Tadej Pogačar na cilju letošnje Valonske puščice. Foto: AP
Tadej Pogačar na cilju letošnje Valonske puščice. Foto: AP

Vseeno pa v ekipi ostajajo previdni v napovedih, kje se bo v pripravah na Dirko po Franciji 24-letnik s Klanca pri Komendi pojavil na štartni listi.

Pogačar je na spomeniku Liege–Bastogne–Liege 23. aprila padel na enem od krajših spustov in si zlomil dve kosti v zapestju. V Belgiji so številko ena svetovnega kolesarstva nemudoma operirali in mu svetovali pet tednov dolg počitek.

Dali mu bomo teden dni, da vidimo, kakšno raven je zadržal. Ne vemo namreč, koliko moči je izgubil v zadnjih tednih, ko ni bil na kolesu. Preden bomo sprejeli odločitve o njegovem koledarju, moramo videti, v kakšnem stanju je.

Mauro Gianetti, direktor UAE Team Emirates

Po tej časovnici bo pet tednov minilo ravno v ponedeljek po koncu Dirke po Italiji. Ker je slovenski as dobro prestal poseg, tudi okrevanje je minilo brez zapletov, bo kmalu spet sedel na kolo in začel trenirati, pravi vodja ekipe emiratov.

Videli bodo, kakšno raven je zadržal
"V naslednjih dveh, treh dneh bo, upamo, začel trenirati s cestnim kolesom. Upamo, da bo to še dovolj zgodaj za ustrezno pripravo na Tour," je o prvem zvezdniku ekipe dejal 59-letni Gianetti. Za zdaj ni jasno, kje in kdaj se bo Pogačar tekmovalno vrnil na ceste pred dirko po Franciji. "Tega za zdaj še ne vemo in moramo še nekoliko počakati, da začne trenirati na kolesu. Dali mu bomo teden dni, da vidimo, kakšno raven je zadržal. Ne vemo namreč, koliko moči je izgubil v zadnjih tednih, ko ni bil na kolesu. Preden bomo sprejeli odločitve o njegovem koledarju, moramo videti, v kakšnem stanju je. Vzeli si bomo vsaj deset dni časa," je o rokih do naslednjih odločitev dejal švicarski strokovnjak.

Zelo trdo bo garal za Tour
Če bi res trajalo deset dni oziroma dva tedna, vključno z dnevi do začetka treningov, bi lahko dvakratni zmagovalec Toura (2020, 2021) predvidoma nastopil na domači Dirki po Sloveniji. Na njej bi dvakratno zaporedno zmago branil od 14. junija naprej. A tudi tega Gianetti ni potrdil. Je pa zadovoljen z njegovim psihološkim stanjem. "Saj veste, to je Tadej, trenutno je dobro, zelo trdo bo garal za Tour. Na dirko po Franciji gremo po zmago, a ta cilj ni obvezujoč. Zanj bo podobno, to so njegove sanje. Vemo, da je pot do Toura in prave pripravljenosti še dolga. Vendar imamo dovolj časa in v to verjamemo, zato bomo nadaljevali delo z nasmeškom na obrazu," je še o Pogačarju in ciljih ekipe dodal Gianetti.

Pogačar se bo naslednji teden pridružil višinskim pripravam ekipe v Sierra Nevadi