Kirurg Joris Duerinckx in Tadej Pogačar takoj po koncu operativnega posega na levem zapestju prvega kolesarja sveta. Foto: Zajem zaslona
Kirurg Joris Duerinckx in Tadej Pogačar takoj po koncu operativnega posega na levem zapestju prvega kolesarja sveta. Foto: Zajem zaslona

Joris Duerinckx je v nedeljo prek spleta spremljal nedeljsko kolesarsko dirko Liège–Bastogne–Liège, ko je zazvonil njegov telefon. Klicali so iz njegove bolnišnice Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), kamor je že prihajal Tadej Pogačar. Po padcu in odstopu, ko je bilo hitro jasno, da je prišlo do poškodbe levega zapestja, je ekipni zdravnik ekipe UAE Emirates poklical svoje znance in povprašal, kam je najbolje, da odpeljejo prvega kolesarja sveta na pregled.

Ekipa poiskala najboljšega specialista

Adrian Rotunno je dobil nasvet, naj se namesto v Liege odpelje 50 km severno v Genk, kjer je v bolnišnici ZOL vodja ortopedske kirurgije dr. Deurenickx. Slikanje z magnetno resnonanco je potrdilo zlom dveh koščic v zapestju slovenskega šampiona. "Zapestje je kompleksen sklep, sestavljen iz osmih kosti. Skafoid je kost v obliki posodice, ki je vez med podlahtjo in preostalim delom roke. Bistvena kost za pravilno delovanje zapestnega sklepa," je pojasnil Joris Duerinckx v pogovoru za belgijsko športno televizijo Sporza.

Sorodna novica Bitka s časom, da bo Pogačar 100-odstotno pripravljen za Tour

Običajno se tovrstne poškodbe zdravijo brez operacije, a hkrati je takojšnji operativni poseg najboljša pot do čim hitrejšega okrevanja in vrnitve športnika na tekmovanja. "Včasih je bolje operirati, da se kosi lepo sestavijo in da se ne ogrozi prekrvavitev kosti. Tadej je imel le malo ali nič bolečin in je lahko še isti dan odšel domov. Pri tem je ostal zelo miren in je bil osredotočen na hitro okrevanje. Tudi zato smo se odločili za hitro operacijo, da se je lahko hitro začela njegova rehabilitacija," je za Sporzo pojasnjeval poseg kirurg.

Slikanje čez teden dni

Ker je ocenjeno, da bo s kolesa in normalnega treninga odsoten vsaj štiri tedne, oziroma ker je ekipni zdravnik Rotunno v zadnji uradni objavi poudaril šest tednov okrevanja, se postavlja vprašanje, ali bo Tadej Pogačar lahko 1. julija začel Dirko po Franciji in se nato potegoval za rumeno majico.

"Pogačar je vrhunski športnik, ki ima neverjeten zdravstveni okvir. V smislu okrevanja ima najboljše karte. V najboljšem primeru bo pravočasno pripravljen za Dirko po Franciji," je Duerinckx prepričan, da je ob nemoteni rehabilitaciji možna tudi vrhunska priprava na najpomembnejšo kolesarsko dirko sezone.

Sorodna novica Pogačar bo po zlomu zapestja in operativnem posegu odsoten od 5 do 6 tednov

Vseeno belgijski specialist za dlani in zapestja opozarja: "Skafoid je posebna kost, zato moramo počakati na slikanje. Kot pri vsakem zlomu narava potrebuje čas za celjenje, zato bo treba počakati in videti. V naslednjem tednu bomo opravili pregled in že bolje vedeli, kako se kost celi. Vendar se pričakuje, da bo vse v najlepšem redu."

Ne sme obremenjevati zapestja

Teden dni po posegu bo Pogačar opravil slikanje, ki bo razkrilo, kako poteka celjenje zlomljenega skafoida oz. čolnička po slovenski terminologiji.

24-letni kapetan UAE Emirates bo teden dni namesto na predvidenih počitnicah zdaj preživel doma v Monaku. "Lahko trenira na valjih ali trenažerju, vendar se mora vsaj nekaj tednov izogibati težkim obremenitvam zapestja," je še dodal Duerinckx v intervjuju za Sporzo.

Reprezentančni zdravnik: Močan vpliv na priprave za Dirko po Franciji

Dr. Knap napoveduje, da bo poškodba zapestja precej vplivala na Pogačarjeve priprave

Šport na TV Slovenija je v ponedeljek zvečer gostil zdravnika slovenske kolesarske reprezentance. Dr. Krištof Knap je bil čez dan v stiku s Pogačarjevo zdravniško ekipo in je v kratkem pogovoru z Urbanom Laurenčičem povedal, da bo poškodba najbrž vseeno močno vplivala na same priprave za tritedenski maraton, ki bi moral biti drugi vrhunec sezone za mladeniča s Klanca pri Komendi.

"Poškodba dveh dlančnih koščic zahteva od 4 do 6 tednov okrevanja, kar pa zna zelo vplivati na same priprave za Dirko po Franciji. Zdaj so priprave za tritedenske dirke zelo specifične. Velik poudarek je na višinskih pripravah. Nekaj tudi na regulaciji telesne teže. Verjetno bo moral Tadej izgubiti kakšen kilogram pred samim Tourom. Vse to ne gre prav dobro s celjenjem kosti," je dejal Knap.

Prvotni načrt je bil: počitnice, ogled ključnih etap letošnje Dirke po Franciji in nato od sredine maja dalje trije tedni višinskih priprav v Sierri Nevadi. Foto: AP
Prvotni načrt je bil: počitnice, ogled ključnih etap letošnje Dirke po Franciji in nato od sredine maja dalje trije tedni višinskih priprav v Sierri Nevadi. Foto: AP

Ključno, da ne bo bolečin v zapestju

Pogačar za razliko od prejšnjih sezon letos še ni bil na višinskih pripravah in je zaradi dirkanja na enodnevnih klasikah, kjer je bil glavni cilj spomenik Po Flandriji, res imel nekaj več kilogramov mišične mase. Po lastnih besedah okoli 67 kg, na tritedenskih višinskih pripravah v Sierri Nevadi pa bi moral izgubiti nekaj teže, da bi se v gorah in na daljših klancih lažje kosal z branilcem naslova Jonasom Vingegaardom.

"Eden ključnih težav je vrnitev nazaj na kolo. Kolo zahteva večje sile, kot mogoče deluje na prvi pogled, zlasti pri spustih, obvladovanju kolesa, pospeških, hitrih reakcijah. Tukaj je res pomembno, da pride do točke, ko bo zapestje delovalo normalno in brez bolečin," je dr. Knap opozoril, da mora biti za nemoteno pripravo in samo dirkanje na tritedenskem maratonu zapestje res pozdravljeno. Bo torej Pogi lahko vrhunsko pripravljen za veliki start Toura v Bilbau? "Težko, a z obilico znanja, mislim, da se da dobro izpeljati do začetka Toura."

Prvi posnetek posledic Pogačarjevega padca

Do padca na nedeljskem spomeniku je prišlo na 85. km dirke, na spustu po luknjičasti cesti pri hitrosti 70 km/h. Ker še ni bilo neposrednega TV-prenosa, ni nobenega posnetka niti slike. Ekipa UAE Emirates je kot običajno po dirkah objavila kratek videokolaž iz zakulisja, kjer se vidi, kako Pogačar iz spremljevalnega avtomobila prestopa v kombi. Njegov dres je bil raztrgan na več mestih, okrvavljen levi komolec in nepremična leva roka, ki nakazuje poškodbo zapestja.