni Francoz Julian Alaphilippe, za njim zaostaja 1:23 minute.

"Nisem jaz tisti, ki mora napadati," je še dodal Vingegaard.

Do današnje etape vodilni Danec Mikkel Bjerg (UAE Emirates) je na začetku zadnjega vzpona na Cote d'Ivory padel in izgubil stik z ubežniki, v cilj je prikolesaril z več kot dvominutnim zaostankom, tako da je v skupni razvrstitvi zdrsnil na deveto mesto (+2:21).

Edini slovenski tekmovalec na Dirki po Dofineji, Matevž Govekar (Bahrain Victorious), je na današnji etapi osvojil 128. mesto (+12:53), v skupni razvrstitvi pa je na 122. mestu (+30:17).
V petek bo na sporedu 170,5 km dolga etapa med krajema Nantua in Crest-Voland. Karavana bo morala premagati po dva vzpona druge in tretje težavnostne kategorije.

Najzahtevnejši preizkušnji na "generalki" za francosko pentljo, ki se bo začela 1. julija v Bilbau v Španiji, bosta na sporedu v soboto in nedeljo.

Vingegaard oblekel rumeno majici na Dirki po Dofineji